A nyári melegben sokan nem kívánják a nehéz fogásokat, ilyenkor jön csak el igazán a könnyű, frissítő és ízletes saláták ideje, amik köretként és önmagukban is megállják a helyüket. Az esti grillpartik elengedhetetlen kellékei, és a leggyorsabban összedobható, dobozolható opciók a munkahelyre is. Italként sem a habos, forró csokira vágyunk ilyenkor, és ahogy telnek a napok, egyre jobb ötletnek tűnik a jeges, uborkás víz.
De van bármi értelme az enyén sós, uborkakarikákkal díszített víznek?
Röviden a válasz annyi, hogy mindenképpen van értelme nyári italként, hiszen az uborka és a víz is jót tesz, de semmi speciális hozadéka nincs a mixnek együtt fogyasztva.
Az uborkafogyasztásnak számos előnye van, úgyhogy el ne felejtsd a déli salátádba kockázni, egy kevés hummusszal majszolni, ha pedig nagyon fenszi vagy, a délutáni teád mellé uborkás szendvicset kérni.
Az uborkás víz 7 előnye: Maradj hidratált és egészséges
Egyre többen fogyasztják otthon ezt az egészséges, frissítő italt, és miért ne? Finom és könnyen elkészíthető. Íme hét mód, ahogy az uborkás víz jótékony hatással van a szervezetedre.
1. Megtartja a hidratáltságod
A szervezet nem tud megfelelően működni víz nélkül. Az American Academy of Family Physicians szerint a legtöbb embernek napi hat-nyolc pohár vizet kell meginnia, ám a sima víz olykor már unalmassá válik. Az uborka hozzáadása extra ízt ad neki, és arra ösztönzi az embert, hogy többet igyon.
2. Segít a fogyásban
Ha fogyni szeretnél, a cukros üdítők, sportitalok és gyümölcslevek uborkás vízzel való helyettesítése segíthet néhány komoly kalóriát kiiktatni az étrendedből. A hidratáltság is hozzájárul a teltségérzethez. Néha a tested összekeveri a szomjúságot az éhséggel. Az ember éhesnek érezheti magát, amikor valójában szomjas.
Honnan fogod tudni a különbséget? Először nyúlj egy nagy pohár uborkás vízért. Ha az éhség elmúlik az ital elfogyasztása után, akkor szomjas voltál. Ha még mindig éhes vagy, akkor érdemes enned.
3. Antioxidánsokban gazdag
Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek segítenek megelőzni és késleltetni a szabad gyökök által előidézett oxidatív stressz okozta sejtkárosodást. Az oxidatív stressz krónikus betegségekhez vezethet, mint például:
- rák
- cukorbetegség
- szívbetegség
- Alzheimer-kór
- szembetegségek.
A kutatások kimutatták, hogy az antioxidánsok képesek visszafordítani vagy megállítani ezt a károsodást - az uborka ebbe a kategóriába tartozik.
Az uborka mindezeken túl gazdag a következőkben:
- C vitamin
- béta-karotin
- mangán
- molibdén
- számos flavonoid antioxidáns
4. Segíthet megelőzni a rákot
Néhány korai kutatás azt sugallja, hogy az uborka segíthet a rák elleni küzdelemben. Az antioxidánsok mellett az uborka kukurbitacin nevű vegyületeket és egy tápanyagcsoportot, lignánokat is tartalmaz, amelyek szerepet játszhatnak a rák elleni védekezésben. A Journal of Cancer Research egyik tanulmánya azt írja, hogy az uborkában található flavonoid fiszetin egyenesen segíthet lassítani a prosztatarák progresszióját.
5. Csökkenti a vérnyomást
A magas vérnyomás egyik tényezője a túl sok só (nátrium) és a túl kevés kálium az étrendben. A felesleges só hatására a szervezet folyadékot tart vissza, ami megemeli a vérnyomást. A kálium egy elektrolit, amely segít szabályozni a vesékben visszatartott nátrium mennyiségét.
Az uborka jó káliumforrás. Az uborkás víz ivása segít a szervezetnek több káliumhoz jutni, ami potenciálisan hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez.
6. Támogatja az egészséges bőrt
Az uborkás víz belülről is megnyugtathatja a bőrt. A hidratáltság segít a szervezetnek a méreganyagok kiürítésében és az egészséges arcszín megőrzésében. Az uborka sok pantoténsavat vagy B-5-vitamint is tartalmaz, amelyet a pattanások kezelésére használnak. Egy csésze szeletelt uborka az ajánlott napi B-5-vitamin-érték 5 százalékát tartalmazza.
7. Fokozza a csontok egészségét
Az uborkának magas a K-vitamin-tartalma: egy csésze szeletelt uborka az ajánlott napi érték 19 százalékát teszi ki. A szervezetnek szüksége van K-vitaminra, hogy segítsen fehérjéket képezni, amelyek fontos szerepet töltenek be az egészséges csontok és szövetek létrejöttében, valamint a véralvadásban. Mindent összefoglalva tehát a mixnek külön, speciális előnye nincs, de úgy a víz előnyös tulajdonságait, mint az uborkáét magában hordozza, így fogyaszd bátran akár ízesítőkkel, akár azok nélkül.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés