Egyedül ünnepled idén a karácsonyt? Így tedd boldogabbá!

GettyImages-1192094747
Olvasási idő kb. 4 perc

A kellemes hangulat egyik évben sem garantált, főleg, ha idén először, vagy akár sokadszor, egyedül töltöd a karácsonyt, míg a környezetedben a többség a családjával vagy barátaival ünnepel. Ezt a 12 tippet ajánljuk arra, hogy jól sikerüljön az estéd.

A karácsony egy érzelmekkel telített ünnep: van, aki majd megőrül érte, és van, aki a háta közepére sem kívánja. Még ha általában szereted is a karácsonyt, kedvedet szegheti, ha idén egyedül tervezed eltölteni ezt az ünnepnapot. Az Ophra Daily ezt a 12 tippeket adja azoknak, akik boldogabbá szeretnék varázsolni.

Egyedül karácsonykor

Felvidíthat a gondolat: nem te vagy az egyetlen, aki egyedül tölti a karácsonyt. Valójában rengeteg ember tölti az ünnepeket egyedül. Van, akinek a munkabeosztása megterhelő, ami megnehezíti az utazást, másoknak talán nincs pénzük drága oda-vissza repülőjegyekre, ha távol élnek szeretteiktől, megint mások pedig egyszerűen csak egyedül szeretnék tölteni a karácsonyt, esetleg akadnak olyanok is, akik nem akarják megkockáztatni a Covid-megfertőződést, ezért inkább otthon maradnak egyedül.

Történjen bár önszántadból, vagy a körülmények miatt, az egyedül töltött karácsonynak nem kell csillogás nélkül tovatűnnie. Rengeteg dolgot csinálhatsz egyedül ezen az ünnepi napon, legyen szó akár arról, hogy végre megnézed a sorozataidat, amire sosem került sor idén, vagy egy kis öngondoskodással kényeztetnéd inkább magadat.

1. Merülj el egy könyvben!

Emelj fel egy könyvet a könyvespolcodról, ami már hónapok óta ott porosodik a polcodon, mert eddig nem volt időd kiolvasni. Vagy egy régi kedvencedet lapozd fel újra. Esetleg, ha a téli hangulatot kedveled, kezdj bele egy orosz klasszikusba.

2. Önkénteskedj!

Magadat is megjutalmazod, ha másoknak adsz, hisz adni öröm. Ha nincs más az életedben, akit szívesen meglepnél idén, lepj meg egy idegent vagy idegeneket. Máris lesz, ami felmelegítse a lelkedet ezen a fagyos ünnepi napon.

3. Nézz sorozatokat!

Végre van időd bepótolni az elmaradt epizódokat kedvenc sorozataidból! Ha pedig inkább valami karácsonyi hangulatú filmet néznél, fusd át ajánlónkat a Netflix 5 filmjéről.

4. Legyen izzasztó a karácsonyod!

Ha már kint jégcsapok lógnak, izzadj a lakásodban! A testmozgás feldobja az embereket, endorfint termel, jót tesz a léleknek. Ha nem tudod, mit mozogj, keress a neten egy kezdő jógavideót, vagy karácsonyi zenére koreografált táncos tornát.

5. Menj templomba, ha nem áll távol tőled az ilyesmi!

Ha nem szereted az egyedüllétet és élvezed mások társaságát, ráadásul vallásos is vagy, menj templomba. A spirituális élmények segíthetnek abban, hogy eltereljék a figyelmedet a vágyaidról, és arra összpontosíthass, hogy miért lehetsz hálás az életben.

6. Nosztalgiázz, vagy készíts új élményeket!

Az ünnepi hangulat egyik alappillére a korábbi emlékek felidézésében rejlik. Készíts kollázst régi karácsonyi fényképeidből, vagy írj a naplódba a legkedvesebb emlékeidről. Esetleg sétálj egyet azokat a helyeket meglátogatva, ahova karácsonyi emlékek fűznek, és fényképezd le őket.

7. Magadat  ünnepeld!

Kényeztesd magad egy kicsit, megérdemled! Változtasd át az otthonodat wellnessközponttá: tégy fel egy arcpakolást, csinálj az otthoni alapanyagaidból ajakradírt vagy tápláló hajpakolást.

8. Hallgass zenét!

Tudományosan bizonyított, hogy a zenehallgatás dopamint és szerotonint szabadít fel a szervezetedben. Hallgass akár karácsonyi zenéket, akár valami teljesen mást, vagy állíts össze saját lejátszási listát erre a napra.

9. Főzd meg gyerekkori kedvenc ételedet!

Ha más körülmények között úgyis főznél valami ínycsiklandozót karácsonyra másoknak, miért ne tehetnéd meg ezt saját magadnak? Kényeztesd idén saját magadat a kedvenc ételeddel, vagy gyerekkorod nagy slágerével. Ha pedig nem vagy az a főzőcskéző típus, rendelj valami finomat.

Az egyedül töltött karácsony is lehet kellemes s
Az egyedül töltött karácsony is lehet kellemes szagi89 / Getty Images Hungary

10. Csinálj valami lélekemelőt!

Próbáld meg feldobni a hangulatodat néhány aktív kikapcsolódást kínáló programmal. Köss egy meleg takarót, rakj ki egy nehéz puzzle-t, vagy színezz felnőtt színezőt, ami egy köztudottan stresszlevezető tevékenység.

11. Játssz online játékokat!

Akár idegenekkel, akár messze élő szeretteiddel, barátaiddal is belevághatsz egy-két online játékba. Használd ki a technológia nyújtotta lehetőségeket!

12. Változtasd meg a hozzáállásodat!

A magány alattomosan hazugságokat suttoghat a füledbe, és olyan mentális narratívákba dönthet, amelyek köszönőviszonyban sincsenek az igazsággal. Az igazság az, hogy egyedül vagy karácsonykor, és ez rendben van így. Miután ezt elfogadtad, gondold végig, milyen választások és lehetőségek vezettek oda, hogy egyedül karácsonyozol. Ha érthetőnek vagy elfogadhatónak találod ezt a döntést, megnyugvást adhat a mögöttes a helyzet mögöttes logikája. Ha azonban nem elfogadható számodra ez, nem tesz boldoggá, elmélkedj azon, mit tettél volna másképp. Bárhogy is legyen, rajtad múlik, hogy a jövő hogyan alakul innen tovább.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek