Fagyasztott eperből is elkészíthető, és mégis izgalmas lesz, mert sok remek fűszer kerül bele, ráadásul nagyon gyorsan összedobható. Már csak egy menő üveg kell és néhány falat friss, puha kenyér, hogy leteszteld, milyen lett.
Hozzávalók 3 adaghoz
- 1 kiló (fagyasztott) eper összevágva
- 0.5 kiló cukor
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- 1 mokkáskanál szegfűszeg
- 0.5 mokkáskanál só
- 1 fél citrom leve
- 1 tasak dzsemfix 2:1
- 1 csésze aszalt vörösáfonya
Elkészítés:
Forrald össze az epret a cukorral, a fűszerekkel és az ízestőkkel, majd mehet hozzá a dzsemfix és a vörösáfonya is. Rotyogjon még néhány percet, és ha elkészült, töltsd üvegekbe, és néhány percre fordítsd őket fejjel lefelé. El is készült a szuper karácsonyi dzsemed, jól fog esni reggelente a két ünnep között neked, és annak is, akinek ajándékba adod.
Abból pedig, ami nem fért bele az üvegekbe, egy kis tejjel (fehér rummal és szénsavas erdeigyümölcs-lével) gyors epres turmix (koktél) készülhet. Hát ezt már csak megérdemli az ember ennyi nehéz munka után.