Családi receptjeink: így csináld a nagyi zserbóját!

GettyImages-536814891
Olvasási idő kb. 2 perc

A zserbó nálunk a karácsony elmaradhatatlan része – sok-sok dióval, kizárólag saját készítésű házi baracklekvárral, és hol fényes, hol matt, de mindig ugyanolyan finom csokoládébevonattal.

A családi leosztás szerint a zserbót mindig nagymamám, a bejglit anyukám csinálja, mi a húgommal pedig mézeskalács-felelősök vagyunk. Persze ezeken kívül sok más süti is készül karácsonyra, amelyek elkészítésében már a gyerekeink is aktívan részt vesznek, de a fenti leosztás, mondhatni, kőbe vésett.

Ha egyszer rám kerül a sor zserbó terén, akkor úgy fogom csinálni, ahogy a mamám. Íme!

Hozzávalók

Tészta:

  • 35 dkg liszt
  • 1 egész tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 csipet sütőpor

Töltelék:

  • 12 dkg darált dió
  • 12 dkg porcukor
  • 20 dkg baracklekvár

Bevonat:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 3 púpozott evőkanál holland kakaópor
GettyImages-535705211
stockmouse / Getty Images Hungary

Elkészítés

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a sütőport, és jól összedolgozzuk. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35 × 25 cm-es nagyságú sütőlemez méreteire, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és sütésnél terjeszkedik.

Az alsó lapot lekvárral megkenjük, és meghintjük a darált dió és porcukor keverékének a felével. Ráhelyezzük a második lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és töltjük. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tésztát rendes hőmérsékleten kelesztjük egy óráig.

A tetejét megszurkáljuk, és 180 fokon sütjük, míg egyenletes világospirosra sül. 

Elkészítjük a bevonatot: lassú tűzön, állandó keverés mellett felolvasztjuk a vajat a porcukorral és a kakaóporral együtt. Szükség esetén maximum 3 evőkanál vízzel hígítjuk. Amikor már nem érezni a cukorszemcséket, a masszát a kisült tészta tetejére öntjük, és késsel vagy simítólapáttal gyorsan elsimítjuk.

Ha a bevonat megdermedt és a sütemény kihűlt, kockákra vagy apró hosszúkás szeletekre vágjuk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek