Tényleg egyszerűbb a tészta főzése, ha egy éjszakán át áll hideg vízben?

GettyImages-490716758

A tészta főzése egyszerű konyhai művelet, amit akár a gyerekek is el tudnak végezni, mégis nagyon el lehet rontani. Itt egy szuper tipp, hogy tökéletesen sikerüljön!

Tésztát főzni nem tűnik olyan nagy műveletnek, hiszen csak néhány percig kell hagyni a forró sós vízben, és már kész is. Viszont, ha jól akarod kifőzni, igazán tökéletesre, az már sokkal összetettebb feladat, ami nem is a főzésnél indul, hanem az előkészületeknél

Tésztafőzésnél az alapvető cél az, hogy al dente, vagyis fogkemény legyen a végeredmény, tehát ne essen szét, lehessen egy picit harapni, de azért lehessen érezni azt is, hogy alaposan átfőtt, de nem lett túlpuhítva

A tészta elképesztően változatos és sokoldalú étel, amely elkészítésének millió variációja van és ezer lájfhekk is felbukkan vele kapcsolatban időről időre. A tésztaételek közé tartozik a spagetti különféle szószokkal, a lasagne, persze a klasszikus sajtos makaróni, és ott van persze a számos alapanyag, amiből kedvencünk elkészülhet. És vajon van olyan közöttük, amelyet érdemes beáztatni főzés előtt?

Főzd a tésztát úgy, ahogy az olaszok
Főzd a tésztát úgy, ahogy az olaszokDougberry / Getty Images Hungary

Tészta áztatása

A nyers, szárított tészta korábban puha volt. A száraztészta olyan, mint a szivacs, ha vízbe teszed, megduzzad, és újra puhává válik. Ám ettől még óvatosan kell eljárni áztatása vagy főzése során, mivel az egyes szálak vagy darabok összetapadhatnak. Szinte akár olyan pépes is lehet, mint amikor túlfőzzük. A legújabb trendekkel ellentétben nem kell egy éjszakán át áztatni, mert nem lesz túl sok élvezhető előnye így elkészítve. Így a megspórolt főzési időt (és pénzt) elveszítjük.

A tészta helyes főzése 

Legtöbbször 90 percig ázik hideg vízben, ezalatt magába szívja a nedvességet anélkül, hogy a keményítő kioldódna, így rugalmas lesz, de nem nyúlós. Az áztatás után a recept hívei szerint mindössze 1-2 percig kell főzni a tésztánkat, ám a nem áztatott verzióhoz sem kell több 10-nél a legtöbb esetben.

Bár a cél a főzési idő csökkentése lenne, valójában az egész folyamat sokkal tovább tart, és tésztának ennél a módszernél egy kissé megmarad a keményítős íze. 

Búzatészta

A legtöbb, búzából készült tésztát, például a spagettit vagy a makarónit nem szabad előre beáztatni. Ehelyett fogj körülbelül hat liter hideg vizet egy kiló tésztánként, és melegítsd, amíg a víz erőteljesen fel nem forr. Adj hozzá két evőkanál sót, főzd 8-12 percig, vagy amíg a tészta al dente lesz. Ekkor a főzési folyamat leállításához adj hozzá egy kis hideg vizet. Csöpögtesd le a tésztát, de ne öblítsd le, kivéve, ha a recept kifejezetten ezt írja.

Lasagne

A lasagnetészta nagy és lapos, és ha muszáj, előre beáztatható. Tölts meg vízzel egy nagy, lapos tepsit, adj hozzá két evőkanál sót, majd tedd a tésztát a vízbe. Hagyd ázni a tésztát, amíg meg nem puhul. Ne feledd, hogy a hideg vizes áztatás tovább tart. Ha a tészta kellőképpen felpuhult, csepegtesd, öblítsd le a tésztát, és add hozzá a lasagne receptjének többi hozzávalójához.

Maradj a hagyományos módszereknél
Maradj a hagyományos módszereknélmaster1305 / Getty Images Hungary

Rizstészta

A rizsből készült cérnametélteket és más rizstésztákat előre be lehet áztatni. Helyezd a tésztát egy serpenyőben forró vízbe, és hagyd állni 5-10 percig, vagy amíg megpuhul. Ha a recept szerint hideg vízben kell áztatni, hagyd a tésztát a vízben körülbelül 20 percig. Ha a receptje rántást vagy zsiradékban való sütést ír elő, akkor a tészta ezen a ponton már készen áll a folytatásra.

Ellenkező esetben tedd az áztatott tésztát forrásban lévő vízbe 2 percre, utána vedd le a tűzhelyről, és csepegtesd le.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek