Vitaminok, amelyek fiatalon tartanak

A légszennyezés, az UV sugárzás, és a mindennapi mérgeink hatását több antioxidáns szedésével ellensúlyozhatjuk. Íme tizenkét vitamin és ásványi anyag az idő előtti öregedés ellen.

Az előző részben a májat és megfázást egyaránt gyógyítani képes fekete retekről volt szó.

Nem újdonság, hogy a testünkben folyamatosan bonyolult kémiai folyamatok zajlanak. Ha kibillen az egyensúly, a szervezet egyfolytában igyekszik korrigálni. Márpedig az egyensúly kibillen, egyre gyakrabban, egyre több mindentől. Ilyenkor tombolnak csak igazán a szabadgyökök.

Fogócska a testben

Viszont tévhit, hogy szabadgyökök csak akkor keletkeznek, ha „rosszat csinálunk". Ezeknek a kémiai reakcióknak egy része létünket szolgálják, és nem a pusztításunkat, hiszen szerepet játszanak a szervezetünkbe jutó kórokozók elpusztításában, vagy a véralvadás, vérnyomás szabályozásában.

Ez a normális működés nem is okoz gondot odabent, hiszen ilyenkor megvan az ellenpólus is: védelmi rendszerünk képes a saját maga által termelt szabadgyököket elpusztítani. A gond az, ha túl sok rosszfiú van, mert ilyenkor már az egészséges sejteket is ostrom alá veszik. Köszönhető ez az életmódunknak, a táplálkozásunknak, a légszennyezésnek, az UV sugárzásának, vagy a napi mérgeknek, a dohányzásnak, amelyek segítségével igyekszünk túlélni egy-egy napot. És a stresszről se feledkezzünk meg, ami az egyik legnagyobb ellensége a szervezetnek.

A szőlőtől a padlizsánig

A szabadgyökök rombolása természetesen visszaszorítható, ha a kockázati tényezőket minimálisra csökkentjük, illetve egészségesen, tápanyagokban gazdagon étkezünk. És ha ez nem megy, mert ugye mindenki rohan, akkor az antioxidáns hatású nyomelemeket, ásványi anyagokat, és vitaminokat más formában igyekezzünk pótolni.

A legfontosabb antioxidánsok: C-vitamin, E-vitamin, A-vitamin, karotinok, magnézium, mangán, szelén, réz, cink, bioflavonoidok, likopin, lutein. Mindezek a különböző színű zöldségekben és gyümölcsökben természetes formában is megtalálhatók. Ízelítőül: szőlő (kék, vörös, fehér), alma (piros, sárga, zöld), körte (sárga, zöld), sárgadinnye (narancssárga), padlizsán (lila), brokkoli (zöld), paradicsom (piros) és így tovább.

Oszd meg másokkal is!
Mustra