Libamell és libamáj vaníliás sült birssel

Fő- és előételként is bevetheted ezt az ünnepi klasszikust, ami akkor a legfinomabb, ha egy pikáns rukkolasaláta is készül a vaníliás birsfalatok mellé.

A birsalmával még izgalmasabb lesz a hagyományos köret.
A birsalmával még izgalmasabb lesz a hagyományos köret.Joff Lee

Hozzávalók 3 személyre

A körethez

  • 80 deka birsalma felkockázva
  • 1 evőkanál vaj felolvasztva
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 darab vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 evőkanál méz
  • 1 mokkáskanál
  • néhány csepp citromlé

A libához

  • 2 közepes darab libamell
  • 1 darab libamáj
  • 50 deka libaháj
  • só, bors, majoránna
  • 5 deci tej
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A tejet keverd el a fokhagymával, tedd bele a májat, és hagyd benne néhány órán át. A birsalmákhoz keverd el a zsiradékokat a vaníliával, mézzel, sóval és citrommal, forgasd át ebben a gyümölcsöket, majd lefedve süsd készre a sütőben. A hájat vágd kockákra, egy kevés vizet önts alá, süsd meg egy serpenyőben, majd szűrd le a zsírját. 

A megmosott és szárazra törölt libamellet irdald be kissé, fűszerezd, majd egy kevés libazsírban süsd elő. Ezek után egy tedd a sütőbe, és mérettől függően nagyjából 40 perc alatt süsd készre. A májat fűszerezd be borssal és majoránnával, öntsd rá a libazsírt, majd viszonylag alacsony hőmérsékleten (kb. 100 fokon) mnimum 40 perc alatt süsd készre. Ezek után sózd meg és pihentesd egy kicsit, tálald néhány szelet hússal és a birsalmás körettel. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek