Mustárok tesztje: vagy túl savanyú, vagy túl édes

Igen, jól sejted. Ez a kóstoló eléggé megviselt minket. Ismét valami hasonló történt, amit a flakonos tejszínhaboknál is átéltünk. Hosszas hányattatások árán jutottunk el egy harmatos győzelmet arató, de a középszerűségből kitörő, vállalható ízvilágú tesztnyertesig.

Az ünnepek előtt cudar idők köszöntöttek ízlelőbimbóikra. Először a legbizarrabb szaloncukrokkal, majd flakonos tejszínhabokkal és mirelit gesztenyemasszákkal kellett megküzdeniük, hogy aztán a bécsi virsli és mustár kombóval állítsuk őket egy végső próbatétel elé. Szilveszterre hangoló tesztünk második részében 11 termékről osztjuk meg tapasztalatainkat.

Mustárt mustárral

Na, ez az a dolog, amit soha ne próbálj ki otthon. Főként tizenegyfélével ne. Ugyan a mustárokat a virslikkel párhuzamosan teszteltük, a termékeket elsőként szólóban próbáltuk ki, ami nem volt egy fáklyásmenet. Egyik szerzőnk egy filmes utalással, a „félelem és rettegéssel” jellemezte a történteket, amivel azt akarta kifejezni, hogy a sorban elszenvedett nyugtalanító ízek hatására egyre inkább liftezni kezdett a gyomra.

DSC0688
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

Az eredmény vegyes képet festett a termékekről. Tesztelőink szinte mindegyikben találtak valami kivetnivalót. Hol azért, mert túl savanyúnak, hol azért, mert túl édesnek (cukor az összesbe jutott, néhányba tartósítószer is), vagy sósnak, netán kimondottan erősnek érződtek. Ez a pontszámokban is megmutatkozott. A második helyezettek hármas fölével, a első helyezett pedig egy erős hármassal, némi jóindulattal négyes alával sorakozott fel az élen.

DSC0674
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

Jó, nyilván, a piacon nem 11 mustár kapható, lehet, hogy kimaradt valami, ami szerinted jobban közelít a tökéleteshez, de ezek azok a termékek, amelyekkel a nagy láncoknál gyakran találkozhatsz. Az sem elképzelhetetlen, hogy neked pont az a kedvenced, amit mi utáltunk. De hát ezért is vagyunk sokfélék! Ahogy mindig elmondjuk, vaktesztjeinken a résztvevők szubjektív szempontok alapján, az íz és más érzékszervi tényezők figyelembevételével, 1-től 5 pontig értékelik a termékeket, majd a végeredményt átlagolással határozzuk meg.

Csak 100 éve sárga a mustár

A mustár az egyik legjellegzetesebb színű étel. Amivel csak egy gond van: hogy a mustár valójában a hozzáadott kurkumától lesz sárga, amit alig több mint száz éve tesznek csak bele.

„A mustárt, mint szószt a rómaiak találták ki, a 4-5. századból származnak az első feljegyzések, amikben említik. Ők a porrá zúzott mustármagot szőlőlével keverték el, és mustum ardensnek nevezték, ami csípős lét jelent latinul. Innen származik a mustár neve, és egyébként az erjedés előtt álló borra használt must szavunk is. A római mustár nem nézett ki túl gusztusosan, az összetört mustármag alapban szürkésbarna színű, ezt a szőlőlé kicsit még sötétebbre festette. Az íze viszont markáns és jó volt, egy csomó ételhez használták, és egész Európában elterjedt, amerre csak a római légiók jártak”

– idézte fel az Index.

A mustárt a 20. század elején már világszertette gyártották – továbbra is csúf, szürkésbarna színben. Egy amerikai cég, az R.T. French Company ekkor kezdett el kísérletezni egy új variációval, amit kurkumával színeztek élénksárgára. Az íze ettől nem sokat változtatott, de a végeredmény látványosabb és étvágygerjesztőbb lett. A sárga mustár az 1904-es St. Louis-i világkiállításon mutatkozott be, a hotdogok virslijére csíkozva, és rögtön óriási sikert aratott.

Most, hogy már ezt is tudod, ismerkedj meg a rangsorral:

11. helyezett: SPAR S-Budget mustár – 1,66 pont (219 forint/500 g)

Összetevők: víz, ecet, mustármag, cukor, étkezési só, kurkuma.

DSC0668
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

A SPAR gazdaságos mustárja mindössze 219 forint, ami tesztünk egyik legolcsóbb szereplőjévé teszi. Kár, hogy amit a pénzedért kapsz, az csak távoli rokonságot mutat a mustárral. Legalábbis tesztelőink szerint, akik furcsa, vegyszeres és pusztítóan savanyú ízei miatt marasztalták el a terméket.

  • Savanyú.
  • Ez nem tudom, hogy mi.
  • Színre a legvilágosabb, ízre dominánsan savanyú.
  • Csak simán rossz, jellegtelen és savanyú.
  • Elég furcsa ízű, nem tudnám bekategorizálni, rossz.
  • Valami vegyszeres íz bekavar.

10. helyezett: Penny mustár – 1,83 pont (279 forint/640 g)

Összetevők: ivóvíz, ételecet, mustármag, cukor, étkezési só, fűszerek, színezék (szulfitos-ammióniás karamell).

DSC0667
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

A Penny bajszos flakonú versenyzője inkább tűnt zöldnek, mint sárgának, ami némi bizalmatlanságot keltett csapatunk soraiban. Mint kiderült, nem teljesen alaptalanul. Kóstolóink rámutattak, hogy éppolyan borzasztó az íze, mint amit a színe is sugallt.

  • Milyen, amikor valami egyszerre fahéjas és ecetes? Pont ilyen. És ezzel még mindig nem ez a legrosszabb a mezőnyben.
  • Édes, mézes.
  • Nyúleledel színű, nem csíp, nem mustár ízű.
  • A legrondább színű.
  • Rettenetes ez a zöld szín, nagyon szockó íze van, nem túl bizalomgerjesztő.
  • A zord külső rossz ízt takar.

9. helyezett: Kiskunfélegyházi mustár – 2 pont (499 forint/700 g)

Összetevők: ivóvíz, mustármag, ételecet, cukor, jódozott étkezési só (étkezési só, kálium-jodát), fűszerek, tartósítószer (nátrium-benzoát), színezék (karamell).

DSC0671
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

A merítésünkben egyedüliként üveges kiszerelésben kapható Kiskunfélegyházi mustár több szempontból is alulmúlta várakozásainkat. Folyós állagával még megbékéltünk volna, ha legalább finom, de a tesztlapot ellepő „szörnyű”, „rettenetes” és „nagyon rossz” jelzők ennek az ellenkezőjéről tanúskodtak.

  • Olyan mint egy kellemes mustáros szósz, őt szeretem.
  • Na, ez szörnyű.
  • Állagra folyós, ízre fos.
  • Nagyon rossz, sós és keserű.
  • Ez rettenetes.
  • Ebben valami fűszer van.

6. helyezett: Heinz Yellow Mustard Mild – 2,33 pont (599 forint/240 g)

Összetevők: víz, mustármag (16%), ételecet, malátaecet (árpa), cukor, só, méz, fűszerek, természetes aromák, sűrítőanyag (xantángumi).

DSC0672
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

A Heinz résztevője eléggé kilógott a sorból. Nemcsak szép, világosabb színe, hanem a magyar gyomor számára talán kissé szokatlan, sajátos ízvilága miatt is, mellyel csupán egy tesztelőnknél döngetett nyitott kapukat.

  • Gyanúsan sárga, közepesen savanyú, egész okés a többihez képest.
  • Ez szörnyű.
  • Színre arany, ízre erőteljes, de eléggé eltér a megszokottól.
  • Kellemesen savanykás, nem csíp, szép a színe.
  • Mosogatólé íze van.
  • Nagyon rossz, pedig a színe szép.

6. helyezett: Lidl Mikado mustár – 2,33 pont (279 forint/640 g)

Összetevők: ivóvíz, ételecet, mustármag, cukor, étkezési só, fűszerek, színezék (szulfitos-ammóniás karamell).

DSC0663
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

A Lidl zöldes árnyalatokban pompázó mustárja szintén érdekes látványt nyújtott. Az íze ennek is eltér a hazánkban megszokott standardtól: édeskés, ecetes és fűszeres, ami így, ebben a formában nem mindenkinek jött be.

  • Éés...ez is savanyú.
  • Valami fura fűszer van benne.
  • Színre ez is érdekes, ízre nem csíp, nem mar.
  • Édes, a színe zöldes és fura.
  • Ez is édesebb ízű, nem olyan rettenetes.
  • Nagyon ecetes.

6. helyezett: Globus mustár – 2,33 pont (449 forint/440 g)

Összetevők: víz, ecet, mustármag, cukor, só, fűszerek (kurkuma, koriandermag, szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, fekete bors, köménymag, majoránna, babérlevél), karamellizált cukor, aromák.

DSC0664
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

A mustárról nekem egyből a Globus klasszikus (és nem mellesleg tartósítószermentes) terméke ugrik be, ezért váratlanul ért, hogy a termék mindössze a hatodik helyig jutott. Ketten mondjuk kifejezetten szerették, de a többiek nehezen tolerálták, hogy erőteljes az íze és csípősebb az átlagnál.

  • A Technokol Rapid illata jut eszembe az ízéről. Csíp is, de ez sem pozitívum.
  • Garatban csípős.
  • Legerőteljesebb mellékíz és erő, csípi a nyelvet.
  • Fűszeres, kicsit savanyú.
  • Savanykás, maró mustár íze van. Nagyon rossz.
  • Ilyet vennék, csípős is kicsit.

5. helyezett: Kalocsai mustár – 2,5 pont (529 forint/ 420 g + 250 g)

Összetevők: ivóvíz, mustármag, ételecet, cukor, étkezési só, fűszerek, tartósítószer (K-szorbát, Na-benzoát), aroma.

DSC0669
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

A Kalocsai mustár 670 grammos tömegéből 250 grammot ajándékba kaptunk. Ennek azonban csak addig örültünk, amíg eljött a kóstolás pillanata, mert indokolatlanul édesnek érződött, és a mellékízében is volt valami bántó körülmény.

  • Édeskés-ecetes.
  • Ez mi? Nem rossz egyébként, csak nem mustár.
  • Elsőre itt is valami mellékíz jön.
  • Édeskés egy kicsit nekem.
  • Édeskés, finom.

2. helyezett: Tesco mustár – 3,16 pont (275 forint/500 g)

Összetevők: ivóvíz, ecet, mustármag (16,5%), cukor, étkezési só, fűszerek.

DSC0666
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

A második helyen három termék osztozkodott, de 3,16 pontos átlaguk azt mutatta, lenne még hova fejlődniük. A tescós mustárt főleg szép, sárga színe tette szimpatikussá, egyesek szerint keserű, mások szerint pikáns ízéről viszont megoszlottak a vélemények: egytől ötig mindenféle pontszám érkezett rá.

  • Keserű és ijesztően sárga.
  • Ennek csak színe van. Íze nincs.
  • Színre sárga, ízre nem rossz, de nem mustár.
  • Kiegyensúlyozott, finom.
  • Pikáns kicsit maró íze van, de így is oké.
  • Semleges ízű, nem rossz.

2. helyezett: Auchan mustár – 3,16 pont (273 forint/500 g)

Összetevők: ivóvíz, ételecet, mustármag, cukor, étkezési só, fűszerek, színezék (kurkumin).

DSC0673
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

Az Auchan-féle mustár ugyancsak kapott hideget és meleget is. Akiknek tetszett, édeskésnek, fűszeresnek és nem utolsósorban finomnak titulálták, akiknek pedig nem, azok műanyagos hatású, savas ízeket emlegetve pontozták le.

  • Keserű, valami műanyagos mellékízzel. 
  • Ez is édes, mézes, kellemes.
  • Elmegy mustárnak.
  • Édeskés, fűszeres és finom.
  • Nagyon savas íze van, mardossa a nyelvemet. 
  • Savanyú, de nem rossz.

2. helyezett: ALDI Lomee mustár – 3,16 pont (219 forint/500 g)

Összetevők: ivóvíz, mustármag, ecet, cukor, étkezési só, színezék (karamell), fűszerek, tartósítószer (nátrium-benzonát).

DSC0670
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

Az ALDI mustárja széleskörű ízkavalkáddal támadott. Mondtak rá édeskéset, savanyút, sőt eceteset és csípőset is. Összességében nem volt rossz, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy 219 forintba kerül és kellemes az állaga.

  • Olyan, mintha túlcukrozták volna, majd ennek ellensúlyozásaként beleborítottak volna egy csomó ecetet, hátha kiegyenlítik egymást. Nem sikerült.
  • Nagyon krémes.
  • Elsőre majonéz, utána mar.
  • Savanyú, kifejezetten ecetes ízű, kesernyés felhangokkal.
  • Valamilyen édeskés íze van, nem olyan rossz.
  • Ez ízlett a legjobban, savanyú és csípős MUSTÁR.

1. helyezett: Univer mustár – 3,5 pont (445 forint/440 g)

Összetevők: ivóvíz, ételecet, mustármag, cukor, étkezési só, fűszerek.

DSC0665
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

És eljutottunk a győzteshez, az Univer E-számoktól mentes termékéhez, ami valamelyest visszaadta a mustárokba vettet hitünket. Oké, a 3,5 pontos végeredménynél láttunk már kiemelkedőbbet is, de ha egyetlen mustárt kéne választanunk, hogy legyen mibe tunkolni a szilveszteri virsliket, erre voksolnánk. Itt végre megéltük, hogy milyen, amikor egy mustár nem rántja össze a szánkat, nincsen alattomosan lecsapó mellékíze és nem is túlontúl maró vagy édes.

  • A tesztnek ezen a pontján már annak is megörültem, hogy ez végre nem pusztítóan savanyú. Ellenben kesernyés sajnos.
  • Ez se rossz.
  • Rögtön beüt az íze.
  • Kiegyensúlyozott az íze, egész jó.
  • Ez ehető.
Blogmustra