Továbbra is ez a legjobb reggeli: segít a fogyásban, és az agynak nélkülözhetetlen

GettyImages-1063170010

Mai főszereplőnk a tojás: a benne megtalálható vitaminok és aminosavak rengeteg biokémiai folyamatban játszanak szerepet és nagymértékben hozzájárulnak a szervezet zavartalan működéséhez. Egy egész tojás elképesztő mennyiségű tápanyagot tartalmaz. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, jó minőségű fehérjével, jó zsírokkal és egyéb kevésbé ismert tápanyagokkal.

A tojás egyetlen szépséghibája, hogy sárgája 190 milligramm koleszterint tartalmaz, ami sokakat óvatosságra intett a múltban, holott a koleszterin minden állati és emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vegyület. Tojás esetében egészséges emberben még a nagy koleszterinbevitel sem eredményezi a szintjének kóros emelkedését a vérben, mert a már fel nem használt és így feleslegben maradó mennyiségtől megszabadítja a szervezetet az elimináció. Az elimináció a szervezet hatékony mechanizmusa, mely eltávolítja a már fölös koleszterint. A madártej legfőbb alkotóját ma már a szakemberek sem gondolják mumusnak, ami hatalmas szerencse, mert számos isteni fogás el sem készülhetne nélküle.

A tojásfogyasztás 6 meglepő egészségügyi előnye

A tojás kolint tartalmaz, amely egy kevéssé ismert, de az egészséges agyműködéshez nélkülözhetetlen tápanyag. A tojásban lévő fehérje hosszabb ideig megőrzi a jóllakottságot, és segíthet a súlycsökkentési célok elérésében. A benne található antioxidánsok csökkenthetik az életkorral összefüggő szembetegségek kockázatát is.

A tojás lesz a megfejtés
A tojás lesz a megfejtésiridi / Getty Images Hungary

„A tojás kiváló minőségű fehérje, és sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például A-, D- és B-vitamint, valamint folsavat” – emelte ki korábban Natalie Rizzo New York-i dietetikus a témában.

Egyetlen nagy tojásban viszonylag sok E-vitamin, B12-vitamin, kalcium, niacin, vas és riboflavin is van. Nagy mennyiségben található benne kolin is, amely egy kevéssé ismert, de az egészséges agyműködéshez nélkülözhetetlen tápanyag. A kolin a sejtmembránok felépítéséhez használt mikroelem, fenntartja az idegrendszer működését, és hozzájárul az agy egészségéhez, beleértve a memóriát és a tanulási folyamatokat. Egy nagy keménytojás az ajánlott napi kolinérték 27%-át tartalmazza.

„A tojás kolinban is gazdag, egy olyan mikrotápanyagban, amely fontos a terhes nők és a csecsemők számára” – folytatta Rizzo.

És a koleszterinnel mi a helyzet?

A tojásban magas a koleszterinszint, de a dietetikusok ma már azt mondják, hogy fogyasztása valójában nem emeli meg a vér koleszterinszintjét.

A szakemberek korábban azt hitték, hogy a magas koleszterintartalmú élelmiszerek növelik a vér koleszterinszintjét, és fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, amely a vezető halálok világszerte. 2015-ben a Dietary Guidelines for Americans már azt írta: nincs bizonyíték arra, hogy az étrendi koleszterin közvetlenül hozzájárulna a vér koleszterinszintjének emelkedéséhez. Valójában számos tanulmány kimutatta, hogy a tojás rendszeres fogyasztása növeli a HDL-szintet, amelyet „jó koleszterinnek” neveznek, mivel csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

„Ajánlott odafigyelni a telített zsírokra, transzzsírokra és hozzáadott cukrokra, amelyek úgy tűnik, nagyobb szerepet játszanak a szívbetegségek kialakulásában”

– hangsúlyozta Rachael Hartley dietetikus.

Mi van még benne, ami hasznos lehet?

A tojás luteint és zeaxantint tartalmaz, amelyek a vizsgálatok szerint csökkenthetik az életkorral összefüggő szembetegségek, például a szürke hályog és a makuladegeneráció kockázatát, bár további kutatásokra van szükség ezeknek az eredményeknek a megerősítéséhez.

A tojásfogyasztás segíthet a súlycsökkentési célok elérésében is, mert remekül eltelít, és nem hintáztatja a vércukorszintet. Valóban segíthet a fogyásban, mert magas fehérjetartalma (6 gramm nagy tojásonként) segít hosszabb ideig megőrzi a jóllakottság érzését. A fehérje felgyorsíthatja az anyagcserét is, hogy több kalóriát égessen el a szervezet.

Azért ez az agy dolog nem egészen így működik… Getty Images Hungary
Azért ez az agy dolog nem egészen így működik… Getty Images Hungaryharpazo_hope

„A tojást is tartalmazó táplálkozási minták összefüggésbe hozhatók a fogyással”

– mondta korábban az Insidernek Chelsea Jackle táplálkozási szakértő. „Mivel a fehérje hosszabb ideig segíti a jóllakottságot, a magas fehérjetartalmú ételek, például a tojás fogyasztása stabilabbá teheti az étvágyat, és megakadályozhatja a túlevést a nap folyamán” – fűzte hozzá. 

A tojásban lévő fehérje is segíthet izomépítésben is. A fehérje az izmok egészségét is javítja, segít megőrizni az izomzatot, vagy akár még nagyobbat is felépíteni. Az izmok több energiát használnak fel, és több kalóriát égetnek el nyugalomban, így minél több izom van, annál hatékonyabban égeti el az elfogyasztott ételt.

Stacie Stephenson, a funkcionális orvoslás specialistája és a VibrantDoc wellnessplatform alapítója azt javasolja, hogy edzés után fehérjében gazdag ételeket, például tojást fogyasszunk, hogy segítsük az izmok helyreállítását és növekedését.

„Edzés után minden arról szól, hogy ellássuk a testet azokkal az építőelemekkel, amelyekre az izmok helyreállításához és megerősítéséhez van szüksége”

– részletezte korábban Stephenson egy interjúban.

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

 

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az est háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra