Te is utálod az ünnepi időszakot? Segítünk, hogyan élheted túl a karácsonyi kiégést

GettyImages-1186096861
Olvasási idő kb. 4 perc

A közeledő ünnepek nemcsak az izgatott várakozást válthatják ki az emberekből, hanem a stresszt is, hiszen rengeteg teendő és elvárás épül köréjük. Minden harmadik ember megtapasztalja az ünnepi kiégést. Ezzel az 5 tippel előzheted meg.

Hamarosan itt a karácsony, fényfüzérek díszítik az utcákat, karácsonyi dalok szólnak a boltokban, megnyitott a karácsonyi vásár, forralt bor és ragyogás leng a levegőben. A kollégák és családtagok túláradó lelkesedéssel hozzák be a karácsonyi hangulatot az irodába és a otthonra: mindenki karácsonyi lázban ég. Pontosítsuk, majdnem mindenki, rajtad kívül. Ne aggódj, azért nem vagy egyedül!

A karácsony sok stresszel is járhat, nem csak boldog ünnepléssel

Mert a karácsony nemcsak a szeretet ünnepléséről és varázsáról szól, hanem a rengeteg teendőről és kötelezettségről is. Ahogyan a Stylist írja, a munkahelyen megnő az ünnepek előtt elvégzendő munka, szociális eseményeken kell részt venni, mint például a munkahelyi karácsonyi parti, akkor is, ha éppen legszívesebben Grincs lennél és lefújnád az egész karácsony maszlagot, de úgy országosan.

Karácsonyi kiégés
Karácsonyi kiégésKseniBoo / Getty Images Hungary

Ezenfelül a családi és baráti körnek is meg kell felelni, ami pluszteendőkkel jár. Mindenkinek személyre szóló ajándékot találni, és az embertömegben csigalassúsággal megvenni, takarítani, főzni, karácsonyfát levadászni munkaidő után, díszíteni, az összes baráti kör karácsonyi bulijára benézni, az összes családi karácsonyi összejövetelre elmenni. Aztán már ott az újév, vége a szabinak, és pihenni sem volt időd. És persze ott van a Covid-para is, hogy a mostani körülmények között akkor mégis kikkel és hogyan érdemes együtt ünnepelni, nehogy tragédiába torkolljon a karácsony.

Persze vannak, akiket feltöltenek ezek a teendők, de egy 2018-as felmérés azt találta, hogy a megkérdezett 2000 amerikaiból minden harmadik felnőtt szenved az ünnepi kiégéstől, és 36 százalékuknak már december közepére túl sok az egész. Egy másik 17 százaléknak már december előtt elege van a karácsonyból.

5 tipp, hogyan kezeld a karácsonyi kiégést

A Stylist Dr. Rachel Allan pszichológust kérdezte meg, hogyan lehet kezelni az ünnepi kiégést, hogy ne tegye tönkre az egész ünnepi időszakot.

1. Elfogadás. Fogadd el, hogy szabad szoronganod, stresszelned a karácsony miatt, és túlterheltnek érezned magadat. Légy megengedő és kedves magaddal.

2. Átértékelés. Döntsd el, mi a fontos neked az egész karácsonyból. A tökéletes karácsony hajkurászása miatt sokszor túl sok energiát fektetsz bele olyan teendőkbe, amelyek nem is számítanak neked igazán, mégis elrabolják az idődet és felőrlik az idegeidet. Fókuszálj azokra a dolgokra, amelyek fontosak az ünnepléshez számodra.

3. Határmeghúzás. Sokszor társul a karácsonyhoz egy megfelelési kényszer, hogy hogyan kéne kinéznie az ideális ünnepnek mások szerint. Szólhatnak ezek az elvárások az idődről, vagy arról, mennyit költesz, a kommunikációdról, vagy arról, hogy mit tervezz karácsonyra. Döntsd el, mi a megengedhető neked, és mi nem az. Ezeket érdemes előre letisztázni másokkal, hogy később könnyebben meg tudd védeni saját értékeidet, ha valaki megkérdőjelezi azokat.

Karácsonyi kiégés – amikor túl sok a stressz
Karácsonyi kiégés – amikor túl sok a stresszHelmut Feil / Getty Images Hungary

4. Cselekvés. Tedd azt, ami számít neked. Mi okoz örömet, mi ad életörömöt és célt neked karácsonykor? Mi a legfontosabb számodra? Tudatosan hagyj időt magadnak, hogy megtehesd, ami fontos neked a karácsonyból. Az öngondoskodásról se feledkezz meg. Fontos a béke megélése, a pihenés, a szeretteiddel töltött idő. Ne feledd, a karácsony rólad is szól.

5. Önreflexió. Nézz magadba, és gondolkodj el azon, amit ott látsz. Többről szól az idei stresszed, mint a karácsonyról? Egy mélyebb elégedetlenséget tükröz az életeddel kapcsolatban? Szakíts időt arra, hogy elképzeld, egy év múlva ilyenkor hol szeretnél lenni, képletesen (vagy akár szó szerint). Jó újév-kezdés kézbe venni életed gyeplőjét, és felhatalmazni magadat, hogy pozitív változtatásokba vágj.

Az ünnep van érted, nem te az ünnepért

Talán a legfontosabb gondolat, amelyet érdemes mindenkinek magával vinnie a karácsonyi ünnepi időszakra, akár szenved ünnepi kiégéstől, akár nem, az az, hogy az ünnep van érted, nem te az ünnepért. Nyugodtan kérj segítséget szeretteidtől, hogy segítsenek elvégezni azokat a teendőket, amik már túl soknak tűnnek neked. Nem érdemes beleszakadni az ünnepekbe.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek