A zöld tea fogyasztásának 2 új előnye: így idd, hogy a legtökéletesebb legyen

GettyImages-1226618552

A zöld tea nemcsak egészségmegőrző élettani tulajdonságokkal rendelkezik, de a fogyásban is hasznos képességekkel bír. A tradicionális kínai orvoslásban is használt gyógynövény viszonylag alacsony koffein- és csersavtartalma miatt nagyobb mennyiségben fogyasztható, így maximálisan kihasználhatod a diétádban is hatását. Nem is olyan régen a kutatók két új, eddig nem ismert előnyére is rávilágítottak.

A zöld tea erőteljes vízhajtó képességekkel rendelkezik, ami különösen előnyös, ha nagy túlsúllyal küzdesz, hiszen ilyenkor tekintélyes vízraktárak is találhatóak a szervezetedben. Az ital serkenti a vízanyagcserét, átmossa a veséket, hozzájárul a napi folyadékbevitelhez, így többszörösen hasznos, ha a hétköznapjaid részévé szeretnéd tenni.

Kedvencünk egy másik hatása, hogy képes befolyásolni, hogyan bontja le a szervezeted a zsírokat. Ezt a polifenoloknak vagy katekineknek nevezett összetevők érik el, melyek a zöld teában sokkal magasabb koncentrációban vannak jelen, mint a fekete vagy oolong teákban.  Az már csak bónusz, hogy külsőleg használva rugalmasabbá teszi a bőrt, valamint csökkenti a felszínen a cellulitet, így testtekercseléshez is használhatod.

Szivárgó bél: a zöld tea segíthet csökkenteni a bélgyulladást és a vércukorszintet

Egy új kutatás a zöld tea bélrendszerre gyakorolt hatását vizsgálta. A szivárgó bél három fő oka a baktériumflóra egyensúlyának felborulása, az egészségtelen étrend és a túlságosan sok méreganyag. A baktériumflóra egyensúlyának felborulása, vagyis a káros baktériumok elszaporodása a jótékonyak kárára az immunrendszer működésének romlásával és a bél áteresztőképességének növekedésével jár együtt.

Az új tanulmány volt az első, amely felmérte, hogy a zöld tea gyulladáscsökkentő hatásai a bélrendszerben hatással lehetnek-e a metabolikus szindrómához kapcsolódó egészségügyi kockázatokra.

A tanulmány azt mutatja, hogy a zöldtea-kivonat fogyasztása csökkentheti a vércukorszintet, valamint csökkentheti a bélgyulladást és a bélpermeabilitást.

A kutatók arról számoltak be, hogy mind a metabolikus szindrómában szenvedő, mind az egészséges résztvevők egészségügyi előnyöket tapasztaltak a kivonat fogyasztása után.

A Pennsylvania Állami Egyetem és az Ohio Állami Egyetem kutatói az elsők, akik azt vizsgálták, hogy a zöld tea gyulladáscsökkentő hatásai a bélrendszerben csökkenthetik-e a metabolikus szindrómával összefüggő egészségügyi kockázatokat. Ez olyan tényezők csoportjára utal, amelyek növelik az egyén kockázatát a szívkoszorúér-betegség, cukorbetegség és egyéb egészségügyi problémák kialakulására.

Dr. Richard Bruno, a tanulmány vezető szerzője és az Ohio állam humán táplálkozástudományi professzora több mint 15 éve tanulmányozza, hogy a zöld tea tulajdonságai segíthetnek-e csökkenteni a kardiometabolikus betegségek kockázatát.

Dr. Bruno egy korábbi nyilatkozatában kifejtette, hogy kutatócsoportja korábbi, rágcsálókon végzett kutatásai szerint a zöldtea-kiegészítők csökkentik a kardiometabolikus szövődményeket a bélrendszerben, beleértve a jótékony mikrobák növekedését a belekben és a bélrendszer kisebb áteresztőképességét. Ám a rágcsálók azért mégsem emberek, a kutatásokat leginkább akkor tekintik valóban jól működőnek, ha nagy számú résztvevővel végzett, emberek bevonásával zajló kísérlet vezet a meggyőző eredményekhez. A doktor és csapata úgy tűnik, ezt is kipipálhatja. 

Öt csésze zöld tea

Dr. Bruno és csapata 40 résztvevővel végzett klinikai vizsgálatot. Közülük 21-nek metabolikus szindrómája volt, és mellettük 19 egészséges felnőtt is részt vett a kísérletben. A résztvevők 28 napon keresztül kaptak katechint tartalmazó gumicukrot, ami öt csésze zöld teának felel meg. Valamennyi résztvevő további 28 napot töltött placebót szedve is. 

A kutatók a vizsgálat megkezdése előtt és minden beavatkozás 14. és 28. napján teszteket végeztek a résztvevők éhgyomri vércukorszintjének, inzulin-, lipid- és étrendi polifenolszintjének megfigyelésére. Később székletmintákat is vizsgáltak a bélgyulladás felmérésére.

Egyre csak gyűlnek az előnyök
Egyre csak gyűlnek az előnyöknicoletaionescu / Getty Images Hungary

De vajon mik lettek az eredmények?

A résztvevők nagy megelégedéssel fejezték be a vizsgálatot, és nem számoltak be káros hatásokról vagy a testtömeg változásáról.

A kutatók úgy találták, hogy a zöldtea-kivonat határozottan csökkentette a vércukorszintet, valamint csökkentette a bélgyulladást és a bélpermeabilitást mind az egészséges, mind a metabolikus szindrómában szenvedőknél.

„Az embereken elért eredmények meglehetősen izgalmasak, mert megerősítenek néhány olyan eredményt, amelyeket korábban zöld teával kiegészített rágcsálóknál figyeltek meg”

– magyarázta dr. Bruno.

„A bélrendszer egészségének fontosságát az emberek számára jól példázzák kutatásaink, és azt sugallják, hogy az olyan táplálkozási tényezők, mint a katechinekben gazdag zöld tea, csökkenthetik a glükózintolerancia kockázatát azáltal, hogy korlátozzák a bélgyulladást és javítják a bél integritását” – folytatta a doktor.

A metabolikus szindrómában szenvedők gyakran nem részesülnek orvosi kezelésben azon túl, hogy étrendet és testmozgást javasolnak nekik.

„Munkánk azt mutatja, hogy rendszeres zöldtea-fogyasztásunk része lehet a metabolikus szindróma kezelésére szolgáló megoldásnak” – emelte ki a doktor, hangsúlyozva, hogy azért a gyógyszerekkel, egyéb terápiákkal még ne álljanak le az érintettek.

Roxana Ehsani, a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia dietetikusa, táplálkozási szakértője és szóvivője megjegyezte, hogy a tanulmány résztvevői által elfogyasztott zöldtea-kivonat mennyisége néhány ember számára problémás lehet.

A zöldtea-kivonat nagy dózisú fogyasztása mérgező lehet, és szervkárosodáshoz vezethet

Ehsani azt is elmondta, hogy hasznos lett volna, ha a vizsgálat során feljegyezték volna, hogy a résztvevők koffeinmentes vagy koffeintartalmú zöldtea-kivonatot kaptak, mert lehet, hogy ennek is szerepe van az eredményekben.

Matchával süteményeket is készíthetsz
Matchával süteményeket is készíthetszShootingWild / Getty Images Hungary

Ez a tanulmány összhangban van azokkal a korábbiakkal, amelyek a zöld tea egészségügyi előnyeit mutatják be – húzta alá Kristin Kirkpatrick táplálkozási szakértő.

„A gyulladás szinte minden betegség alapja, és hatással lehet a krónikus betegségek kockázatára, a bél egészségére és a mentális egészségre”

– írta. „Ezért a zöld tea rendszeres fogyasztása az ebben a tanulmányban látottakon túl is javíthatja az egészséget.”

Kirkpatrick azonban azt mondta, hogy mindezek ellenére nem javasolná a zöldtea-kivonat fogyasztását ügyfelének.

„Mivel a táplálékkiegészítő-iparban nem bízom, valószínűleg a zöld tea ivására hívnám fel a figyelmet a kiegészítő formák helyett”

– mondta a szakember, aki inkább a tea kortyolgatását javasolja.

Kirkpatrick szerint a zöld tea fogyasztása során a kulcs az, hogy „tiszta legyen, és minden adalékanyag vagy hozzáadott cukrok nélkül igyunk zöld teát vagy matchát”.

Ennyit azért nem tudunk meginni

Mivel a vizsgálatban részt vevők öt csésze zöld teának megfelelő kivonatot fogyasztottak, a legtöbb embernek nehéz lehet teának megfelelő mennyiséget inni egyetlen nap alatt – mondta Ehsani egy nyilatkozatában.

„Néhányak számára ez túl sok koffein lehet ahhoz, hogy a szervezete elviselje” – mondta, hozzátéve, hogy napi egyetlen csésze zöld tea megivása is jótékony hatással lehet az egészségre.

„Ha valaki mindennap zöld teát iszik, valamint gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendet fogyaszt, az javíthatja és az is jót fog tenni az ember éhgyomri vércukorszintjének.”

– foglalta össze Roxana Ehsani, táplálkozási szakértő.

Azoknak, akik zöldtea-kiegészítőket szeretnének fogyasztani, először orvosukkal kell beszélniük, hangsúlyozta Ehsani:

„A zöldtea-kivonat nagy adagja mérgező lehet, és zavarhatja az általunk által szedett egyéb kiegészítőket vagy gyógyszereket”

– írta korábban.

Jelenleg dr. Bruno és más kutatók a zöld tea és a bélben élő mikroorganizmusok kapcsolatát vizsgálják, hogy jobban megértsék, vajon ez az ital növeli-e az egészséges baktériumok szintjét, miközben csökkenti a patogén baktériumpopulációkat.

„Ez segíteni fog abban, hogy jobban megértsük, mit csinál pontosan, minek köszönhetjük áldásos hatásait” – emelte ki a szakember. 

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

 

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az est háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra