Illetlenség tunkolni? Íme néhány isteni, húsvéti étel, aminél úgysem bírod megállni

Olvasási idő kb. 4 perc

Ha húsvét, akkor sonka, főtt tojás, szendvicsek és egy friss kalács biztosan kerül az asztalra, ám mi most arra gondoltunk, összedobunk néhány nagyon finom maradékmentő fogást annak érdekében, hogy egy pillanatra se legyen unalmas a húsvét utáni napok menüsora.

Csak hogy válaszoljunk is az általunk feltett kérdésre: igen, elméletileg illetlenség tunkolni, úgyhogy étteremben inkább hagyd ki. Ezeken a helyeken ugyanis nem helyénvaló a kenyér harapása, és a tunkolást is mellőznünk kell, bármilyen finom is a leves vagy a szaft, amit így szerettünk volna az utolsó cseppig megenni. 

Ám jó hírünk is van: három kedvenc maradékmentő receptünket hoztuk el az ünnepek közeledtével, amik tökéletesen alkalmasak arra, hogy a zöldfűszeres kekszekkel, frissen sült kenyérrel, pirított kaláccsal vagy grissinivel mártogass belőlük egy keveset. 

Sonkakrém

Ez az a finomság, amiben az utolsó darab sonka is remekül elfér, és még akkor is remek lakoma lesz, ha már csak egy kisebb adag maradt belőle. Melegszendvicshez is érdemes kipróbálnod, akkor még egy kis lila hagyma és egy nagy adag mozzarella is elfér mellette. 

Hozzávalók:

  • 4 keményre főtt tojás
  • 35 dkg füstölt főtt sonka
  • 2 ek. tejföl
  • 2 ek. majonéz
  • 5 dkg vaj
  • 1 tk. barna cukor
  • 2 ek. majonézes tormakrém
  • 1 ek. mascarpone
  • 1 tk. mustár
  • 1 kis fej lila hagyma
  • ízlés szerint frissen őrölt színes bors és só

Elkészítés:

Tedd egy tálba a felkockázott főtt tojást, a tejfölt, a majonézt, tormát, a puha vajat, az aprítógépben összetört sonkát, a nagyon apró kockára vágott lila hagymát, a mustárt, és alaposan keverd össze. 

Legjobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek, de akár azonnal is fogyasztható.

Tojáspörkölt

Így is kinézhet.
Így is kinézhet.ADX Collections / Getty Images Hungary

Ezt a klasszikust akár a képen látható módon fel is pimpelheted, így a pofonegyszerű magyaros fogásból elegáns, ázsiai hangulatú vacsora lehet a végeredmény.

Hozzávalók:

  • 5 keményre főtt tojás
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 3 nagy gerezd zúzott fokhagyma 
  • 6 dkg sertészsír
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 kis db paradicsom
  • 2 teáskanál füstölt fűszerpaprika 
  • 1 tk. Sriracha
  • 1 mk. barna cukor
  • ízlés szerint só, kömény és frissen tört bors
  • 1,5 dl tejföl

Elkészítés:

A megtisztított vöröshagymát nagyon apróra felkockázzuk, és a zsíron üvegesre sütjük, majd hozzáadjuk a Srirachát és a sót, rászórjuk az őrölt paprikát, és felengedjük úgy 1,5 dl vízzel. Beletesszük a meghámozott és apróra vágott paradicsomot és zöldpaprikát. Utána 25 percig főzzük, időnként kevergetve, kis lángon, közben egy kevés só, bors és kömény is mehet a keverékhez. 

A tojásokat közben vágjuk nagyobb cikkekre, és végül a tejföl után adjuk azokat is az alaphoz. 

Tojáskrém füstös csiliszósszal

Nagyon szeretjük
Nagyon szeretjükistetiana / Getty Images Hungary

Ha tojáskrém, akkor nálunk valami füstös és csípős biztosan kerül a tetejére. Ha a legfinomabb húsvéti szendvicset készítenéd el belőle, sült bacont, salátát és paradicsomszeleteket halmozz a tojáskrémmel megkent kalácsszeletek tetejére. 

Hozzávalók:

  • 10 db kemény tojás apróra vágva
  • 10 dkg puha vaj
  • 1 csokor snidling apróra vágva
  • 2 ek. mustár
  • 5 ek. házi majonéz
  • só és frissen tört zöld bors

Az apróra vágott darabokat egyszerűen dolgozd össze jó alaposan, majd a tetejére füstölt paprikaport szórj, vagy locsolj rá csiliszószt. Pirított rozskenyérrel és frissen sült sonkaszeletekkel a legfinomabb. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek