Ezt üzeni a tested a térdfájdalommal: ha reggel jelentkezik, nagyon figyelj!

GettyImages-1289371342

A térdfájdalommal szinte mindenki találkozik az élete során. De vajon mi állhat a gyakori panasz hátterében akkor, ha az reggel jelentkezik?

kiváltó okok nagyon sokfélék lehetnek, és ezektől függ, hogy az adott probléma hogyan reagál a kezelésre. Adódhatnak olyan panaszok is, amelyek megoldásához műtétre van szükség. Akárhol is jelentkezik, fontos, hogy a nem múló fájdalommal szakemberhez fordulj, hiszen ha nem foglalkozol a tünettel, a terheléssel csak tovább ronthatsz a helyzeten.

Térdfájdalmakra ébredsz? Íme, amit a tested próbál elmondani vele

Joshua Goldman ortopéd sebész és egyetemi docens elmagyarázta, miért ébredhet az ember térdfájdalomra, és mit kell tenni, ha ez megtörténik.

A térdfájdalmakkal való ébredés nem mindig jóindulatú vagy egyszerűen orvosolható jelenség. Ha a térd fájdalma a lábadba is sugárzik, akkor fájdalmad idegproblémával lehet kapcsolatos. Ha ez a helyzet, dr. Goldman átfogó neurológiai kivizsgálást javasol.

Ha az embert súlyos térdfájdalmak ébresztik fel az éjszaka közepén, szükség lehet a terület röntgenfelvételére, hogy kizárjon más súlyos problémákat, beleértve a csontrákot.

1. Futó térd (iliotibialis szalag szindróma)

Az Amerikai Ortopéd Sebészek Akadémiája szerint a térd elülső részén és a térdkalács körüli fájdalom reggel a futó térdének vagy a patellofemoralis fájdalom szindrómának (PFPS) jele lehet. Ez akkor fordul elő, amikor a térdkalács rosszul illeszkedik, és már nem ül a trochlearis horonyban – a combcsont végén lévő bevágásban.

Ez a fajta sérülés a térd túlterheléséből vagy a csípő és a belső négyfejű izmok alulkondicionálásából eredhet. Míg a PFPS meglehetősen gyakori a futók körében, számos más sport és tevékenység során is előfordulhat.

A térd lefekvés előtti jegesítése csökkentheti a duzzanatot és minimalizálhatja az éjszakai tüneteket. A tartós kényelmetlenséget a szokásos módszerrel – amely nyugalmat, jeget, kompressziót és felemelést jelent – kezelheted viszonylag hatékonyan.

Hosszú távon a fizikoterápia korrigálni tudja a csípőgyengeséget vagy az egyensúlyhiányt, hogy elősegítsd a gyógyulást és megelőzd a későbbi sérüléseket.

2. Iliotibiális szalag szindróma

Az iliotibiális szalag szindróma vagy röviden ITBS eredete hasonló az előbbi betegséghez. Bár ez a fájdalom gyakoribb tevékenységek végzése közben, akár éjszakai fájdalomként is megnyilvánulhat.

Az IT-szalag egy vastag, rostos szövetsáv, amely a csípő elülső részétől kezdődik, a comb oldalán fut végig, és a térd alatti sípcsont (sípcsont) külső oldalán rögzül. Ha valakinek gyengék a csípőizmai, az IT-szalag túlkompenzál, hogy megpróbálja stabilizálni a lábát. Ennek során súrlódást okozhat a térd elülső részén, ami éles, szúró fájdalomként nyilvánul meg.

Az ITBS-ből származó térdfájdalmat jéggel kezelik a fájdalom helyén, az IT-szalag nyújtásával és fizikoterápiával a csípőgyengeség korrigálására. Lefekvés előtt használj habhengert a comb külső részén, hogy ellazítsd az IT-szalagot és megakadályozd az ébredéskor jelentkező fájdalmat.

3. Osteoarthritis

Meglehetősen normális, hogy recsegő ízületekkel ébredünk, különösen az életkor előrehaladtával. Ha kellemetlenségei enyhülnek a reggeli rutin során, nincs ok további vizsgálatra. De ha a reggeli térdfájdalmad a térdkalács körül, az ízületi vonal mentén a térd közepén és a térd mindkét oldalán fáj, akkor azt osteoarthritis okozhatja.

„Ez a fájdalom klasszikusan rosszabb reggel ébredés után, és a nap folyamán javul, ahogy az ízület »lazul«” – magyarázza dr. Goldman.

A térd osteoarthritis röntgenfelvétellel diagnosztizálható.

Noha nincs „gyógyszer” a térd degeneratív elváltozásaira, számos olyan kezelés létezik, amelyek segíthetnek minimalizálni a tüneteket, beleértve a gyulladáscsökkentő gyógyszereket, a szteroidinjekciókat, a hialuronsav-injekciókat, a vérlemezkékben gazdag plazmainjekciókat és a térdprotézisműtétet.

Több ok állhat a háttérben
Több ok állhat a háttérbenProstock-Studio / Getty Images Hungary

Az életmódbeli változtatások segíthetnek enyhíteni a reggeli térdfájdalmakat, és kényelmesebbé tehetik a nap folyamán.

Ügyelj arra is, hogy mit eszel: bizonyos ételek súlyosbíthatják a gyulladást, vagy egyszerűen csak nehezebben alszol el a fogyasztásuk után. Az étrendedre való odafigyelés segíthet enyhíteni az ébredés utáni merevségen is.

Dr. Goldman rámutat, hogy a csípőízületi arthrosis térdfájdalomként is álcázhatja magát. Ha az érintett egy idősebb felnőtt, akinek normál térdröntgenfelvételei vannak, beszéljen orvosával a csípőröntgen elvégzéséről is hasonló esetekben.

4. Elszakítottad a meniszkuszodat

Eddig azt sem tudtad mi az, de elszakítani bezzeg enélkül is ment.

Valóban lehetséges, hogy fennáll ez a helyzet.

Ha valaki úgy ébred fel, hogy duzzadt a térde, ami mellé éles fájdalom is jelentkezik, amikor rálép, akkor előfordulhat, hogy meniszkuszszakadása van, mondja dr. Goldman.

A meniszkusz – a porc, amely lengéscsillapítóként és párnaként szolgál a térd csontjai között – a térd gyakran sérült része. Szakadás bárkivel előfordulhat, edzettségi szinttől, képességektől és életkortól függetlenül a kontaktsportoktól, az eséstől vagy akár a székből felállt kínos csavarástól.

Leggyakrabban az ember pattogó hangot hall, amikor elszakad, de a szakemberek szerint olyan is lehetséges, hogy az érintett nem veszi észre azonnal a sérülést.

Ha valaki azt gyanítja, hogy meniszkuszszakadása van, tegyen rá jeget. Ha mozgása korlátozott, vagy a fájdalom és a duzzanat fokozódik, akkor ortopéd orvoshoz kell fordulni.

Ezzel azt üzeni a tested, hogy óvatosabban biciklizz
Ezzel azt üzeni a tested, hogy óvatosabban biciklizzDobrila Vignjevic / Getty Images Hungary

5. Elszakadt egy szalag

Ha valakinek a térde szinte összecsuklik, és nehezen tudja tartani a testsúlyát, amikor feláll, különösen, amikor reggel először felkel az ágyból, de egész nap is, az az elülső keresztszalag jelentős szakadásának jele lehet.

Ha valaki gyanítja, hogy elszakadt a térdszalagja, azonnal forduljon orvoshoz.

A térdszalag szakadása nem gyógyul magától, és azonnali orvosi ellátást igényel. Az utókezelés fizikoterápiát vagy műtétet foglalhat magában.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra