Így mutasd be új párodat katasztrófamentesen az ünnepek alatt

GettyImages-80489634

Ha minél szebb élménnyé szeretnéd tenni válásod utáni új kapcsolatod bemutatását a családodnak a karácsonyi ünnepek alatt, akkor jobb, ha felkészülsz pár kényes kérdésre.

A karácsony mindig rengeteg megválaszolandó kérdés elé állít minket onnantól kezdve, hogy kinek mit vegyünk, azon át, hogy mi legyen a karácsonyi menü, egészen odáig, hogy az ünnepek alatt mégis melyik nap hova menjünk el látogatóba, hogy mindenki boldog, de legalábbis elégedett legyen. A szokásos elsimítandó apróságok mellett mindig megjelenik egy-két friss megoldandó helyzet is: például az, hogy hogyan mutasd be az új párodat a családodnak az ünnepek alatt úgy, hogy ne fulladjon katasztrófába az egész. A pszichiáter és klinikai szakpszichológus dr. Lea Lis összeszedte, mire érdemes odafigyelni az ünnepek alatt, ha először mutatunk be romantikus partnert a családnak, vagy ha válás után először viszünk haza valakit vagy olyasvalakit mutatnánk be, aki nem a szokásos zsánerünkbe esik.

A karácsony a szeretet ünnepe – és a stresszé is

A karácsony olyan csodás ünnepünk, amely egyszerre szól a szeretetről és a hatalmas stresszről is. Ha egyedül vagyunk, azért tartunk tőle, ha pedig sok nem szimpatikus családi helyszínen kell megjelennünk, azért kívánjuk a hátunk közepére. De ha minden kapcsolatunk nagyszerű is, a rengeteg szervezés és az elvárásaink teljesítménygörcse ugyanúgy tönkreteheti az ünnepeket: egyszerre várjuk és égünk ki tőle. Gyakran annyira szeretnénk, hogy tökéletesen sikerüljön a karácsony, idézze fel gyermekkorunk felhőtlen csillogását – vagy éppen újonnan teremtsünk neki ilyen jelentést –, hogy túlhajtjuk magunkat, és végül nem fogjuk élvezni a szentestét.

Stresszes lehet válás utáni új kapcsolatunk bemutatása családunknak a karácsonyi ünnepek alatt, de jól is elsülhet
Stresszes lehet válás utáni új kapcsolatunk bemutatása családunknak a karácsonyi ünnepek alatt, de jól is elsülhetChoreograph / Getty Images Hungary

Így debütálhat új kapcsolatod a család előtt

Ehhez hasonlóan nagy elvárásokat szoktunk fűzni a párunk bemutatásához is. Titokban mindannyian abban reménykedünk, hogy a családunk is ugyanúgy el lesz alélva szívünk választottjától, mint mi, még ha nem is fog ugyanolyan hormonbomba lüktetni a testünkben tőle, mint nekünk a szerelem első szakaszában. Ez romantikus és izgalmas esemény, ugyanakkor szorongást keltő is egyben. Hogy a legjobbat tudjuk kihozni az ünnepi bemutatásból, dr. Lis szerint ezekre kellene odafigyelnünk:

  • Készítsd fel a párodat, hogy mire számítson. Ahány ház, annyi szokás, és annyi ünneplési mód. Még ha mi már teljesen hozzá is szoktunk a saját tradícióinkhoz is, mások számára váratlan lehet az este menete. Filmnézős vagy társasozós család vagytok? Vannak olyan témák, amelyeket mindenáron el kell kerülni a vacsoraasztalnál? Egyáltalán, hogyan szokott kinézni a szokásos karácsonyi forgatókönyvetek? Ha ezekre előre felkészíted a párodat, kínos és botrányos helyzetektől mentheted meg a nagy bemutatást.
  • Ne érje váratlanul a vendéglátót, hogy hozol magaddal plusz egy főt. Kérdezd meg a vendéglátót, hogy jöhet-e a párod is. A karácsonyi stressz közepette senki sem szereti a váratlan helyzeteket, így jobb, ha tiszteletben tartod azt, akihez látogatóba mennél. Ha kényelmetlen lenne számára egy vendéggel többet fogadni, próbáld meg felajánlani, hogy hozol magaddal még egy fogást vagy széket, hátha ez megoldja a problémát. Fontos, hogy mindannyian egy lapon legyetek a bemutatást illetően, hogy tényleg tárt karokkal fogadják párodat.
  • Gondoljátok át, hol fogtok aludni. Ha másik településre látogattok el, akkor előtte gondoljátok át, hogy meg tudjátok-e beszélni a vendéglátóval, hogy ott aludjatok mindketten, vagy inkább egy hotelszobát kellene kivennetek estére. Ha az ismerősnél alhattok, vajon kényelmes számára a gondolat, hogy egy ágyban aludnátok? És nektek, ha külön ágy áll csak rendelkezésetekre? Beszéljétek át a pároddal, hogy milyen lehetőségeitek vannak, és azok közül melyik lenne a legkényelmesebb mindkettőtöknek.
  • Ajánld fel a segítségedet a vendéglátónak. Mindenki számára mást jelent a segítségnyújtás. Kérdezd meg, hogy annak örülne-e a vendéglátó, hogy ha hoznátok magatokkal még egy fogást, hogy ha segítenétek a takarításban, vagy hogy ha lefoglalnátok a gyerekeket.
Dr. Lis jótanácsokkal lát el minket válás utáni új párunk bemutatásával kapcsolatban, amikor az egész család ott fog ülni a karácsonyi asztalnál
Dr. Lis jótanácsokkal lát el minket válás utáni új párunk bemutatásával kapcsolatban, amikor az egész család ott fog ülni a karácsonyi asztalnálImage Source / Getty Images Hungary

Mit kellene elkerülnünk új párunk bemutatásakor?

Ha már dr. Lis ilyen nagyszerűen felkészített minket arra, hogy mire kellene figyelnünk párunk bemutatásánál, arra is választ ad, hogy mit kéne mindenáron elkerülnünk:

  • Ne várd el, hogy a vendéglátó megváltoztassa a szokásos karácsonyi menüt a párod dietetikai igényei miatt. Ha a vendéglátó rákérdez, hogy mit ehet és mit nem a párod (mivel egyre több ételérzékeny vagy különleges étkezési szokásokkal rendelkező ember van), akkor nyugodtan oszd meg vele ezeket az infókat, de ne várd el, hogy igazodjon hozzá a menüjében. Inkább ajánld fel, hogy hozol magaddal egy olyan fogást, amelyet a párod is biztonságosan megehet. (Saját tapasztalat alapján pedig az idősebb rokonoktól ne várd el, hogy megértsék, ha valaki érzékeny valamilyen ételre, akkora „de csak egy keveset raktam ebbe belőle” ugyanolyan rosszat jelent az ételérzékenyek számára.)
  • Ne várd el a párodtól, hogy minden karácsonyi tradícióban részt vegyen. Teljesen oké, ha hagyod, hogy kimaradjon néhány olyan tevékenységből, ami nem kényelmes számára. Ha például nem érdekli őket a Monopoly vagy a Scrabble, ne rángasd az asztalhoz, majd egy másik hagyományban részt vesz.
  • Ne öntsetek fel a garatra a pároddal. A bemutatkozás nem a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy az alkohol vagy más szerek hatására úgy viselkedjetek, ahogyan más körülmények között nem szoktatok. Ha az első közös karácsony alkalmával berúgtok pároddal a család előtt, azzal olyan rossz képet festhettek magatokról, amelyet akár évekbe is telhet levakarni magatokról.
  • Ne vigyétek túlzásba egymás szeretgetését. Ugyan néhány családban lazábbak a fizikai érintéssel kapcsolatos szabályok, biztonságosabb döntés lehet inkább főleg szóban kifejeznetek egymás iránti vonzalmatokat a pároddal a testi érintések helyett.

A karácsony stresszes lehet, de nem kell, hogy a párod bemutatása is azzá váljon. Egy kis figyelmességgel valóban romantikus eseménnyé válhat a család és választottunk első találkozója.

A témáról a radiocafé Szabadesés című műsorában is beszéltünk, a beszélgetés itt hallgatható meg:

Te is az ünnepek alatt mutatod be /mutattad be a párodat a családodnak?

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek