A tejfehérje-allergia egy specifikus; tejet vagy tejszármazékot tartalmazó élelmiszer fogyasztása után jelentkező tünetegyüttes. A tejben található fehérjéket idegen anyagként észleli a szervezet és kóros immunválasz, ellenanyag-termelés indul meg ellenük.
Rizikófaktor lehet a túl korán bevezetett tehéntej
A tejallergia leggyakrabban csecsemőkorban, az anyatejes táplálás során alakul ki, de későbbi életszakaszokban is jelentkezhet. A gyermekek jelentős része 5-6 éves korára kinövi a tejfehérjével szembeni túlérzékenységet. A felnőttkorban kialakult tejallergia általában nem gyógyítható, ezért többnyire életre szóló étrendi változtatásokra van szükség. A tejfehérje-allergia örökletes tényezők miatt is kialakulhat, ugyanakkor a hozzátáplálás ideje alatt túl korán bevezetett tehéntejfogyasztás is előidézheti.
Mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, ha a babának gyakran fáj a hasa, felsőlégúti vagy ekcémás tünetek jelentkeznek nála. A diagnózis felállítását követően olyan étrend összeállítása szükséges, amely nem tartalmaz tejfehérjét, de figyelembe veszi az életkori sajátosságok mellett a mindenkori ajánlásokat, és biztosítja a megfelelő fejlődést. Ennek megvalósítása érdekében szükséges gasztroenterológus szakorvossal és dietetikussal történő többszöri konzultáció.
Tejfehérje-allergia esetén a tápszer a megoldás
A tejfehérje-allergiában szenvedő gyermek esetében 6 éves korig tápszerrel is lehet pótolni a tehéntejet. A növényi tejek önálló fogyasztása 1 éves kor alatt nem javasolt, később is csak az ételkészítéshez, elsősorban a nem megfelelő energia- és tápanyagtartalmuk, másodsorban a bizonytalan allergiás és egyéb hatások miatt. A Magyarországon forgalomban lévő, társadalombiztosítás által támogatott, tejfehérje-allergia esetén adható tápszereket nullától hatéves korig írhatja fel a kezelőorvos. A fehérjét nagymértében lebontott vagy aminosav alapú tápszerek, valamint rizs- és szentjánoskenyérmag alapú pépek kiválasztása és felhasználása is orvosi javaslat alapján történhet.
Kulcsfontosságú a megelőzésben a megfelelő hozzátáplálás
Amennyiben az anya nagy mennyiségű tejterméket fogyaszt, az első tünetek a szoptatás alatt is megjelenhetnek, de a betegség jellemzően a hozzátáplálás során, a tejtermékek bevezetésekor jelentkezik. Mindez tudatos táplálással elkerülhető lenne: a legfontosabb a hosszantartó kizárólagos anyatejes táplálás, anyatej hiányában pedig a részlegesen hidrolizált tápszer használata és a tejtermékek időben történő bevezetése. Nyolc hónapos kortól lehet savanyított tejtermékeket adni a babának, egy hónappal később pedig már sovány, nem penészes és nem érlelt sajtok is kerülhetnek az étrendjébe. Tíz hónapos kortól megkóstolhatja a túrót, egy éves kor alatt azonban nem javasolt tehén- vagy egyéb állati eredetű tejet adni a kisgyermeknek.