A Science Alert összeszedte, a tudományos kutatások szerint mire kell odafigyelnünk, ha szeretnénk elkerülni a fejfájás okozta kellemetlenségeket, vagy minimalizálnánk azokat.
1. Igyál vizet!
Ha nem iszunk elég folyadékot, akkor annak rengeteg kellemetlen velejárója lehet, az egyik ilyen mellékhatás a fejfájás. Egy 2012-ben publikált kutatásba olyan embereket vontak be, akiket havonta legalább kétszer komoly vagy ötször közepesen vészes fejfájás gyötört. A résztvevők mindegyike kapott stresszkezelési tippeket, valamint alvással kapcsolatos jó tanácsokat, ám míg a csapat egyik felének 1,5 literrel meg kellett növelni a napi folyadékbevitelét, a másik felénél minden maradt a régiben. Az eredmény? Míg az első csoportnál 45 százalékkal javult a helyzet, a másodiknál csak 23 százalékkal. Igaz, sem a gyakoriság, sem az időtartam nem változott, de azért érdemes odafigyelni a megfelelő folyadékpótlásra, főleg így nyáron.
2. Ne éhezz!
Biztosan rengetegen tapasztalták már, hogyha kimarad egy étkezés, akkor utána nem feltétlenül a korgó gyomruk volt a legnagyobb probléma. Dán tudósok szerint általában 16 órányi éhezés után fájdul meg a fejünk, és legkésőbb 72 órával a következő étkezés után el is múlik. Az éhség okozta tüneteket súlyosbíthatja az, ha valaki szükségből vagy önszántából megvonja magától a koffeint és/vagy nem iszik elég folyadékot. Orvosi beavatkozások előtt érdemes rákérdezni, hogy mi engedélyezett és mi nem, lehet, hogy feleslegesen kínozzuk magunkat. És még valami: egy aprócska, 34 résztvevővel készült kutatásnál arra kérték a résztvevőket, hogy egy hónapig naplózzák a fejfájásaikat, és azok, akik éjszakánként nasiztak, 40 százalékkal kisebb valószínűséggel tapasztaltak fejfájást mint azok, akik nem ettek éjszaka.
3. A kávé a barátunk
Ami néha ellenünk fordult, mert a koffein ugyan bizonyos esetekben segít elmulasztani a fejfájást, hiánya viszont pont az ellenkező hatást váltja ki, ezt egy több kutatás eredményeit összefoglaló tanulmány is igazolta. Amikor egy kísérletben a résztvevőktől megvonták a koffeint, 50 százalékuk panaszkodott fejfájásra, a tünetek 12-24 órán belül jelentkeztek, 20-51 óra környékén volt a legrosszabb a helyzet, majd 2-9 nap után megszűntek a panaszok. Persze számos más tanulmány született még a témában, egy több mint 50 ezer ember bevonásával készült norvég kutatás során kiderült, hogy azoknál, akik sok koffeint fogyasztanak (540 mg/nap), 10 százalékkal nagyobb volt a fejfájás, illetve migrén esélye, de a kutatás szerint azok sem lélegezhetnek fel, akik napi 240 mg-nál kevesebbet fogyasztanak. És akkor beszéljünk a kizárólag alvás közben jelentkező fejfájásról is, amely főként időseknél jelentkezik, amelynek átlagos időtartama 15-180 perc, és amire jó megoldás lehet a koffein.
4. Óvatosan az alkohollal!
A macskajaj egyik velejárója a fejfájás, ez sem újdonság senki számára. Az, hogy mi az a mennyiség, amitől kínszenvedés lesz a másnap, egyénfüggő, van, akinek már egy pohár is elég. A fejfájást pedig több tényező idézi elő, ezek a következők: mivel sokat járunk vécére, mert vagy vizelni kell vagy a gyomrunk tartalma kíván távozni, ezért a szerveztünk kiszárad, ami pedig ugye fejfájáshoz vezet. És ott vannak a kongenerek, vagyis azok az anyagok, amik a szeszes italok erjesztése során keletkeznek, és amik az alkoholos italok jellegzetes ízét, szagát és színét adják. Ezek átjuthatnak a vér-agy gáton, és szintén fejfájáshoz vezethetnek. Az alkohol tenziós és klaszter fejfájást, valamint migrént is tud okozni. Nem is csoda, ha a kutatások szerint a migrénesek kevesebb italt fogyasztanak.
5. Fogyassz sok folátot!
Számos étel, illetve ital okozhat migrénes fejfájást, ilyen például a sajt, a csokoládé, valamint a vörösbor. Egy nem is olyan régen készített tanulmány szerint azok, akik nem visznek be elég folátot, azoknak gyakrabban fáj a fejük. De mennyi lehet az annyi? Egy másik kutatás szerint például napi 1 mg folsav 25 mg B6 és B12 vitaminnal kombinálva pedig nem olyan hatásos mint 2 mg folsav ugyanezekkel a vitaminokkal kiegészítve. És mit érdemes enni? Leveles zöldségeket, hüvelyeseket, magvakat, csirkehúst, tojást és citrusféléket.