Felejtsd el a leveskockát, higgy az alaplében

Olvasási idő kb. 7 perc

El kell fogadnunk, hogy egy sima párolt zöldség is sokkal gazdagabb ízű lesz, ha egy kevés alaplevet adunk hozzá, pont azt a pluszt adja meg neki, amitől nem csak párolt zöldség lesz. Otthoni körülmények között mégis ki kell matekozni, hogy mit mivel öntünk fel, mert alaplé nem jut mindenbe. A lényeg, hogy a leveskockát felejtsük el!

A reklámokban hitelesnek feltüntetett, de legalábbis közkedvelt tévészakácsok bizonygatják, hogy a leveskockából csodálatos húslevest főzhetünk pillanatok alatt. Okosabbak tartjuk magunkat annál, mintsem hogy elhiggyünk mindent, amit a tévében látunk, különös tekintettel a reklámokra, de mégis, mi a teendő akkor, ha a tekintélyt parancsoló kedvenc szakácskönyvünk, a legkedveltebb gasztrobloggerünk vagy éppen valamelyik valóban hiteles tévészakács lazán jelzi egy receptben, hogy az adott pillanatban adjunk a készülő ételhez 1/2 liter alaplevet?

Aki a mai világban a nagymamájától vagy az anyukájától tanult főzni, lazán nyúl a leveskocka után. Akinek nem adatott meg, hogy az említett hölgyektől tanuljon, még lazábban nyúl a leveskocka után, hacsak nem olvas sok gasztroblogot, francia vagy újonnan megjelent szakácskönyvet, csili-vili hazai és külföldi magazinokat. Ezekben a körökben ugyanis a leveskocka ciki, sőt, nagyon ciki. Nem sznobizmus az oka, hanem egyszerűen az, hogy a leveskockától mindennek mű- és egyeníze lesz. Arról nem is beszélve, hogy ízfokozókat és tartósítószereket pakolunk a szervezetünkbe, miközben azzal a biztos tudattal főzőcskézünk, hogy most aztán egészségesen étkezünk - mert hát házi kosztot eszünk. Mégis, mi akkor a teendő?

Idő, elszántság, mélyhűtő

A válasz nem egyszerű. Az alaplé elkészítése idő, eltökéltség, végül pedig mélyhűtőkapacitás kérdése. Kis mennyiségben nem érdemes nekilátni, mert ahhoz túl nagy munka, hogy egyetlen rizottót készítsünk vele tökéletesre. A nagyobb mennyiséghez viszont szükség van egy kis helyre a mélyhűtőben, hogy amikor az a bizonyos recept úgy szól, csak elő kelljen kapni a kész alaplét. Helytakarékosság szempontjából akkor járunk a legjobban, ha a kész alaplét jégkockatartóban fagyasztjuk le, majd a jégkockákat fagyasztózacskóba tesszük át fél literes csomagokban.

A franciák, a tőlük megszokott felsőbbrendű stílusban azt vallják, hogy konyhaművészetük részben azért is sokkal kifinomultabb az angolokénál, mert míg az angol sós vízzel főz, ők bizony csodálatos alapléket használnak. Ez a profi konyhákban, éttermekben egészen biztosan így van, a franciák részéről legalábbis. Otthon akkor járunk jól, ha hallgatunk az angolokra és a franciákra is. A lényeg az, hogy a kockát felejtsük el!

    • - A zöldségek párolását megoldhatjuk kevés sós vízzel. Az ízek fokozására a párolás végén egy kevés bacont is dobhatunk az edénybe (ha nem vega fogás készül).
      • - Zöldség- és krémleveseknél, főzelékeknél jó, ha zöldségalaplevet használunk, sokkal finomabb lesz a végeredmény. Végső esetben a cukros, sós víz is megteszi.
      • - Rizottó készítésekor kötelező az alaplé, lehet zöldség- vagy hús alaplé is.
      • - Nem ússzuk meg a hús alaplét, ha igazán jó mártást szeretnénk készíteni.

        Zöldség, fehér, barna

        Az alaplevek három nagy csoportba oszthatók: fehér-, barna- és zöldségalaplére (és létezik még a kevésbé gyakran használt hal alaplé is). A legtágabban a zöldségalaplé fogalmát értelmezhetjük, és az otthoni elkészítés ezen a téren ütközik a legkisebb akadályokba. Alaphelyzetben a zöldségalaplé a főtt zöldségek leszűrt leve zöldfűszerekkel ízesítve. Gyorsan elkészül és sok mindenhez felhasználható. Zöldségalaplé helyett mindenféle főzőlevet is használhatunk, pl. ha spárgás rizottót készítünk, a spárga héját feltehetjük egy kissé sós, citromos, cukros vízbe főni - 1/2 kg spárga héjához 1/2 l vizet, 1 ek citromlevet, 1 ek cukrot és 1 tk sót számoljunk. Az így nyert zöldséglé megfelelő alap lesz a rizottóhoz, ízben sokkal többet ad hozzá mint a sós víz és nem igényel külön rákészülést.

        A hús alaplé készítésénél fontos, hogy ne teljesen letisztított csontot használjunk, mert túl enyves lesz az alaplénk. Maradhat a csontokon egy kevés hús, ín, de a bőrt a csirkeszárnyról például szedjük le, mert attól túl zsíros lesz a lé.

        4236239192 b3d51bdfdc z

        Zöldségalaplé (1,5 literhez)

        450 g vegyes zöldség: sárgarépa, vöröshagyma, póréhagyma, szárzeller

        bouquet garni (kis csokor zöldfűszer): kakukkfű, rozmaring, zsálya, babérlevél

        2 l víz

        Tedd az egyformára vágott zöldségeket  a zöldfűszerekkel és a vízzel együtt közepes lábosba. Forrald fel majd vedd közepesre a lángot és gyöngyöztesd 1 órán át. Szűrd le és nyomkodd ki a zöldségekből a lét. Hagyd kihűlni. Hűtőben 3 napig, mélyhűtőben 1 hónapig eláll.

        Húslé

        A következő a sorban a csirkealaplé, amely a leggyakrabban használt alaplé és elkészítéséhez nem kell feltétlenül elvetemültnek lenni, aki főzött már húslevest, nem fog meglepődni. Fontos, hogy jó minőségű alapanyaggal dolgozzunk.

        Csirkealaplé (1,5 literhez)

        750 g csirke far-hát, csontok, szárny vegyesen

        150 g vegye zöldség: hagyma, szárzeller, sárgarépa egyformán durvára vágva

        1 szegfűszeg

        1 bouquet garni (kis csokor zöldfűszer): kakukkfű, rozmaring, zsálya, babérlevél

        2 gerezd összetört fokhagyma

        6 szem bors

        1,5 l víz

        Az összes alapanyagot tedd egy nagy lábosba, fontos, hogy a víz hideg legyen. Forrald fel, majd vedd vissza a lángot és gyöngyözted egy órán át. Közben gyakran szedd le a habját. Amikor kész, kislyukú szűrőn szűrd át, nyomkodd ki  az összes lét. Hagyd kihűlni, majd tedd a hűtőbe éjszakára. Másnap a megdermedt zsírt szedd le. Hűtőben 3 napig, fagyasztva 6 hónapig eláll.

        Barna alaplé (3 literhez)

        1,5 kg marha vagy borjú csont, pl. lábszárcsont

        1 vöröshagyma héjastul, megmosva, negyedelve

        2 sárgarépa durvára vágva

        1 póréhagyma durvára vágva

        1 szárzeller durvára vágva

        3 l víz

        2 el paradicsompüré

        1 bouquet garni (kis csokor zöldfűszer): kakukkfű, rozmaring, zsálya, babérlevél

        6 szem bors

        3316794502 5de7edc41f z?zz=1

        A sütőt melegítsd elő 230 fokra. Tedd  csontokat mély tepsire és süsd 40 percen át, ez karamellizálja a csontokat, sötét színt ad az alaplének és koncentrálja az ízeket. 20 perc után tedd a tepsibe a zöldségeket és a paradicsompürét is, keverd össze. A sütési idő leteltével vedd ki a tepsit a sütőből, a csontokat és a zöldségeket tedd nagy lábosba. A tepsibe önts egy kevés vizet és a leragadt sült darabokat kapard fel.

        Öntsd ezt is a lábosba az összes többi hozzávalóval együtt. Forrald fel az alaplevet és gyöngyöztesd alacsony lángon 3-4 órán át. Közben gyakran szedd le a habját. Amikor kész, kislyukú szűrőn szűrd át, nyomkodd ki  az összes lét. Hagyd kihűlni, majd tedd a hűtőbe éjszakára. Másnap a megdermedt zsírt szedd le. Hűtőben 3 napig, fagyasztva 6 hónapig eláll.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

  • Offline
Így teltek Ady Endre napjai Nagyváradon: a halálos kórt is itt szerezte
Így teltek Ady Endre napjai Nagyváradon: a halálos kórt is itt szerezte

Ady Nagyváradon sem fogta vissza magát, ha a lumpolásról volt szó.

április 5., 19:30

  • Testem
Ez a baktérium megfertőzheti az agyad: 80 százalékos a halálozási aránya
Ez a baktérium megfertőzheti az agyad: 80 százalékos a halálozási aránya

A baktérium által okozott fertőzés az agyat és a tüdőt támadja meg, ami könnyen végzetes következményekkel járhat.

április 6., 06:30

  • Offline
Bátyja, Felix neve alatt adták ki Fanny Mendelssohn fantasztikus darabjait
Bátyja, Felix neve alatt adták ki Fanny Mendelssohn fantasztikus darabjait

Felix Mendelssohn zeneszerző egy királynő előtt bukott le.

április 5., 16:45

  • Offline
Túl szenvedélyesre sikerült ez a szobor, ennek köszönheti világhírét
Túl szenvedélyesre sikerült ez a szobor, ennek köszönheti világhírét

Ezért élvezhetjük mi is a világhírű szobor látványát.

április 5., 18:30

  • világom
Szédítő mélység felett vezet a híd, a helyiek szerint az ördög építette
Szédítő mélység felett vezet a híd, a helyiek szerint az ördög építette

Az ördöggel még egy híd esetében sem érdemes lepaktálni.

tegnap, 19:30

  • Testem
Többféle rákot is okozhat a tetoválás
Többféle rákot is okozhat a tetoválás

Nem árt kétszer is meggondolni, hogy magunkra varratunk-e egy tetoválást.

április 6., 06:00

  • Offline
Kegyetlen kvíz kötelező olvasmányokból: meglesz az ötös?
Kegyetlen kvíz kötelező olvasmányokból: meglesz az ötös?

Tedd próbára magad a kvízünkkel, amelyben felidézzük az egyik legizzasztóbb iskolai műfajt.

április 6., 06:46

  • életem
Ha ilyen üvegben van az olívaolaj, inkább ne vedd meg
Ha ilyen üvegben van az olívaolaj, inkább ne vedd meg

Nem meindegy, hogy milyen üvegben tároljuk az olívaolajat.

április 6., 07:25

  • Offline
Volt-e Kádár Jánosnak titkos filmgyűjteménye?
Volt-e Kádár Jánosnak titkos filmgyűjteménye?

Mi az igazság a Kádár János részvételével zajló, zártkörű, péntek délutáni filmvetítésekkel kapcsolatban? Interjú Gál Mihály filmtörténésszel.

április 5., 16:00

  • Testem
Ártatlan vitaminnak hiszed, de maradandó károsodást okoz, ha túladagolod
Ártatlan vitaminnak hiszed, de maradandó károsodást okoz, ha túladagolod

Ez a vitamin valóban kell a szervezetnek, de ha túl sokat veszel be belőle, borzalmas kárt okozhat.

április 5., 17:30

  • Mindennapi
Visszatér az ítéletidő, hózápor várható az ország egyes területein
Visszatér az ítéletidő, hózápor várható az ország egyes területein

Ne a tavaszi kabátodat vedd fel ma, ha az utcára mész.

április 6., 07:46

  • Offline
Habkönnyű kvíz a magyar történelemből: meglesz a 10/10?
Habkönnyű kvíz a magyar történelemből: meglesz a 10/10?

Sikerül hibátlanul kitölteni a kvízünket? Tedd próbára magad!

április 5., 06:46

  • Önidő
Az osztrák határ túloldalán élményfürdőzhetsz kompromisszumok nélkül
Az osztrák határ túloldalán élményfürdőzhetsz kompromisszumok nélkül

Családdal együtt utazva is lehetsz kettesben.

április 5., 14:36

  • életem
Meglepő kutatás: nem az okostelefonok terelik el a figyelmünket
Meglepő kutatás: nem az okostelefonok terelik el a figyelmünket

A kulcs inkább a szokásaink tudatos megváltoztatásában rejlik, mintsem az eszközök teljes mellőzésében.

április 6., 08:06

  • Testem
Ez a világ 7 legegészségesebb gyümölcse
Ez a világ 7 legegészségesebb gyümölcse

Nem minden gyümölcs egyformán egészséges.

április 5., 06:30

  • világom
Anglia Szentendréje hihetetlenül bájos kis falu: nézd meg te is
Anglia Szentendréje hihetetlenül bájos kis falu: nézd meg te is

Ha London zsibongása mellett a tündérmesék ködös világába is vágysz, ne hagy ki Anglia Szentendréjét sem, csodás kis falu!

április 5., 13:36

  • Önidő
Egy tanár készítette a világ első videójátékát
Egy tanár készítette a világ első videójátékát

Az volt a tanár célja, hogy a gyerekek tanuljanak a videójátékkal.

április 6., 08:36

  • Testem
Rágózni is veszélyes: így mérgezheted vele magad
Rágózni is veszélyes: így mérgezheted vele magad

Mindez igaz a szintetikus és a természetes rágókra is: veszélyes anyagot szabadíthat fel a nyálban.

április 5., 15:10

  • életem
Így ismerheted fel, ha hazudnak egy termékről az interneten
Így ismerheted fel, ha hazudnak egy termékről az interneten

Bár a termékekről készült AI-generált vélemények egyre hitelesebbek, ezekről a jelekről felismerheted, mikor vernek át az interneten.

április 5., 07:25

  • Offline
Rowan Atkinson fiatalkori képe: még Mr. Beanen is túltesz a látvány
Rowan Atkinson fiatalkori képe: még Mr. Beanen is túltesz a látvány

Ha ezt a képet megnézed a fiatal „Mr. Bean-ről”, megérted, honnan táplálkozhat kedvenc figurája.

április 6., 08:20

  • Önidő
Ez a világ 5 legveszélyesebb kirándulóhelye
Ez a világ 5 legveszélyesebb kirándulóhelye

A világ legveszélyesebb kirándulóhelyei még a gyakorlott túrázók számára is kockázatosak.

április 5., 12:40

  • életem
5 igazság a házasságról, amire a legtöbb pár túl későn jön rá
5 igazság a házasságról, amire a legtöbb pár túl későn jön rá

Nem érdemes megvárni, hogy egy párkapcsolatban a saját bőrödön érezd: baj van. Keserű, de nagyon fontos igazságok a boldog házassághoz.

április 5., 09:06

  • életem
Külföldön rettegnek a magyar hústól, akkor sem kell, ha minden rendben vele
Külföldön rettegnek a magyar hústól, akkor sem kell, ha minden rendben vele

A magyar húskereskedők nehéz időszak közepén vannak.

április 5., 07:46

  • Offline
Így néz ki ma Esmeralda: mintha most lépett volna ki a sorozatból Leticia Calderón
Így néz ki ma Esmeralda: mintha most lépett volna ki a sorozatból Leticia Calderón

Te is pont így emlékszel az Esmeraldát megformáló mexikói színésznőre, Leticia Calderónra?

április 5., 10:06

  • Mindennapi
Macska méretű kannibálpatkányokra készülhetünk: gyerekre is támadhatnak
Macska méretű kannibálpatkányokra készülhetünk: gyerekre is támadhatnak

A városi patkányok egyre nagyobb veszélyt jelentenek az emberre.

április 5., 11:10

  • Szülőség
Így etették a csecsemőket a szocializmusban: ma már ijesztő, amit kaptak
Így etették a csecsemőket a szocializmusban: ma már ijesztő, amit kaptak

Vannak azért különbségek a csecsemő étrendje terén is a mai és a nyolcvanas évek trendje között.

április 5., 08:20

  • Offline
Ez az állat szófogadóbb, mint a gyereked: itthon nem tarthatod
Ez az állat szófogadóbb, mint a gyereked: itthon nem tarthatod

Bár az etológiai kutatások több állatfaj esetében is feszegetik a taníthatóság határait, máig ezek viszik a prímet. Még a gyerekeket is lekörözik.

április 5., 08:06

  • Testem
Ezt az 5 élelmiszert tilos megenni, ha lejárt a szavatossága
Ezt az 5 élelmiszert tilos megenni, ha lejárt a szavatossága

Vannak olyan élelmiszerek, amelyeknek látszólag a lejárt szavatossági idejük ellenére sincs baja, mégsem jó ötlet megenni.

április 5., 11:40

  • világom
Hihetetlen látvány: 31 tányért bír el egyszerre ez a felszolgáló
Hihetetlen látvány: 31 tányért bír el egyszerre ez a felszolgáló

Otthon senki se próbálja meg utánozni ezt a 31 tányérral egyensúlyozó pincért!

április 5., 12:10

  • Édes otthon
Tönkreteszed a bútorod, ha ezzel takarítasz
Tönkreteszed a bútorod, ha ezzel takarítasz

Megkarcolja, elszínezi és megfakítja a bútorokat, ha a takarításhoz nem a helyes tisztítószert használjuk.

április 5., 08:36

Érdekességek