Szerencsére arra is vannak trükkök, hogyan lehet percek alatt egy sütihez is felhasználható, kenhető vajat varázsolni a kőzetszerű vajtömbökből. A hűtőben, vagy ne adj isten a fagyasztóban hullamerevvé vált vajdarabok felpuhítását felgyorsító konyhai trükkök közül a kitchn gyűjtött össze néhányat.
1. Kockázd fel!
Fontos kihangsúlyozni, hogy ezúttal nem a vaj felolvasztása, hanem a folyékony és a kőkemény közé belőtt halmazállapot elérése volt a cél. Az egyik legegyszerűbb módszer a vaj kisebb darabokra vágása. A pici kis vajkockák sokkal gyorsabban felpuhulnak majd, főleg ha egy már felmelegedőben lévő sütő közelében parkolja le azokat az ember.
2. Üsd vágd, nem apád!
Ezzel a módszerrel a vajjal vagy bármi mással kapcsolatos frusztrációinkat is kiadhatjuk magunkból. Csak két lépésből áll, először egy zacskóba kell helyezni a makrancos vajat, majd egy sodrófa, bunkósbot vagy baseballütő segítségével alaposan helyben kell hagyni.
3. Gőzfürdő
Talán a leggyorsabb megoldás: önts forró vizet egy lábosba, helyezd egy fém edénybe a kőkemény vajadat, és bocsásd vízre. A gőzölés ugyanakkor meglehetősen gyorsan eredményre vezet majd, ebben az esetben nem árt tehát őrt állni a sebtiben összedobott vajszauna mellett.