Melyik vitamin mire jó pontosan?

GettyImages-1239445830

A fehérjékkel, szénhidrátokkal és étkezési zsírokkal együtt a vitaminok és ásványi anyagok is segítik szervezetünk növekedését, fejlődését és az egészségünk megőrzését, vagy ha szükséges, akkor a visszanyerését. A vitaminok mindegyike más-más formában gondoskodik általános jóllétünkről.

A kiegyensúlyozott, változatos étrend nagy segítségünkre lehet abban, hogy a legtöbb alapvető vitamint, amire szükségünk van, az ételeinkből fedezhessük. A különböző élelmiszerek ugyanis különböző vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Azonban előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amikor a szokásos étrenden túlmenően szükségünk lehet vitaminpótlásra. Az alábbiakban összegyűjtöttük, melyik vitamin miben segíthet nekünk.

A-vitamin

Az A-vitamin biztosítja a szív, a tüdő, a máj és más szervek megfelelő működését. Az A-vitamin, vagy más néven retinol, zsírban oldódó vitamin, ami a hámsejtek megfelelő anyagcseréjét is biztosítja, ezáltal hozzájárul a bőr, a haj és a köröm egészségéhez. Fontos szerepet játszik továbbá a csontok megfelelő fejlődésében, ezáltal a növekedésben, illetve a szem fényreceptorainak működésében, így közvetlenül a látás minőségében is.

A sárgarépában lévő A-vitamin a jó látás mellett gondoskodik szívünk egészségéről is
A sárgarépában lévő A-vitamin a jó látás mellett gondoskodik szívünk egészségéről isgece33 / Getty Images Hungary

A-vitaminhoz hozzájuthatunk marhahúsból, lazacból, brokkoliból, sárgarépából, tökből, zöld leveles zöldségekből, sárgadinnyéből, sárgabarackból, mangóból és tejtermékekből.

B-vitamin

Nyolc különböző esszenciális B-vitamin létezik: B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantoténsav), B6 (piridoxin), B7 (biotin), B9 (folsav) és B12 (kobalamin). Mindegyik segít a szénhidrátok, zsírok és fehérjék energiává alakításában. Számos B-vitamin is szükséges továbbá a sejtek fejlődéséhez, növekedéséhez és működéséhez is.

A várandós nőknek különösen fontos a B9-vitamin pótlása
A várandós nőknek különösen fontos a B9-vitamin pótlásamiljko / Getty Images Hungary

Az idősek, a gyomor-bél rendszeri műtéten átesettek, a gyomor-bél rendszeri rendellenességben szenvedők, illetve azok, akik túlzásba viszik az alkoholfogyasztást, előfordulhat, hogy több B-vitamint igényelnek. 

A terhes és a szoptató édesanyáknak is több B-vitaminra, különösen folsavra van szükségük, melyről bebizonyosodott, hogy meggátolja a születési rendellenességek kialakulását. 

A B-vitaminok közül a legtöbb ember szervezetéből a B12-vitamin hiányzik, melyre különösen nagy szükség lehet akkor, ha valaki vészes vérszegénységben szenved, vagy vegán, illetve vegetáriánus életmódot folytat.
B-vitaminhoz hozzájuthatunk húsokból, halból, különféle belsőségekből, tojásból, hüvelyesekből, magvakból, diófélékből, teljes kiőrlésű gabonából.

C-vitamin

Az aszkorbinsav néven is ismert C-vitamin erősíti az immunrendszert, és fokozza a vas felszívódását a növényi eredetű élelmiszerekből és az étrend-kiegészítőkből. Mivel antioxidáns, a C-vitamin megvédi sejtjeinket a káros szabad gyököktől. 

Segíti a sebgyógyulást is azáltal, hogy hozzájárul szervezetünk kollagéntermeléséhez.

De kollagénre van szükség a kötőszövetek, az izmok, az ínak, valamint a bőr karbantartásához, valamint a hormonháztartás megfelelő működéséhez is, hiszen a kollagén kell a hormonok előállításához. 

A C-vitamin megtalálható a citrusfélékben, a kiviben, a piros- és zöldpaprikában, az eperben, a sárgadinnyében, a brokkoliban, a kelbimbóban és a paradicsomban.

D-vitamin

A D-vitamin erősíti a csontokat azáltal, hogy segít a szervezetünknek felszívni a kalciumot az élelmiszerekből, illetve fokozza az immunrendszer működését is.

A legjobb D-vitamin-forrás a napfény
A legjobb D-vitamin-forrás a napfényYana Iskayeva / Getty Images Hungary

Azoknak, akik keveset tartózkodnak a szabad levegőn, a bőrük egészsége érdekében nem napoznak, fényvédő készítményeket használnak, valamint azoknak, akik felszívódási zavarban, például cöliákiában vagy Crohn-betegségben szenvednek, mindenképpen szükségük van vitaminpótlásra. 

A D-vitamin csak kevés élelmiszerben található meg, legjobb forrása a napfény, ahonnan a bőrünkön keresztül szívódik fel. 

A D-vitamint tartalmazó élelmiszerek közé tartozik a lazac, a tonhal, a makréla, a marhamáj, a tojássárgája és a gomba.

E-vitamin

Az E-vitamin megvédi sejtjeinket a szabad gyököktől, erősíti az immunrendszerünket, és segít megelőzni a vérrögképződést.
Gazdag E-vitamin-forrás a napraforgó- és a búzacsíraolaj, a napraforgómag, a mandula, a földimogyoró, a spenót, a mángold, az avokádó és a főzőtök.

K-vitamin

A K-vitamin szükséges a véralvadáshoz és az egészséges csontokhoz. Több K-vitaminra lehet szüksége annak, aki fogyás céljából testsúlycsökkentő műtéten esett át, vagy ha felszívódási zavarral küzd.

A K-vitamin megtalálható a spenótban, a kelkáposztában, a salátában, a brokkoliban, a szójababban, az áfonyában, a fügében, a húsokban, a sajtban, a tojásban és a növényi olajokban.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek