A tökéletes rizs 8+1 titka

Amennyiben konyhai erőfeszítéseid általában kőkemény, vagy éppen ellenkezőleg, csiganyákot idéző rizst eredményeznek, tudnod kell, hogy nem vagy egyedül. A világ tele van olyan emberekkel, akik rendre alulmaradnak az ideális állagért folytatott harcban. Ennek azonban többé nem kell így lennie. Mutatjuk az egyik lehetséges kiutat.

A rizsfőzésnek számtalan iskolája van. Vannak, akik a biztonságos fogyasztás irányból közelítik meg a témát, mások meg úgy gondolják, hogy az optimális ízhatás csak 3 éves előtanulmányok útján érhető el. Ha nem tudsz ennyi időt szánni a projektre, viszont eleged van a hiábavaló kísérletezésből, kövesd a Delish tippjeit, melyek a tökéletesre főtt rizs ígéretével kecsegtetnek!

1. Öblítsd át a rizst! Így lemoshatod a szemek felszínéről a felesleges keményítőt (ami egyébként kellemetlen, ragadós állagot okozhat), valamint megszabadulhatsz az esetleges szennyeződésektől is.

2. A főzésnél az 1:2 arány testesíti meg az arany középutat, ami a legtöbb rizsnél beválik (de nem mindegyiknél, ezért nézd meg, mit írnak a csomagoláson, és szükség esetén korrigálj). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy csészényi rizsre két csészényi vízzel számolj!

3. Forrald fel a vizet egy kisebb edényben, szórd bele a rizst, keverd össze, majd sózd meg! Ha azt szeretnéd, hogy gazdagabb legyen az íze, hozzáadhatsz egy kevés vajat is.

4. Amikor a rizs az edénybe kerül, rögtön alábbhagy a forrás, ezért ügyelj arra, hogy ismét gyöngyözni kezdjen, különben nem lesz megfelelő állagú a végeredmény! 

shutterstock 1082108564
Shutterstock

5. Ragadj fedőt, és használd rendeltetési céljának megfelelően: fedd le vele az edényt, majd állj át alacsony fokozatra! Itt sajnos érvénybe lép a ne babráld szabály, így kénytelen leszel ellenállni a késztetésnek, hogy percenként ellenőrizd, mi zajlik a fedő alatt.

6. Ez az iskola azt javasolja, hogy a fehér rizst körülbelül 18, míg a barnát nagyjából 30 perc után érdemes szemügyre venni. Ekkor már puhának kell lennie, a víznek pedig el kell tűnnie alóla. Ha az állagát kielégítőnek találod, de sokallod a vizet, az edényt megdöntve akár le is öntheted róla a maradékot.

7. Húzd félre az edényt, tedd vissza rá a fedőt, és hagyd állni néhány percig, hogy végbemenjen a maradék “varázslat” és a rizs a végső szakaszban páratlanra párolódjon.

8. Emeld le a fedőt (nyugi, most már tényleg utoljára!), és keverd össze a rizst egy villával, lebontva a sunyin összeálló darabokat! Kész is vagy! Nem is volt vészes, ugye?

shutterstock 1042632943
Shutterstock

+1. Ha van egy modern rizsfőződ, akkor eleve más pályán játszhatsz. Azon, amelyen csekély energiabefektetéssel lehet kiváló rizst főzni. A gép birtokában így arra kell csak ügyelned, hogy betartsd a fent említett mágikus arányt, a gép minden más terhet levesz a válladról. Na jó, a pihentetés és a kevergetés még így is indokolt a végén, de ez már igazán semmiség.

Oszd meg másokkal is!
Mustra