Megvan a titok: ettől lehetsz azonnal rettentő vonzó bárki számára a tudomány szerint

Az egyik kezünkkel hoztunk, a másikkal viszünk: valóban megvan a titka annak, mitől lesz valaki vonzó mások számára, de ha éppen nem birtoklod, nem is olyan egyszerű megszerezni. A legtöbbek ajándékba kapják, mások sok munkával sem érik el – kitalálod, mi az?

Azt már ezer éve írják a női lapok, hogy ha piros ruhát veszel fel, megfelelő a testbeszéded, nőként mosolyogsz, férfiként keménynek tűnsz, akkor vonzóbb leszel mások számára. Most azonban a tudomány ennél jóval izgalmasabb okát találta meg annak, hogyan hatunk másokra, és a válasz bizony az immunrendszerünkben keresendő.

A friss kutatási eredmények szerint a férfiak és a nők fizikailag erősebben vonzódnak azoknak az embereknek az arcához, akiknek jobban működik az immunrendszere, amely megvédheti őket a betegségektől életük során – tudtuk meg az örömhírt, egyből a hozzá kapcsolódó evolúciós okokkal együtt. 

„Nincs semmi eleve különleges vagy szép egy olyan arcban, amelyet vonzónak találunk, így az elméleti feltételezésünk az volt, hogy a több ezer éves evolúció során kell lennie valaminek, amit következetesen jutalmazunk a párválasztás során”

– részletezte a témában Summer Mengelkoch, a Fort Worth-i Texasi Keresztény Egyetem kutatója. 

„Létezik valami, ami az emberek genetikai tulajdonságaira utal, beleértve az immunrendszer működését és azt a képességet, hogy ezt a jó immunfunkciót továbbadják gyermekeiknek” – fűzte hozzá.

A piros szín is hat valamennyit, de van annál is fontosabb tényező
A piros szín is hat valamennyit, de van annál is fontosabb tényezőJose Luis Lago Gomez / Getty Images Hungary

A tudósok már korábban megállapították, hogy az embereket jobban vonzzák a jobb egészségi állapotú ellenkező neműek testszagai. Azok a kapcsolódó vizsgálatok azonban, amelyek nem vonatkoztak a testben lévő vegyi anyagok, például a szagok kimutatására, rendre következetlen összefüggéseket mutattak ki a vonzerő és az egészség vagy az immunrendszer működése között.

A további pontosítás érdekében Mengelkoch és kollégái 159, átlagosan 20 éves férfit és nőt kértek fel, hogy olyan professzionális fotókhoz pózoljanak, amelyeken semleges arckifejezésük volt, és nem viseltek sminket vagy ékszert. Megkérdezték ezeket a résztvevőket egészségi állapotukról, vér- és plazmavizsgálatot végeztek, hogy ellenőrizzék immunfunkcióikat.

Ezután további 492, átlagosan 25 éves férfit és nőt toboroztak, hogy értékeljenek 25 véletlenszerűen kiválasztott fotót. Mind a heteroszexuális, mind a homoszexuális résztvevőket arra kérték, hogy értékeljék az ellenkező neműek vonzerejét, és a résztvevőket nem kérdezték meg a nemükről. Ebben a vizsgálatban semmi szerepe nem volt az illatoknak, egyedül a fotókat látták a résztvevők, mégis az egészségesebbek kapták a legmagasabb pontszámokat. 

A csapat úgy találta, hogy a vonzóbbnak ítélt embereknél magasabb volt a fagocitózisaránya is, és náluk alacsonyabb volt a neutrofilek száma is, amely a fagocitózishoz nélkülözhetetlen fehérvérsejttípus. Ez arra utal, hogy fehérvérsejtjeik különösen hatékonyak a kórokozók elleni küzdelemben.

Ráadásul a nők vonzóbbnak találták a férfiakat, ha plazmájukban jobban működő természetes gyilkos (NK) sejteket találtak – állt a szakemberek jelentésében. A férfiakra azonban ennek az ellenkezője igaz: a férfiak az alacsonyabb NK-sejtszintű nőket részesítették előnyben. Ezek a sejtek segíthetnek a vírusok és daganatok elleni küzdelemben, de a kutatások összefüggésbe hozták a nők NK-sejtaktivitását a csökkent ösztrogénszinttel, valamint valószínűleg alacsonyabb termékenységgel és nagyobb arányú vetélésekkel. A férfiak tehát azért kereshették az alacsonyabb NK-számmal rendelkezőket, mert azok az immunrendszerük állapota ellenére jobb eséllyel esnek teherbe és kisebb eséllyel vetélnek el a 9 hónap alatt. Mindez arra utal, hogy általában az egészségesebb egyedeket választjuk, a másik egészségénél csak az a fontosabb, hogy a lehető legnagyobb eséllyel legyünk képesek vele szaporodni. 

Mengelkoch szerint a vizsgálatnak még nem lehet vége: a jövőben meg kell határozni, hogy az emberek bizonyos arcvonásokat, például bőrtónust vagy az arc általános képét veszik-e alapul, amikor tudat alatt az immunrendszer működését értékelik.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra