„7 meglepő dolog, amit bárcsak tudtam volna, mielőtt leszoktam a tejről”

GettyImages-523835895

A tejben és a tejtermékekben számos, a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyag és vitamin megtalálható, amelyek többek közt a csontok és az idegek egészségét is szolgálják. Sokan vannak, akik viszont valamilyen megfontolásból tartózkodnak a fogyasztásuktól, mai történetünkben is egy ilyen nő szerepel. Azt mondja, az életmód könnyen tartható, de sokkal jobb lett volna, ha néhány információval tisztában van, mielőtt elkezdi.

A tej elkerülése mögött állhat akár laktóz- vagy tejfehérje-érzékenység, míg mások a vegán étrendet követve mondanak le róla, vagy nem kifejezetten szeretik az ízét. Bármi is legyen az ok, alapos átgondolást igényel, hogy így is minden, tejalapú élelmiszerekben levő tápanyagot bevigyen az ember a szervezetébe.

A tejtermékek fontos csonterősítő ásványi anyaga a kalcium, mely hasznos a csontritkulás megelőzésében, de támogatja az izmok és a vérkeringés egészségét is, így az izomgörcsök ellen is hatásos. Pótlása tejmentes forrásból is könnyen lehetséges. Nagy mennyiségben tartalmazza például a mák, a magvak, így a szezámmag, a diófélék, a tofu, a halkonzerv – különösen az egész halat tartalmazó –, és a zöld leveles zöldségek. Több növényi italt, tejmentes alternatívát külön dúsítanak az ásványi anyaggal, így azokkal is hozzájuthatsz a megfelelő mennyiséghez. 

„7 meglepő dolog, amit bárcsak tudtam volna, mielőtt tejmentessé váltam”

Maggie Angst azt mondja: számára a tejmentesség egészségügyi előnyei felülmúlják azt az örömöt, amit a tejes ételek adtak neki. A módszer az Insider szerzője szerint egyszerű, de nyitottnak kell lennünk bizonyos prioritások megváltoztatására. A tejmentes étrendnek fontos egészségügyi előnyei lehetnek, különösen, ha az, aki elkezdi, korábban emésztési problémákkal küzdött.

 Egy idő után már egyetlen tejtermék sem fog hiányozni

„Vidéken nőttem fel, a tejtermékek az egyik fő élelmiszercsoportunk volt. A szüleim házában a mai napig mindig van tele finom sajtokkal a hűtőszekrény egyik fiókja. De akárcsak a hírességek: Victoria Beckham, Megan Fox és Beyoncé, egy nap én is úgy döntöttem, ideje félretenni a tejtermékeket” – kezdi történetét.

Körülbelül három éve vegetáriánus lett, és azt mondja: egy dokumentumfilm megtekintése a vágóhidakról, és arról, hogy az ipar hogyan befolyásolta környezetünket, nagyon megkönnyítette a döntést.

„Röviddel a változtatás után megismerkedtem egy vegán barátommal, miközben külföldön tanultam. Bár a veganizmus és a tejtermékről való lemondás gondolata mindig is túlságosan »extrémnek« tűnt számomra, az ismerősöm meggyőzött, hogy próbáljam ki” – árulta el motivációját. 

A nő évek óta szenvedett súlyos gyomorfájdalmaktól, és mindig is fontolgatta, hogy valamire lecseréli a tejtermékeket, de soha nem volt ambíciója arra, hogy betartsa.

„Az, hogy egy barátom csinálta, az elviselhetővé tette az átalakulást, és hamarosan azt láttam, hogy a hasfájásom szinte teljesen megszűnt.

Ennek ellenére azt hiszem, először nem tudtam teljesen, mibe keveredtem. Íme néhány dolog, amit szerettem volna, ha valaki elmond nekem, mielőtt megpróbálom teljesen kiiktatni a tejtermékeket az étrendemből” – folytatta. 

Ezekre mi sem számítottunk
Ezekre mi sem számítottunkalvarez / Getty Images Hungary

1. Nem minden tejmentes termék egyforma

A nő azt mondja, semmi ok az elkeseredésre, ha az első falat nem az igazi, mert a növényi tejek, joghurtok és sajtok íze között hatalmas különbségek vannak.

„Mindenki legyen óvatos, amikor kísérletezik. Bár lehet, hogy szereti az egyik tejmentes joghurtmárkát, a következőnek olyan íze lehet, mint a krétának. Ezt a leckét gyorsan megtanultam” – kezdte a legfontosabbakkal.

„Azóta is, ha úgy döntök, hogy kilépek a dobozból, és kísérletezek egy új, tejmentes termékkel, a lehető legkisebb mennyiséget veszem. Így ki tudom próbálni anélkül, hogy túl sok pénzt vagy ételt pazarolnék”

– folytatta a nő.

2. A villásreggeli többé nem lesz a kedvenc hétvégi étkezésed

A tejtermékek a villásreggeli kritikus részei, így ha sokat jártál bruncholni, ezeket érdemes újragondolnod. 

„Ha valaki elhagyja a tojást, a vajat, a tejet, a joghurtot és a sajtot, ezeken az eseményeken nem sok termék közül választhat. De ne izgulj, mert még mindig rengeteg lehetőséged van, ha barátokkal szeretnél találkozni ebédre vagy vacsorára” – folytatta. 

3. Egy kicsit több munkára lesz szükség ahhoz, hogy minden szükséges vitaminhoz hozzájussunk

Mivel a tejtermékek a legjobb kalciumforrások, fontos, hogy továbbra is megkapjuk ezeket az alapvető tápanyagokat.

„A megfelelő szinten tartás érdekében minden kezdő kövesse nyomon az étrendjét néhány napig” – javasolja újdonsült étkezési tanácsadónk. 

Hozzáteszi: ha a termék egy adagja nem éri el az ajánlott bevitelt (körülbelül 1000 milligramm kalcium naponta), adjunk hozzá más élelmiszereket, amelyek gazdagok ezekben a tápanyagokban, vagy próbáljunk meg kiegészítőket szedni, ha szükséges.

4. Rugalmasnak kell lenned, és néha nyitottnak kell lenned a csalásra

„Ha olyan vagy, mint én, és rendszeresen külföldi városokban és országokban nyaralsz, akkor nem fogsz tudni olyan szigorú maradni, mint a saját otthonod kényelmében.

Fontos, hogy rugalmasak legyünk és nyitottak bizonyos tejtermékek fogyasztására, amikor a lehetőségek korlátozottak” – vallja a nő, aki nem esik kétségbe, ha úgy alakul, hogy nincs a környéken tejmentes fagylalt. 

5. Az egészségügyi előnyök valószínűleg hatalmasak lesznek

Vajon megéri leszokni róla?
Vajon megéri leszokni róla?Image Source / Getty Images Hungary

Ha valaha is tapasztaltál emésztési problémákat, akkor a tejmentes diéta áldás lehet.

„Évekig kínlódtam rettenetes gyomorfájdalmakkal, ám azok jelentősen csökkentek, miután elhagytam a tejtermékeket az étrendemből. Már nem kell ugyanolyan mértékű gyomorfájdalmakkal, görcsökkel és puffadásokkal küzdenem, mint egykor. És még ha valaki nem is biztos abban, hogy a tejmentes életmód segít, érdemes kipróbálni, és megnézni, hogyan reagál a szervezete” – javasolja Angst.

6. Könnyen lehet, hogy leadsz néhány kilót

Az egy nap elfogyasztott kalóriák mennyisége csökkenhet, ami fogyáshoz vezethet, főleg, ha korábban te is sajtrajongó voltál. 

„Egy csésze tej és néhány szelet sajt azért már a szervezetünk számára is érezhető mennyiségű kalóriát tartalmaz. Ha ezeket a dolgokat kiiktatod az étrendedből, valószínűleg csökkented a napi bevitt kalóriák mennyiségét. Ezek a módosítások, bár kicsik és nem sok figyelmet igényelnek, bizonyos súlycsökkenést eredményezhetnek” – kalkulált a nő, aki maga is fogyott egy keveset új életmódjával. 

7. A tejtermékek iránti függőséged csökkenni fog

Valójában nincs szükség sajtra a túléléshez, még ha a legtöbben azt is gondoljuk, hogy biztosan belepusztulnánk néhány pizzán olvadozó szeletke nélkül. 

„A fagylalt és a joghurt régen a kedvenc ételcsoportjaim voltak. De miután néhány hónapig nélkülöztem (vagy tejmentes termékekre cseréltem őket), már nem vágytam rájuk. Az a gondolat, hogy szükségünk van a tejtermékekre az étrendben, tévedés, csak hagyj egy kis időt, hogy megszokd új életmódod” – zárta Angst, aki a mai napig tartja új, tejmentes életmódját.

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

 

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az est háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra