A családi leosztás szerint a zserbót mindig nagymamám, a bejglit anyukám csinálja, mi a húgommal pedig mézeskalács-felelősök vagyunk. Persze ezeken kívül sok más süti is készül karácsonyra, amelyek elkészítésében már a gyerekeink is aktívan részt vesznek, de a fenti leosztás, mondhatni, kőbe vésett.
Ha egyszer rám kerül a sor zserbó terén, akkor úgy fogom csinálni, ahogy a mamám. Íme!
Hozzávalók
Tészta:
- 35 dkg liszt
- 1 egész tojás
- 5 dkg cukor
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztő
- 1 csipet sütőpor
Töltelék:
- 12 dkg darált dió
- 12 dkg porcukor
- 20 dkg baracklekvár
Bevonat:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 3 púpozott evőkanál holland kakaópor
Elkészítés
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a sütőport, és jól összedolgozzuk. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35 × 25 cm-es nagyságú sütőlemez méreteire, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és sütésnél terjeszkedik.
Az alsó lapot lekvárral megkenjük, és meghintjük a darált dió és porcukor keverékének a felével. Ráhelyezzük a második lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és töltjük. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tésztát rendes hőmérsékleten kelesztjük egy óráig.
A tetejét megszurkáljuk, és 180 fokon sütjük, míg egyenletes világospirosra sül.
Elkészítjük a bevonatot: lassú tűzön, állandó keverés mellett felolvasztjuk a vajat a porcukorral és a kakaóporral együtt. Szükség esetén maximum 3 evőkanál vízzel hígítjuk. Amikor már nem érezni a cukorszemcséket, a masszát a kisült tészta tetejére öntjük, és késsel vagy simítólapáttal gyorsan elsimítjuk.
Ha a bevonat megdermedt és a sütemény kihűlt, kockákra vagy apró hosszúkás szeletekre vágjuk.