Ha ezt teszed a lábad közé, biztos, hogy kipihenten ébredsz

GettyImages-1321040838

Ha valaki rendszeresen fájó háttal ébred reggelente, ideje elgondolkodnia azon, hogy változtat az alvási szokásain. Vannak ugyanis olyan alvási pozíciók, melyek nemcsak megelőzik, hanem csillapítják is a hátfájdalmat. Az egyik ilyen pozitúra, ha egy párnát teszünk a lábuk közé, és az oldalukon alszunk.

Vannak, akik ösztönösen úgy alszanak, hogy a lábuk közé veszik és átölelik a takarójukat. Praktikusabb mindezt egy párnával megtenni, hiszen kialakításánál fogva az ölelő alvást nemcsak a lelkünk, hanem a gerincünk is meghálálja.  

Kipihentebben ébredünk, ha így alszunk

Becslések szerint a világ felnőtt lakosságának 23 százaléka él krónikus hátfájással. Az alvási pozíció javítása az egyik egyszerű módja annak, hogy csökkentsük a rossz testtartás okozta hátfájást. 
Ha párnát teszünk a lábaink közé alvás közben, tehermentesítjük a medencénket, ezzel pedig megakadályozzuk, hogy a gerincünk éjszaka elforduljon. A párna ugyanis a térdeket egymáson tartja, enélkül a csípő és a hát hajlamos elcsavarodni. 

A takarónál jobb választás, ha párnát teszel a lábaid közé alvás közben
A takarónál jobb választás, ha párnát teszel a lábaid közé alvás közbenAlvaro Medina Jurado / Getty Images Hungary

A párna továbbá abban is segít, hogy ne seregjünk-forogjunk álmunkban, hanem megőrizzük ezt a megfelelő pózt, ezzel is csökkentve a porckorongsérv vagy az isiász által okozott fájdalmat, valamint a gyulladt szalagok vagy izmok feszülését, amelyek kellemetlenséget okoznak. Ha pedig fájdalom nélkül alszunk, sokkal kipihentebben ébredünk

Többféle fájdalmat is csökkent 

Az isiász általában a fenékben és a láb hátsó részén okoz fájdalmat akkor, amikor az ülőidegek egymáshoz érnek. Ha olyan testhelyzetben alszunk, ami miatt a hát alsó része és a csípő megcsavarodik, az az idegek erőteljesebb összenyomódását okozza, és fokozza a fájdalmat.

A lábunk között lévő párna tehermentesíti a gerincünket
A lábunk között lévő párna tehermentesíti a gerincünketRafael Elias / Getty Images Hungary

A lábunk között lévő párna nemcsak ezt a nyomást segít csökkenteni alvás közben, hanem annak is előnyös lehet, aki porckorongsérvvel küzd. A gerinc túlzott elfordulása ugyanis fájdalmat okozhat a gerincvelői idegekre nehezedő nyomás miatt. Ha ezt helyes alvási pozícióval minimálisra csökkentjük, segíthet enyhíteni a kényelmetlenséget.

Javíthatja a testtartást

A kutatások igazolták, hogy ha valaki nem szimmetrikus testhelyzetben alszik, az rossz hatással van a gerincére, kellemetlen szerkezeti változásokat okozhat. Ha javítjuk az alvás közbeni testtartást például azzal, hogy párnát teszünk a lábunk közé, azzal megőrizhetjük a gerinc egészségét és a helyes testtartást.

A terhesség alatt is kényelmesebb

Az orvosok sokáig azt javasolták a nőknek, hogy terhesség alatt aludjanak a bal oldalukon, ugyanis úgy gondolták, hogy ez lehetővé teszi az optimális vérkeringést, és megakadályozza, hogy a méh a májra üljön.

A legutóbbi, 2019-ben végzett tanulmányok azonban azt bizonyították, teljesen mindegy, hogy a várandós anyukák melyik oldalukon alszanak.

Akár a jobb, akár a bal oldalt választják, egyformán biztonságos lesz az anyának is és a babának is, ha párnát tesz a lábai közé, hiszen ezzel nemcsak kényelmesebbé teheti az alvást, de csökkentheti is a hátfájást, hiszen tehermentesíti a gerincét.

Hanyatt fekve is kényelmesen

A hát- és csípőfájdalmak csökkentésének egy másik lehetséges módja, ha háton fekve párnát teszünk a térdünk alá. Ez könnyeden tartja a gerincünket, és segít abban, hogy a hátunk ne görbüljön meg, hiszen a térd alatti párna egyenletesen elosztja a súlyunkat a hátunkon. Ez az alvási pozíció – az oldalt fekvéstől eltérően – segíthet levezetni a feszültséget a gerincről.
A párna továbbá megakadályozza azt is, hogy az éjszaka közepén egy kevésbé ideális pozícióba forduljunk.

Így helyezd el helyesen a párnát a lábad között

Ha vékony a párna, érdemes kettőt is tenni a lábak közé
Ha vékony a párna, érdemes kettőt is tenni a lábak közéSevda Ercan / Getty Images Hungary

Feküdj le, hajlítsd be mindkét térded, és húzd enyhén a mellkasod felé. Ezután tegyél egy kemény párnát a térded közé úgy, hogy a combod megfelelő magasságba kerüljön ahhoz, hogy a csípőd tehermentesítve legyen. 

Ha vékony párnát használsz, vagy ha a felső lábadat szereted kissé előre tartva elhelyezni, érdemes két párnát használnod.

Az ölelés csökkenti a stresszt

Bizonyított tény, hogy az alvás közbeni ölelés csökkenti a magányosság érzését. Ha valaki hosszabb távon egyedül tölti az éjszakáit, szívesen magához öleli a párnáját vagy a takaróját. Érdekes tény, hogy a párna vagy takaró ölelésével csökkenthető a horkolás is, hiszen a nyugtató öleléssel a lélegzés könnyeddé válik, ez pedig minőségibbé, pihentetőbbé teszi az éjszakákat. Továbbá oldja a stresszt, hiszen ha feszült helyzetben valamit magunkhoz szorítunk, attól sokszor megkönnyebbülünk.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra