A vajon, serpenyőben sült változat nem más, mint édes bundáskenyér, a francia pirítós, azaz pain perdu, amit hazájában reggelire fogyasztanak, de nem meglepő módon az édesszájú amerikaiak is nagyon kedvelik, (ebben a receptben Lila Füge kardamommal és sült gyümölcsökkel turbózza), ha sütőbe tesszük már kalácspuding vagy kalácsfelfújt a neve, és jó kis leves utáni desszert válik belőle ebédre. A kalácspuding legtöbbször mazsolával készül, de ha már maradékfelhasználás, akkor ne habozzunk beletenni a konyhapulton árválkodó, frissen már nem túl csábító gyümölcsökből (esetünkben szilvából), és rögtön két legyet ütöttünk egy csapásra.
Ha úgy jobbnak látjuk, szeletben is hagyhatjuk a kalácsot, és tetőcserépszerűen rakhatjuk a sütőtálba, mi felkockáztuk és ömlesztettük. A megadott mennyiségek egy fél fonott kalácsra vannak kalibrálva.
Hozzávalók
15 dkg szikkadt kalács
2 tojás
1,5 dl tej
1 dl tejszín
6 púpozott ek cukor (vagy ízlés szerint)
kimagozott, félbevágott szilva
vaj a sütőtál kivajazásához
a tetejére fahéjjal elkevert barna nádcukor
A tejszínt, a tejet, a tojást és a cukrot (ha van házi vaníliás cukrod – ami úgy készül, hogy a már kikapart vaníliarudat nem dobjuk ki, hanem egy csatos üvegbe zárjuk a kristálycukorral együtt – akkor itt a lehetőség, hogy használd) kézi habverővel keverd simára.
A kalácsot kockázd fel majd öntsd le a tojásos masszával. Keverd el jól, hogy megszívja magát. Keverd hozzá a szilvákat is, egy párat félretéve.
Nyomkodd a masszát alaposan kivajazott sütőformába, a tetejét díszítsd a maradék szilvával és az egészet szórd meg egy kis fahéjjal elkevert barna nádcukorral. 180 fokon süsd kb. 35 percig, vagy amíg kissé felpuffad és aranyszínűre sül.