Ez az egyedülállóság 8 meglepő egészségügyi előnye

GettyImages-1143282904

Senkit nem biztatnánk arra, hogy most azonnal csomagoljon és költözzön egy lakatlan szigetre párja mellől, de tény, hogy mindannyian sokféleképpen lehetünk boldogok. Míg egyesek számára egyedülállónak lenni maga a rémálom, mások imádják a helyzet szabadságát, és eszükben sincs feladni. Olyanok is akadnak, akik aggódnak a kialakult helyzet miatt, pedig a szingli életmódnak tudományosan megfogalmazott előnyei is vannak – már mutatjuk is, melyek ezek!

Sokak számára rémálom az egyedül töltött idő. Bár a közösség teljes hiányáról, a tartós magányról már kiderült, hogy több betegség, így a demencia kockázatát is megnöveli, az időnkénti egyedüllét számos egészségügyi előnnyel bír.

Fontos azt is látnunk, hogy a magány és az egyedüllét nem szinonimák, utóbbi lehetőséget biztosít az ember számára, hogy a nyomástól megszabadulva tisztázza a saját álláspontját, döntéseinek súlyát, és ne egy csoport tagjaként definiálja magát, kritika nélkül magáévá téve annak véleményét, preferenciáit. 

Most az is kiderült, milyen, tudományosan is bizonyított egészségügyi előnyökkel kell számolnia azoknak, akik jelenleg társ nélkül élik hétköznapjaikat.

Az egyedülállóság 8 meglepő egészségügyi előnye

Bár számos tanulmány bemutatja a párkapcsolat egészségügyi előnyeit, kevesen beszélnek arról, hogy a szingliségnek minden módja pozitív hatással lehet az egészségünkre.

Persze hogy kapcsolatban élni sokak számára fantasztikus, és emiatt egészséges is, de az alábbi lista talán alkalmas arra, hogy aki most épp egyedül él, egy kicsit szebbnek lássa helyzetét, mint korábban. 

1. Nagyobb a kapcsolati hálód

Bár a párkapcsolatban élőknek adott egy partner, aki támogatja és bátorítja őket, az egyedülállóknak általában egy egész csoportja van ugyanerre, akik közül valaki biztosan elérhető, ha baj van. Mindez lelki egészséget eredményez, ami természetesen a testire is kihatással lesz.

Egy 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy az egyedülállóknak legtöbbször nemcsak szoros baráti és családi kapcsolatai vannak, akikkel kapcsolatba léphetnek, hanem nagyobb valószínűséggel kapnak segítséget és támogatást ettől a hálózattól, mint a párkapcsolatban élők. A kutatás nem lehet érvényes mindannyiunkra, és ha valaki számára megvan a tökéletes társ, annál egészségesebb dolog talán nincs is, ugyanakkor az is tény, hogy sokan azok közül, akik a kapcsolatban élnek, csak befelé fókuszálnak, így elveszíthetnek fontos segítőket életükből. 

2. Kevesebb az anyagi stressz

Meglepő, de a Debt.com tanulmánya szerint az egyedülállók esetében valamiért kevésbé valószínű, hogy hitelkártya-tartozásuk van, ami náluk körülbelül 21%. Ezzel szemben a gyermektelen házaspárok 27%-ának, a gyermekes házaspárok 36%-ának volt hitelkártya-tartozása. 

A pénzügyi adósság nagy hatással lehet az egészségre, beleértve a szívroham, a szélütés és a magas vérnyomás kockázatát. A legjobb tehát alacsony szinten tartani a stresszt és az adósságot akár kapcsolatban, akár egyedül él az ember. 

3. Jobban alszol

Persze hogy ez sem olyan eredmény, ami minden egyes szinglire és kapcsolatban élőre igaz, de a kutatások szerint a többség esetében az. Az Amerisleep felmérése szerint a résztvevők között az egyedülállók jobban aludtak, mint a boldog párkapcsolatban élők.

Döntsd el, hogy élvezni fogod – még az sem garancia, de már egy fontos lépés
Döntsd el, hogy élvezni fogod – még az sem garancia, de már egy fontos lépésTim Robberts / Getty Images Hungary

A jó éjszakai alvás számos egészségügyi előnnyel járhat, beleértve a jobb összpontosítást, jobb hangulatot, és fenntarthatja a szervezet egészséges működését. És ha nagyon kell egy bújós cimbora, akkor mindig beszerezhetsz egy testpárnát, vagy ha belefér, egy háziállatot.

4. Hajlamos vagy többet edzeni

Egy tanulmány kimutatta, hogy az egyedülállók nagyobb arányban járnak edzőterembe, mint a házasok. A tanulmány azt is megjegyezte, hogy az egyedülálló férfiak majdnem kétszer annyit mozogtak, mint házas társaik. A sportosabb testről tudjuk, hogy számos egészségügyi előnyt hoz magával, így kapcsolatban sem érdemes kihagynod az edzőtermet, szabadtéri futást, vagy épp az salsaórákat.

5. Az ember maga állítja össze a menetrendjét

Ha valaki elkötelezett partnerkapcsolatban él, figyelembe kell vennie a másik időbeosztását. Ez azt jelentheti, hogy későn kell vacsorázni, amikor nehéz napjuk van az irodában, vagy lemarad a barátja születésnapi partijáról, hogy részt vegyen párja testvérének esküvőjén. 

Az egyedülálló emberek többnyire maguk határozzák meg a menetrendjüket. Ehhez kapcsolódóan egy tanulmány azt állítja, hogy a strukturált időbeosztással rendelkező emberek nagyobb termelékenységet és boldogságot élnek át, emiatt a stressz egy kicsit kisebb lehet, ha nem élsz (jó) kapcsolatban. 

6. Meg tudod oldani a saját problémáidat

Egy tanulmány szerint az egyedülállóság valójában rugalmasabbá tehet, ami segíthet könnyebben megoldani a problémákat. Az egyedülálló emberek egy idő után megerősítést nyernek annak kapcsán, hogy mindig megoldották a problémáikat, akár egyedül, akár barátok segítségével. Így amikor új problémák merülnek fel, tapasztalatból tudják, hogy képesek kezelni őket. Ez bizonyosságot ad, és az ember ennek köszönhetően könnyebben megőrzi a nyugalmát, amikor a dolgok eldurvulnak.

7. Kevesebb időt töltesz munkával

Nem is olyan nehéz megszeretni ezt az állapotot
Nem is olyan nehéz megszeretni ezt az állapototJordan Siemens / Getty Images Hungary

Egy tanulmány kimutatta, hogy az egyedülállók sokkal kevesebb házimunkát végeznek, mint a párkapcsolatban élők. Ez különösen igaz a nőkre. Ez a csoport akár hét órával több házimunkát tud végezni, mint ha egyedül lennének – derül ki a kutatásból.

Ezt az időszakot egy szingli másra is használhatja, például edzésre vagy villásreggelire a barátaival, és kevesebb stressz éri, ami szintén kiegyensúlyozottabb, egészségesebb állapothoz vezet. 

8. Meglepő, de jobb lehet a szex is

Továbbra is érvényesnek tartjuk, hogy ha valaki épp az igazival él, annál a szingliség egyik előnye sem jobb. Ám a tanulmányok azt mutatják, hogy a házasok többet szexelnek, de ha a minőségről beszélünk a mennyiség helyett, akkor úgy tűnik, hogy a szinglik végeznek első helyen.

Egy tanulmány kimutatta, hogy az egyedülálló nők elégedettebbek szexuális életükkel, mint házas társaik. A tanulmány szerint a kapcsolatban élő férfiak továbbra is elégedettek szexuális életükkel, bár úgy tűnik, nincs túl sok kutatás ezen a területen. A helyzet meglepő és szomorú, ám arról nem szól a fáma, hogy a kapcsolatban élő nők elégedetlenségének vajon az az oka, hogy nem szólnak arról, mit szeretnének, vagy épp jelzik, és nem kapják meg. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra