Ennyi időre bénítja le egyetlen stresszhelyzet az immunrendszeredet

GettyImages-1350838268

Szervezetünk legfontosabb védőbástyája az erős immunrendszer, hiszen ez játssza a legfontosabb szerepet egészségünk megőrzésében azáltal, hogy védelmet nyújt a mikrobák támadásával szemben. Ha pedig a baktériumok és a vírusok már bejutottak, akkor szintén az immunrendszerünk lesz az, ami hatástalanítja a kórokozókat.

Az egészséges immunrendszer hosszú távon megvéd minket a fertőző betegségektől. Ahhoz, hogy az immunrendszerünk erős legyen, elsősorban arra van szükség, hogy egészséges életmódot folytassunk. Vonatkozik ez a jó fizikai állapotra, a megfelelő étrendre, és arra is, hogy elegendőt pihenjünk, akár mindennap, anélkül, hogy emiatt lelkifurdalásunk lenne. Ha pedig az immunrendszerünk legyengül, érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy megerősítsük, amiben szintén segítségünkre lehetnek a különféle természetes alapanyagokból előállított készítmények is. 

Mi is az az immunrendszer?

Immunrendszerünknek, amely több ezer különböző sejtet foglal magában, két fő része van. Az egyik velünk született, míg a másik egy szerzett immunválaszra képes egység. Az előbbinek az a feladata, hogy megítélje, hogy a szervezetünkbe bejutó mikroorganizmusok közül melyik válik hasznunkra, és melyik ártalmunkra. Bármilyen problémával találja magát szemben, arra úgy reagál, hogy megpróbálja kimosni vagy elégetni a behatolót, emiatt lázasodunk be, és emiatt folyik az orrunk is. 

Immunrendszerünk egészsége jelentősen függ a bélbaktériumok aktivitásától
Immunrendszerünk egészsége jelentősen függ a bélbaktériumok aktivitásátólSolStock / Getty Images Hungary

Ezzel szemben a szerzett immunitás olyan, mint a test katonai egysége, amely abban a pillanatban, hogy felfedezi az ellenséget, legyen az vírus vagy baktérium, az immunrendszernek azokat a sejtjeit veti be a szervezet védelme érdekében, amelyek képesek célzottan elpusztítani a nemkívánatos mikrobákat.
Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, illetve hogy betegség esetén minél gyorsabban meggyógyuljunk, immunrendszerünk mindkét részét erősítenünk kell. Nézzük, mit tehetünk ennek érdekében!

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Vitaminok és ásványi anyagok

Ahhoz, hogy immunrendszerünk kellőképpen ellenálló legyen a vírusokkal és a baktériumokkal szemben, fel kell töltenünk a szervezetünk vitamin- és ásványianyag-készletét. Ennek érdekében és kifejezetten valamilyen hiányállapot miatt javasolt táplálékkiegészítőket szedni. Ám az olyan létfontosságú vitaminok és ásványi anyagok, mint a D-, a C-, az E-, az A-vitamin, valamint a magnézium, a kalcium, a vas, a cink, egészséges táplálkozással szintén biztosítható. 

Vitaminhiány esetén étrend-kiegészítőkkel pótolhatjuk a szükséges tápanyagokat
Vitaminhiány esetén étrend-kiegészítőkkel pótolhatjuk a szükséges tápanyagokatStrauss/Curtis / Getty Images Hungary

Növényi alapú étrend

Az immunerősítés egyik alapja a helyes, egészséges táplálkozás, ugyanis a bélrendszerünkben dől el, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot tud hasznosítani.

A zöldségekben, gyümölcsökben lévő rostok jót tesznek az immunrendszerünknek
A zöldségekben, gyümölcsökben lévő rostok jót tesznek az immunrendszerünknekMaryna Terletska / Getty Images Hungary

A bélflóra amellett, hogy gondoskodik a táplálékok lebontásáért, megvédi szervezetünket a nemkívánatos baktériumoktól, gombáktól és vírusoktól.

Azt pedig talán kevesen tudják, hogy az emésztőrendszerben élő mikroorganizmusok nélkülözhetetlen vitaminokat is termelnek. A bélflóra egészségének megóvása elsősorban növényi alapú étrenddel biztosítható. A rostban gazdag zöldségek és gyümölcsök, például a cékla, a brokkoli, az alma és a déligyümölcsök, a probiotikumot tartalmazó joghurt, mind-mind hasznunkra válnak. A növényekben megtalálható antioxidánsok segítenek csökkenteni a szervezetünkben kialakult gyulladást.
Immunrendszerünk támogatása érdekében az őszi és a téli időszakban fogyasszunk gyógyteákat. A gyömbér, a kakukkfű, a csipkebogyó és a kamilla főzete különösen jót tesz a megelőzés és gyógyulás során is.

Aludjunk jól és eleget

Egy kiadós alvás és az elegendő idővel töltött pihenés szintén nagyon fontos annak érdekében, hogy megőrizzük egészségünket. Az alvás során a szervezetünk nem csupán pihen, hanem regenerálódik is. Alvásszakértők javaslata alapján a felnőtteknek 7-8 óra éjszakai pihenésre van szükségük. Ha ennél kevesebbet alszunk, nemcsak fáradtabbak leszünk, de immunrendszerünk védekezőképessége is sérül.

Az éjszaka alvással eltöltött idő nem csak pihentet, regenerálja is az immunrendszert
Az éjszaka alvással eltöltött idő nem csak pihentet, regenerálja is az immunrendszertNbc / Getty Images Hungary

Rendszeres testmozgás

A testmozgás, főként a szabad levegőn végzett könnyű gyakorlatok igen fontosak immunrendszerünk épsége szempontjából. A naponta megtett legalább tízezer lépés pozitívan hat a mentális egészségünkre is. 

Egy rövid séta vagy egy könnyű kocogás a friss levegőn, de sokszor az is elég, ha a lift helyett a lépcsőt, az autó és a tömegközlekedés helyett pedig a gyaloglást választjuk. 

Kerüljük a stresszt

Talán kevesen tudják, hogy egy kifejezettem megterhelő stresszhelyzet után akár hat órára is működésképtelenné válhat az immunrendszerünk. A feszült idegi és lelkiállapotban termelődő stresszhormonok, különösen a kortizol pedig megnöveli a kockázatot a kórokozókkal szemben. A traumák elkerülése és kezelése érdekében válasszunk magunknak olyan pihentető kikapcsolódást, ami megnyugtat bennünket.

A stressz csökkentése elkerülhetetlen, ha egészségesen szeretnénk élni
A stressz csökkentése elkerülhetetlen, ha egészségesen szeretnénk élniBsip / Getty Images Hungary

Rendszeresen mossunk kezet

Egészségünk megőrzése érdekében különösen fontos szerepe van a rendszeres, meleg vizes, szappanos kézmosásnak. Ha nincs alkalmunk erre, akkor használjunk kézfertőtlenítő kendőt, sprayt vagy folyadékot. Számos betegség, melyeket vírusok és baktériumok okoznak, érintés útján terjed. Éppen ezért különösen fontos a higiénia, ha tömegközlekedési eszközön utazunk, illetve ha sokak által használt nyilvános helyen fordulunk meg. A lépcsőházban megérintett kilincs, villanykapcsoló, de a munkahelyen használt billentyűzet és egér is kórokozók melegágya lehet.

A kézmosás kulcsfontosságú a kórokozók elleni védekezés során
A kézmosás kulcsfontosságú a kórokozók elleni védekezés soránskynesher / Getty Images Hungary

Maradjunk hidratáltak

A hidratálás nem feltétlenül véd meg a kórokozóktól, de a kiszáradás megelőzése fontos az általános egészségi állapot szempontjából. A kiszáradás fejfájást okozhat, akadályozza a fizikai teljesítőképességet, a koncentrálást, hatással van a hangulatunkra, az emésztésünkre, valamint a szív- és veseműködésünkre. Ezek a szövődmények pedig növelhetik a betegségre való hajlamot. 

A kellően hidratált szervezet könnyebben felveszi a harcot a betegségekkel
A kellően hidratált szervezet könnyebben felveszi a harcot a betegségekkelCecile Lavabre / Getty Images Hungary

A kiszáradás megelőzése érdekében naponta annyi folyadékot kell inni, hogy a vizeletünk halványsárgává váljon. Folyadékpótlásra elsősorban a víz ajánlott, mert az nem tartalmaz kalóriát, adalékanyagokat és cukrot.  

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek