Ezek a valaha volt legveszélyesebb diéták – te kipróbáltad valamelyiket?

GettyImages-1387607091
Olvasási idő kb. 5 perc

Vannak diéták, melyek látványos fogyást ígérnek, cserébe számos kockázatot rejtenek. A fogyókúra összetett folyamat, mely komoly változásokat idézhet elő szervezetedben, így korántsem mindegy, milyen módszerrel szeretnél megszabadulni a pluszkilóktól. Az egészséged szempontjából is megfelelő diéta kiválasztása előtt célszerű tájékozódni, illetve alapos információgyűjtést végezni azzal kapcsolatban, melyek az egészséges, tartós fogyást biztosító kúrák. Az sem árt, ha a legrosszabbakat ismered – íme a szakértők „kedvencei”!

Legalább ilyen fontos, hogy ismerd és messziről elkerüld a károsnak ítélt életmódokat és kúrákat. A komoly szénhidrátmegvonásra, a drasztikus kalóriacsökkentésre vagy épp a kizárólag tápanyagban szegény folyadékra alapozó diéták ezek közé tartoznak. Néhány közülük a mai napig veszélyesnek számít, így ha találkozol velük, jó, ha tudod, milyen kockázatokat rejtenek magukban.

A legveszélyesebb divatdiéták

Mindannyian ismerjük azokat az utolsó pillanatban jelentkező pánikhelyzeteket, amik egy-egy fontos esemény előtt érnek minket, amelyeken szeretnénk a legjobb formánkat hozni. Egy last minute nyaralás vagy egy ruha, amibe úgy terveztük, hogy beleférünk egy bulin vagy vacsorán… A fogyás iránti vágy időnként akkora méreteket ölt, hogy az évek során az emberek a legfurcsább, mégis veszélyes diétákat próbálták ki néhány kiló leadása érdekében.

A divatos diéták bizonyos mértékig segítenek a fogyásban, de az eredmények csak átmenetiek, és súlyos egészségkárosodást is okozhatnak. Mindenki gyors megoldásra vágyik, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az megfelelő a testének.

A túlságosan korlátozó diéta valódi időzített bomba
A túlságosan korlátozó diéta valódi időzített bombaHenrik Sorensen / Getty Images Hungary

Összegyűjtöttük a legveszélyesebb divatdiétákat és azt, hogy ezek milyen hatással lehetnek az egészségedre:

1.  HCG-DIÉTA

A HCG-diétát leggyakrabban az 1950-es években használták, akkor élte fénykorát. A módszert először Albert TW Simeons brit orvos javasolta, aki napi 500 kalóriához való ragaszkodást és a humán koriogonadotropin (HCG-) hormon napi szedését javasolta. A hormon beadható közvetlenül a véráramba, dörzsölhető a bőrbe krém formájában, de akár le is nyelheti az érintett.

A HCG-hormon azonban nem szolgáltatott semmilyen bizonyítékot a fogyás elősegítésére. A szigorú, napi 500 kalóriás kalóriabevitelnek köszönhetően a szervezet nélküle is gyorsan fogyni kezd. A szervezet kiéheztetése azonban nagyon veszélyes lehet, és további egészségi problémákhoz vezethet, ha kiürülnek belőle a létfontosságú ásványi anyagok és vitaminok.

2.  A MASTER CLEANSE

A hírességek, például Beyoncé, Pink és Ashton Kutcher által híresen használt folyékony böjtdiéta limonádéból, juharszirupból és Cayenne-borsból készült. A diéta nem tarthat tovább 10 napnál, ami megdöbbentő, ha belegondolunk abba, hogy ebből még egy nap is túl soknak hangzik.

A Master Cleanse diéta nem észszerű és nem hatékony formája a fogyásnak. Bár az eredmények gyorsan megjelennek, a szervezet létfontosságú tápanyagoktól és szilárd élelmiszerektől éhezik közben. Nemcsak a tested szenved, hanem az általános közérzeted is rettenetes lesz. Kulcsfontosságú élelmiszercsoportok nélkül fáradtnak és erőtlennek érzi magát az ember, ami megnehezíti a napi feladatok elvégzését.

Némelyik tényleg csak egy kicsit jobb, mint ha mérges gombát ennél
Némelyik tényleg csak egy kicsit jobb, mint ha mérges gombát ennélRadka Janouskovcova / Getty Images Hungary

3. A GALANDFÉREG-DIÉTA

Minden idők egyik legveszélyesebb étrendje ez az elképesztő módszer. A galandféreg-diéta egy olyan tabletta elfogyasztását jelenti, amely galandférget növeszt a gyomorban. A parazita ezután állítólag elfogyasztja azt az ételt, amit az ember eszik, így követői szerint lényegében helyetted eszi meg a fogásokat.

A galandféreg nemcsak az elfogyasztott táplálékot fogyasztja el, hanem a szervezetnek szükséges tápanyagoktól is megszabadít. Egy másik félelmetes tény, hogy a galandféreg bárhová eljuthat a testedben, beleértve az agyat is.

Szerencsére a galandféreg-diéta már nem legális, és nem is népszerű.

4. A BÉBIÉTEL-DIÉTA

Az egyik legfurcsább hollywoodi diéta a bébiétel-diéta, ami szerint étkezés helyett egy-egy üveg babáknak szánt finomságot kell enni. A diéta korlátozza a bevitt kalóriát, de természetesen felnőttek számára nem elég 3 minifogás egy nap.

A bébiétel tiszta és sok vitamint tartalmaz, de nem hasonlít a jó, természetes és tápláló ételekből származó étrendhez. Természetes, hogy ahogy az ember korlátozza a bevitt kalóriát, a súlya csökkenni fog. Amikor azonban visszatérünk a szilárd táplálékhoz, a kilók lassan elkezdenek visszakúszni.

5. A GYÜMÖLCSÖS ÉTREND

A diéta szabályai egyszerűek: csak gyümölcsöt lehet enni, egész nap, minden egyes nap. Vannak, akik bevállalják a magvakat is, de azokon kívül a diétázónak ragaszkodnia kell ahhoz, hogy minden étkezéskor csakis gyümölcsöt fogyasszon.

Ha csak egy élelmiszercsoportból választasz ki élelmiszereket, az káros lehet a szervezetedre, mivel nem kapod meg a szükséges esszenciális tápanyagokat és zsírsavakat az egyoldalú étkezéssel. Mivel a rengeteg gyümölcs nagyon magas cukortartalmú fogásokat eredményezhet, ez a diéta fáradtságot és betegségekre való hajlamot okozhat.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek