Ezt üzeni a tested a térdfájdalommal: ha reggel jelentkezik, nagyon figyelj!

GettyImages-1289371342
Olvasási idő kb. 6 perc

A térdfájdalommal szinte mindenki találkozik az élete során. De vajon mi állhat a gyakori panasz hátterében akkor, ha az reggel jelentkezik?

kiváltó okok nagyon sokfélék lehetnek, és ezektől függ, hogy az adott probléma hogyan reagál a kezelésre. Adódhatnak olyan panaszok is, amelyek megoldásához műtétre van szükség. Akárhol is jelentkezik, fontos, hogy a nem múló fájdalommal szakemberhez fordulj, hiszen ha nem foglalkozol a tünettel, a terheléssel csak tovább ronthatsz a helyzeten.

Térdfájdalmakra ébredsz? Íme, amit a tested próbál elmondani vele

Joshua Goldman ortopéd sebész és egyetemi docens elmagyarázta, miért ébredhet az ember térdfájdalomra, és mit kell tenni, ha ez megtörténik.

A térdfájdalmakkal való ébredés nem mindig jóindulatú vagy egyszerűen orvosolható jelenség. Ha a térd fájdalma a lábadba is sugárzik, akkor fájdalmad idegproblémával lehet kapcsolatos. Ha ez a helyzet, dr. Goldman átfogó neurológiai kivizsgálást javasol.

Ha az embert súlyos térdfájdalmak ébresztik fel az éjszaka közepén, szükség lehet a terület röntgenfelvételére, hogy kizárjon más súlyos problémákat, beleértve a csontrákot.

1. Futó térd (iliotibialis szalag szindróma)

Az Amerikai Ortopéd Sebészek Akadémiája szerint a térd elülső részén és a térdkalács körüli fájdalom reggel a futó térdének vagy a patellofemoralis fájdalom szindrómának (PFPS) jele lehet. Ez akkor fordul elő, amikor a térdkalács rosszul illeszkedik, és már nem ül a trochlearis horonyban – a combcsont végén lévő bevágásban.

Ez a fajta sérülés a térd túlterheléséből vagy a csípő és a belső négyfejű izmok alulkondicionálásából eredhet. Míg a PFPS meglehetősen gyakori a futók körében, számos más sport és tevékenység során is előfordulhat.

A térd lefekvés előtti jegesítése csökkentheti a duzzanatot és minimalizálhatja az éjszakai tüneteket. A tartós kényelmetlenséget a szokásos módszerrel – amely nyugalmat, jeget, kompressziót és felemelést jelent – kezelheted viszonylag hatékonyan.

Hosszú távon a fizikoterápia korrigálni tudja a csípőgyengeséget vagy az egyensúlyhiányt, hogy elősegítsd a gyógyulást és megelőzd a későbbi sérüléseket.

2. Iliotibiális szalag szindróma

Az iliotibiális szalag szindróma vagy röviden ITBS eredete hasonló az előbbi betegséghez. Bár ez a fájdalom gyakoribb tevékenységek végzése közben, akár éjszakai fájdalomként is megnyilvánulhat.

Az IT-szalag egy vastag, rostos szövetsáv, amely a csípő elülső részétől kezdődik, a comb oldalán fut végig, és a térd alatti sípcsont (sípcsont) külső oldalán rögzül. Ha valakinek gyengék a csípőizmai, az IT-szalag túlkompenzál, hogy megpróbálja stabilizálni a lábát. Ennek során súrlódást okozhat a térd elülső részén, ami éles, szúró fájdalomként nyilvánul meg.

Az ITBS-ből származó térdfájdalmat jéggel kezelik a fájdalom helyén, az IT-szalag nyújtásával és fizikoterápiával a csípőgyengeség korrigálására. Lefekvés előtt használj habhengert a comb külső részén, hogy ellazítsd az IT-szalagot és megakadályozd az ébredéskor jelentkező fájdalmat.

3. Osteoarthritis

Meglehetősen normális, hogy recsegő ízületekkel ébredünk, különösen az életkor előrehaladtával. Ha kellemetlenségei enyhülnek a reggeli rutin során, nincs ok további vizsgálatra. De ha a reggeli térdfájdalmad a térdkalács körül, az ízületi vonal mentén a térd közepén és a térd mindkét oldalán fáj, akkor azt osteoarthritis okozhatja.

„Ez a fájdalom klasszikusan rosszabb reggel ébredés után, és a nap folyamán javul, ahogy az ízület »lazul«” – magyarázza dr. Goldman.

A térd osteoarthritis röntgenfelvétellel diagnosztizálható.

Noha nincs „gyógyszer” a térd degeneratív elváltozásaira, számos olyan kezelés létezik, amelyek segíthetnek minimalizálni a tüneteket, beleértve a gyulladáscsökkentő gyógyszereket, a szteroidinjekciókat, a hialuronsav-injekciókat, a vérlemezkékben gazdag plazmainjekciókat és a térdprotézisműtétet.

Több ok állhat a háttérben
Több ok állhat a háttérbenProstock-Studio / Getty Images Hungary

Az életmódbeli változtatások segíthetnek enyhíteni a reggeli térdfájdalmakat, és kényelmesebbé tehetik a nap folyamán.

Ügyelj arra is, hogy mit eszel: bizonyos ételek súlyosbíthatják a gyulladást, vagy egyszerűen csak nehezebben alszol el a fogyasztásuk után. Az étrendedre való odafigyelés segíthet enyhíteni az ébredés utáni merevségen is.

Dr. Goldman rámutat, hogy a csípőízületi arthrosis térdfájdalomként is álcázhatja magát. Ha az érintett egy idősebb felnőtt, akinek normál térdröntgenfelvételei vannak, beszéljen orvosával a csípőröntgen elvégzéséről is hasonló esetekben.

4. Elszakítottad a meniszkuszodat

Eddig azt sem tudtad mi az, de elszakítani bezzeg enélkül is ment.

Valóban lehetséges, hogy fennáll ez a helyzet.

Ha valaki úgy ébred fel, hogy duzzadt a térde, ami mellé éles fájdalom is jelentkezik, amikor rálép, akkor előfordulhat, hogy meniszkuszszakadása van, mondja dr. Goldman.

A meniszkusz – a porc, amely lengéscsillapítóként és párnaként szolgál a térd csontjai között – a térd gyakran sérült része. Szakadás bárkivel előfordulhat, edzettségi szinttől, képességektől és életkortól függetlenül a kontaktsportoktól, az eséstől vagy akár a székből felállt kínos csavarástól.

Leggyakrabban az ember pattogó hangot hall, amikor elszakad, de a szakemberek szerint olyan is lehetséges, hogy az érintett nem veszi észre azonnal a sérülést.

Ha valaki azt gyanítja, hogy meniszkuszszakadása van, tegyen rá jeget. Ha mozgása korlátozott, vagy a fájdalom és a duzzanat fokozódik, akkor ortopéd orvoshoz kell fordulni.

Ezzel azt üzeni a tested, hogy óvatosabban biciklizz
Ezzel azt üzeni a tested, hogy óvatosabban biciklizzDobrila Vignjevic / Getty Images Hungary

5. Elszakadt egy szalag

Ha valakinek a térde szinte összecsuklik, és nehezen tudja tartani a testsúlyát, amikor feláll, különösen, amikor reggel először felkel az ágyból, de egész nap is, az az elülső keresztszalag jelentős szakadásának jele lehet.

Ha valaki gyanítja, hogy elszakadt a térdszalagja, azonnal forduljon orvoshoz.

A térdszalag szakadása nem gyógyul magától, és azonnali orvosi ellátást igényel. Az utókezelés fizikoterápiát vagy műtétet foglalhat magában.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek