Így változik az agyad, amikor beleszeretsz valakibe: 4 egészségügyi előnye is van

A szerelem „tünetei” tudományosan is leírhatók, ráadásul sokféleképpen. A szerelembe esés néha megnövekedett pulzusszámmal és a másik iránti vágy érzésével jár, ráadásul noradrenalin- és dopaminrohamot okoz, amitől szédülhetsz és boldog leszel. Hosszú távú kapcsolatban az agyad oxitocint és vazopresszint bocsát ki, amelyek a párkapcsolatok kialakulását, erősödését segítik elő.

A szerelem olyan egészségügyi előnyökkel járhat, mint az immunitás erősítése, a fájdalom enyhítése és az élet meghosszabbítása.

Amikor először beleszeretsz valakibe, az élet egy kicsit másnak tűnik. Elsöprő eufóriát érezhetsz, amikor azzal a személlyel vagy, akit szeretsz – és kétségbeesetten vágyhatsz rá, amikor nincs a közelben. 

Ezek az érzések azért törnek rád, mert az agyad eleinte másképp viselkedik, majd az idő múlásával ezek az érzések átalakulhatnak. A pillangók és az eufória elhalványulhat, míg a kötődés és az együtt maradás vágya nőhet – de miért van ez így? 

Íme, hogyan hat a szerelem az agyra – a kezdeti időszakban és hosszú távon is. 

A mézeshetek szakasza

A nászút szakasza általában a kapcsolat első néhány hónapjára utal, de az, hogy mennyi ideig tart, páronként változik. Ebben a szakaszban az agy a dopamin és noradrenalin áradatát szabadítja fel – két neurotranszmittert, amelyek felelősek a szédítő, euforikus érzésért. 

A dopamin részt vesz az agyad jutalmazási rendszerében – ez megmagyarázza, miért nem tudod megállítani, hogy a szerelmedre gondolj. A viselkedés hasonló a függőséghez. Valójában ugyanazok az agyterületek működnek, amikor vonzódsz valakihez, mint amikor egy drogos kokaint fogyaszt. 

A noradrenalin növeli a pulzusszámot, ébren tart éjszaka, ami mellett a szerelembe esés a szerotoninszintet is csökkentheti. Az alacsonyabb szerotoninszint gyakori a rögeszmés-kényszeres betegségekben szenvedőknél. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy miért érzi magát az ember olykor szinte megszállottnak a partnere iránt – és miért nem tudja megállni, hogy ne gondoljon rá, bármennyire is próbálkozik.

Hosszú távú szerelem

Ha hosszú ideig együtt vagy valakivel, akit szeretsz, az agy kémiája megváltozik. A dopamin és a noradrenalin helyett az agy az oxitocint és a vazopresszin nevű neurotranszmittereket bocsátja ki.

„Ilyenkor érezheted, hogy a nászút hangulatából ébredező eufória a kötődés nyugodtabb állapotává alakul át”

– emelte ki a témában Sandra Langeslag, a Missouri Egyetem viselkedési idegtudományi docense.

Az oxitocin és a vazopresszin egyaránt elősegíti a kötődést, amitől az ember úgy érzi, szorosan összetartozik azzal, akit szeret. Ez a szakember szerint hozzájárul ahhoz is, hogy a szerelmes megvédje partnerét és gondoskodjon róla.

Valójában az oxitocint „ölelési hormonnak” nevezik, és a bőrrel való érintkezés során szabadul fel, mint például:

  • szoptatás,
  • szex és
  • szülés során.

A vágy tudománya

Langeslag szerint a szexuális vágyat elsősorban a tesztoszteron nemi hormon vezérli mind a férfiakban, mind a nőkben. A libidó számos tényező miatt megnövekedhet vagy csökkenhet.

„A nemi hormonok szintje napközben, év közben és a menstruációs ciklus alatt (nőknél) ingadozik”

– mondja Langeslag.

Ráadásul Fisher szerint egyszerű az oka annak, hogy a tesztoszteron a vágyhoz kapcsolódik: az evolúció. „Minden emlősfajban összefügg a vágyakozással, és valószínűleg több mint egymilliárd évvel ezelőtt alakult ki először gerincteleneknél” – mondja Fisher. 

Ráadásul a vágyat sokkal könnyebb kielégíteni, mint a szerelmet. Langeslag azt mondja, hogy a vágy megtörténhet anélkül, hogy különösebben érdeklődnél egy személy iránt, és akár egy egyéjszakás kalanddal is megelégedhetünk, míg a szerelemben benne van a rajongás, az imádat és a kötődés.

A szerelem előnyei

Eltekintve attól, hogy a szerelem egyszerűen nagyszerű érzés, van néhány tudományosan bizonyított előnye, mint például:

1. A szerelem meghosszabbíthatja az életedet

Egy 2015-ös metaanalízis, amelyben 72 000 felnőtt vett részt, megállapította, hogy azok, akik jó házassági minőségről számoltak be (magas párkapcsolati elégedettségről és partnerük iránti pozitív érzelmekről), általánosságban jobb egészségi állapotnak örvendtek, és alacsonyabb halálozási kockázatot számoltak ki náluk a kutatók.

Ezenkívül egy 2020-as, több mint 164 000 idős személy bevonásával készült tanulmány megállapította, hogy azok, akik házasok, valamivel hosszabb élettartamban reménykedhetnek, mint azok, akik nem házasok. 

A szerelmesek néha fura szemüveget viselnek – úgy tűnik, minden értelemben
A szerelmesek néha fura szemüveget viselnek – úgy tűnik, minden értelembenSally Anscombe / Getty Images Hungary

2. A szerelem erősítheti az immunrendszeredet

Egy 2019-es tanulmány kimutatta, hogy a szerelem pozitív hatással lehet az immunrendszerre. A két évig tartó vizsgálat során a szerelmesek bizonyos immunitásgének fokozott aktivitását tapasztalták, míg azok a résztvevők, akik nem voltak szerelmesek a vizsgálat során, nem mutattak hasonló jeleket. 

Ez azt jelenti, hogy a szerelmes résztvevők jobban védekezhetnek a fertőzésekkel szemben, azonban további kutatásra van szükség ahhoz, hogy megértsük, hány táppénzen töltött napot takaríthat meg évente a szerelembe esés.

3. A szerelem miatt kevesebb fájdalmat érezhetsz

Egy 2010-es kis tanulmány megállapította, hogy a romantikus kapcsolat korai szakaszában lévő emberek fájdalomcsillapítási előnyöket tapasztalhattak, ami annak a ténynek köszönhető, hogy az agy jutalomfeldolgozó régióinak aktiválása csökkentheti a fájdalmat. A vizsgálatban a részt vevők mérsékelt vagy erős hőfájdalomnak voltak kitéve. 

Azok, akik új szerelmi kapcsolatban éltek, és a partnerük fotóit nézték meg, nagyobb fájdalomcsillapítást tapasztaltak, mint azok, akik egy ismerősről készült fotókat néztek, vagy figyelemelterelő feladatban vettek részt. Noha ez a tanulmány ellenőrzött körülmények között zajlott, azt sugallja, hogy a szerelem legalább enyhe fájdalomcsillapítóként szolgálhat, amikor fizikai fájdalmat tapasztalunk az életben. 

4. A szerelem jót tehet a szívednek

Egy 2013-as tanulmány kimutatta, hogy a 35 és 64 év közötti házasok kisebb valószínűséggel kapnak szívrohamot, mint azok, akik ugyanabban a korcsoportban nem voltak házasok. Ezenkívül egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy egy romantikus partner jelenléte, vagy akár csak a romantikus partnerre való gondolás is csökkentheti a vérnyomást, ha az ember épp stresszhatásnak van kitéve.

Nem a szívedben zajlik, hanem az agyadban

A szerelemmel kapcsolatban úgy érezheted, hogy mindez a szívedben van, de valójában az agyadban végbemenő változásokon múlik. Ahogy a kapcsolatod fejlődik, az agyi tevékenységeid is ennek megfelelően változnak.

Így hát az agyunknak és a neurotranszmittereinknek, például a dopaminnak, az oxitocinnak és a vazopresszinnek köszönhetjük azokat a csodálatos érzéseket, amelyeket akkor érzünk, amikor szerelmesek vagyunk, és kötődő kapcsolatban vagyunk valakivel – és természetesen az ezzel járó előnyökért is az agyunk működése felel. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra