Az ünnepek előtt cudar idők köszöntöttek ízlelőbimbóikra. Először a legbizarrabb szaloncukrokkal, majd flakonos tejszínhabokkal és mirelit gesztenyemasszákkal kellett megküzdeniük, hogy aztán a bécsi virsli és mustár kombóval állítsuk őket egy végső próbatétel elé. Szilveszterre hangoló tesztünk második részében 11 termékről osztjuk meg tapasztalatainkat.
Mustárt mustárral
Na, ez az a dolog, amit soha ne próbálj ki otthon. Főként tizenegyfélével ne. Ugyan a mustárokat a virslikkel párhuzamosan teszteltük, a termékeket elsőként szólóban próbáltuk ki, ami nem volt egy fáklyásmenet. Egyik szerzőnk egy filmes utalással, a „félelem és rettegéssel” jellemezte a történteket, amivel azt akarta kifejezni, hogy a sorban elszenvedett nyugtalanító ízek hatására egyre inkább liftezni kezdett a gyomra.
Az eredmény vegyes képet festett a termékekről. Tesztelőink szinte mindegyikben találtak valami kivetnivalót. Hol azért, mert túl savanyúnak, hol azért, mert túl édesnek (cukor az összesbe jutott, néhányba tartósítószer is), vagy sósnak, netán kimondottan erősnek érződtek. Ez a pontszámokban is megmutatkozott. A második helyezettek hármas fölével, a első helyezett pedig egy erős hármassal, némi jóindulattal négyes alával sorakozott fel az élen.
Jó, nyilván, a piacon nem 11 mustár kapható, lehet, hogy kimaradt valami, ami szerinted jobban közelít a tökéleteshez, de ezek azok a termékek, amelyekkel a nagy láncoknál gyakran találkozhatsz. Az sem elképzelhetetlen, hogy neked pont az a kedvenced, amit mi utáltunk. De hát ezért is vagyunk sokfélék! Ahogy mindig elmondjuk, vaktesztjeinken a résztvevők szubjektív szempontok alapján, az íz és más érzékszervi tényezők figyelembevételével, 1-től 5 pontig értékelik a termékeket, majd a végeredményt átlagolással határozzuk meg.
Csak 100 éve sárga a mustár
A mustár az egyik legjellegzetesebb színű étel. Amivel csak egy gond van: hogy a mustár valójában a hozzáadott kurkumától lesz sárga, amit alig több mint száz éve tesznek csak bele.
„A mustárt, mint szószt a rómaiak találták ki, a 4-5. századból származnak az első feljegyzések, amikben említik. Ők a porrá zúzott mustármagot szőlőlével keverték el, és mustum ardensnek nevezték, ami csípős lét jelent latinul. Innen származik a mustár neve, és egyébként az erjedés előtt álló borra használt must szavunk is. A római mustár nem nézett ki túl gusztusosan, az összetört mustármag alapban szürkésbarna színű, ezt a szőlőlé kicsit még sötétebbre festette. Az íze viszont markáns és jó volt, egy csomó ételhez használták, és egész Európában elterjedt, amerre csak a római légiók jártak”
– idézte fel az Index.
A mustárt a 20. század elején már világszertette gyártották – továbbra is csúf, szürkésbarna színben. Egy amerikai cég, az R.T. French Company ekkor kezdett el kísérletezni egy új variációval, amit kurkumával színeztek élénksárgára. Az íze ettől nem sokat változtatott, de a végeredmény látványosabb és étvágygerjesztőbb lett. A sárga mustár az 1904-es St. Louis-i világkiállításon mutatkozott be, a hotdogok virslijére csíkozva, és rögtön óriási sikert aratott.
Most, hogy már ezt is tudod, ismerkedj meg a rangsorral:
11. helyezett: SPAR S-Budget mustár – 1,66 pont (219 forint/500 g)
Összetevők: víz, ecet, mustármag, cukor, étkezési só, kurkuma.
A SPAR gazdaságos mustárja mindössze 219 forint, ami tesztünk egyik legolcsóbb szereplőjévé teszi. Kár, hogy amit a pénzedért kapsz, az csak távoli rokonságot mutat a mustárral. Legalábbis tesztelőink szerint, akik furcsa, vegyszeres és pusztítóan savanyú ízei miatt marasztalták el a terméket.
- Savanyú.
- Ez nem tudom, hogy mi.
- Színre a legvilágosabb, ízre dominánsan savanyú.
- Csak simán rossz, jellegtelen és savanyú.
- Elég furcsa ízű, nem tudnám bekategorizálni, rossz.
- Valami vegyszeres íz bekavar.
10. helyezett: Penny mustár – 1,83 pont (279 forint/640 g)
Összetevők: ivóvíz, ételecet, mustármag, cukor, étkezési só, fűszerek, színezék (szulfitos-ammióniás karamell).
A Penny bajszos flakonú versenyzője inkább tűnt zöldnek, mint sárgának, ami némi bizalmatlanságot keltett csapatunk soraiban. Mint kiderült, nem teljesen alaptalanul. Kóstolóink rámutattak, hogy éppolyan borzasztó az íze, mint amit a színe is sugallt.
- Milyen, amikor valami egyszerre fahéjas és ecetes? Pont ilyen. És ezzel még mindig nem ez a legrosszabb a mezőnyben.
- Édes, mézes.
- Nyúleledel színű, nem csíp, nem mustár ízű.
- A legrondább színű.
- Rettenetes ez a zöld szín, nagyon szockó íze van, nem túl bizalomgerjesztő.
- A zord külső rossz ízt takar.
9. helyezett: Kiskunfélegyházi mustár – 2 pont (499 forint/700 g)
Összetevők: ivóvíz, mustármag, ételecet, cukor, jódozott étkezési só (étkezési só, kálium-jodát), fűszerek, tartósítószer (nátrium-benzoát), színezék (karamell).
A merítésünkben egyedüliként üveges kiszerelésben kapható Kiskunfélegyházi mustár több szempontból is alulmúlta várakozásainkat. Folyós állagával még megbékéltünk volna, ha legalább finom, de a tesztlapot ellepő „szörnyű”, „rettenetes” és „nagyon rossz” jelzők ennek az ellenkezőjéről tanúskodtak.
- Olyan mint egy kellemes mustáros szósz, őt szeretem.
- Na, ez szörnyű.
- Állagra folyós, ízre fos.
- Nagyon rossz, sós és keserű.
- Ez rettenetes.
- Ebben valami fűszer van.
6. helyezett: Heinz Yellow Mustard Mild – 2,33 pont (599 forint/240 g)
Összetevők: víz, mustármag (16%), ételecet, malátaecet (árpa), cukor, só, méz, fűszerek, természetes aromák, sűrítőanyag (xantángumi).
A Heinz résztevője eléggé kilógott a sorból. Nemcsak szép, világosabb színe, hanem a magyar gyomor számára talán kissé szokatlan, sajátos ízvilága miatt is, mellyel csupán egy tesztelőnknél döngetett nyitott kapukat.
- Gyanúsan sárga, közepesen savanyú, egész okés a többihez képest.
- Ez szörnyű.
- Színre arany, ízre erőteljes, de eléggé eltér a megszokottól.
- Kellemesen savanykás, nem csíp, szép a színe.
- Mosogatólé íze van.
- Nagyon rossz, pedig a színe szép.
6. helyezett: Lidl Mikado mustár – 2,33 pont (279 forint/640 g)
Összetevők: ivóvíz, ételecet, mustármag, cukor, étkezési só, fűszerek, színezék (szulfitos-ammóniás karamell).
A Lidl zöldes árnyalatokban pompázó mustárja szintén érdekes látványt nyújtott. Az íze ennek is eltér a hazánkban megszokott standardtól: édeskés, ecetes és fűszeres, ami így, ebben a formában nem mindenkinek jött be.
- Éés...ez is savanyú.
- Valami fura fűszer van benne.
- Színre ez is érdekes, ízre nem csíp, nem mar.
- Édes, a színe zöldes és fura.
- Ez is édesebb ízű, nem olyan rettenetes.
- Nagyon ecetes.
6. helyezett: Globus mustár – 2,33 pont (449 forint/440 g)
Összetevők: víz, ecet, mustármag, cukor, só, fűszerek (kurkuma, koriandermag, szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, fekete bors, köménymag, majoránna, babérlevél), karamellizált cukor, aromák.
A mustárról nekem egyből a Globus klasszikus (és nem mellesleg tartósítószermentes) terméke ugrik be, ezért váratlanul ért, hogy a termék mindössze a hatodik helyig jutott. Ketten mondjuk kifejezetten szerették, de a többiek nehezen tolerálták, hogy erőteljes az íze és csípősebb az átlagnál.
- A Technokol Rapid illata jut eszembe az ízéről. Csíp is, de ez sem pozitívum.
- Garatban csípős.
- Legerőteljesebb mellékíz és erő, csípi a nyelvet.
- Fűszeres, kicsit savanyú.
- Savanykás, maró mustár íze van. Nagyon rossz.
- Ilyet vennék, csípős is kicsit.
5. helyezett: Kalocsai mustár – 2,5 pont (529 forint/ 420 g + 250 g)
Összetevők: ivóvíz, mustármag, ételecet, cukor, étkezési só, fűszerek, tartósítószer (K-szorbát, Na-benzoát), aroma.
A Kalocsai mustár 670 grammos tömegéből 250 grammot ajándékba kaptunk. Ennek azonban csak addig örültünk, amíg eljött a kóstolás pillanata, mert indokolatlanul édesnek érződött, és a mellékízében is volt valami bántó körülmény.
- Édeskés-ecetes.
- Ez mi? Nem rossz egyébként, csak nem mustár.
- Elsőre itt is valami mellékíz jön.
- Édeskés egy kicsit nekem.
- Édeskés, finom.
2. helyezett: Tesco mustár – 3,16 pont (275 forint/500 g)
Összetevők: ivóvíz, ecet, mustármag (16,5%), cukor, étkezési só, fűszerek.
A második helyen három termék osztozkodott, de 3,16 pontos átlaguk azt mutatta, lenne még hova fejlődniük. A tescós mustárt főleg szép, sárga színe tette szimpatikussá, egyesek szerint keserű, mások szerint pikáns ízéről viszont megoszlottak a vélemények: egytől ötig mindenféle pontszám érkezett rá.
- Keserű és ijesztően sárga.
- Ennek csak színe van. Íze nincs.
- Színre sárga, ízre nem rossz, de nem mustár.
- Kiegyensúlyozott, finom.
- Pikáns kicsit maró íze van, de így is oké.
- Semleges ízű, nem rossz.
2. helyezett: Auchan mustár – 3,16 pont (273 forint/500 g)
Összetevők: ivóvíz, ételecet, mustármag, cukor, étkezési só, fűszerek, színezék (kurkumin).
Az Auchan-féle mustár ugyancsak kapott hideget és meleget is. Akiknek tetszett, édeskésnek, fűszeresnek és nem utolsósorban finomnak titulálták, akiknek pedig nem, azok műanyagos hatású, savas ízeket emlegetve pontozták le.
- Keserű, valami műanyagos mellékízzel.
- Ez is édes, mézes, kellemes.
- Elmegy mustárnak.
- Édeskés, fűszeres és finom.
- Nagyon savas íze van, mardossa a nyelvemet.
- Savanyú, de nem rossz.
2. helyezett: ALDI Lomee mustár – 3,16 pont (219 forint/500 g)
Összetevők: ivóvíz, mustármag, ecet, cukor, étkezési só, színezék (karamell), fűszerek, tartósítószer (nátrium-benzonát).
Az ALDI mustárja széleskörű ízkavalkáddal támadott. Mondtak rá édeskéset, savanyút, sőt eceteset és csípőset is. Összességében nem volt rossz, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy 219 forintba kerül és kellemes az állaga.
- Olyan, mintha túlcukrozták volna, majd ennek ellensúlyozásaként beleborítottak volna egy csomó ecetet, hátha kiegyenlítik egymást. Nem sikerült.
- Nagyon krémes.
- Elsőre majonéz, utána mar.
- Savanyú, kifejezetten ecetes ízű, kesernyés felhangokkal.
- Valamilyen édeskés íze van, nem olyan rossz.
- Ez ízlett a legjobban, savanyú és csípős MUSTÁR.
1. helyezett: Univer mustár – 3,5 pont (445 forint/440 g)
Összetevők: ivóvíz, ételecet, mustármag, cukor, étkezési só, fűszerek.
És eljutottunk a győzteshez, az Univer E-számoktól mentes termékéhez, ami valamelyest visszaadta a mustárokba vettet hitünket. Oké, a 3,5 pontos végeredménynél láttunk már kiemelkedőbbet is, de ha egyetlen mustárt kéne választanunk, hogy legyen mibe tunkolni a szilveszteri virsliket, erre voksolnánk. Itt végre megéltük, hogy milyen, amikor egy mustár nem rántja össze a szánkat, nincsen alattomosan lecsapó mellékíze és nem is túlontúl maró vagy édes.
- A tesztnek ezen a pontján már annak is megörültem, hogy ez végre nem pusztítóan savanyú. Ellenben kesernyés sajnos.
- Ez se rossz.
- Rögtön beüt az íze.
- Kiegyensúlyozott az íze, egész jó.
- Ez ehető.