Gyors mézes keksz
• 25 dkg méz
• 30 dkg margarin
• 30 dkg cukor
• 1 kg liszt
• 1 tk reszelt narancshéj
• 1 tk őrölt fahéj
• 1 tk őrölt szegfűszeg
• 1 tk őrölt gyömbér
• 2 tk szódabikarbóna
• 3+1 tojás
• különböző magok a díszítéshez: szezámmag, napraforgómag, mazsola, mandula
A mézet a narancshéjjal és a fűszerekkel egy kis lábosban forrald fel. Húzd le a tűzről és keverd hozzá a margarint. 3 tojást robotgépben verj fehéredésig a cukorral. A lisztet keverd össze a szódabikarbónával. A három keveréket forgasd össze: a lisztet és a mézes keveréket felváltva add a tojáshoz. Ha a massza egyenletes, csomagold fóliába és éjszakára tedd a hűtőbe, így másnapra a tészta megszilárdul és könnyen kezelhető lesz. Fontos, hogy egy éjszakát tudjon pihenni.
Másnap a tésztát oszd két részre, az egyik részt tedd vissza a hűtőbe, hogy ne lágyuljon meg. A másikat nyújtsd 3-5 mm vastagságúra és szúrd ki kekszformákkal. 1 felvert tojással kend meg a formázott sütiket, díszítsd tetszés szerint magvakkal, és told közepesen meleg (180 fokos) sütőbe. 5 perc alatt készre sül, vigyázz, hogy ne égjen me, mert keserű lesz! Nem kell hetekig pihentetni, már másnap puha, de azonnal is fogyasztható.
Életmentő karácsonyi sütik – Gyümölcskenyér
Ha a Karácsony előtti napokon is estig az irodában robotolsz, vagy egyszerűen nem volt időd több tepsi süteményt sütni, akkor sincs veszve semmi –első tippünk: gyümölcskenyér.