Így jelzi a tested, ha mérgező kapcsolatban élsz

Olvastam egyszer, hogy mi, emberek, olyanok vagyunk, mint a szobanövények. Ha boldog és egészséges környezetben élünk, szuperül működik a szervezetünk, amikor azonban nem, a testünk rövid időn belül tüneteket kezd produkálni.

Különböző módokon mutatkozik meg, amikor a mentális jóllétünkkel van probléma. Az aggodalomra okot adó gondolatokat és érzéseket könnyen figyelmen kívül hagyjuk, elzárjuk valahova, ahol nem kell velük foglalkozni. Ilyenkor a testünk elkezd olyan tüneteket mutatni, amiket nem tudunk nem észrevenni. Volt olyan kapcsolatom, amiben alig voltam 45 kiló, meg olyan is, amit egy brutál méhgyulladással zártam, pedig egészségügyileg semmi sem indokolta a problémát. Aztán szépen lassan beláttam, hogy egy mérgező kapcsolat nemcsak a mentális állapotunkat kezdi ki, de a testi egészségünket is – ehhez pedig nem kell feltétlenül fizikai bántalmazást elszenvedni.

A hüvelyed nem boldog

A hüvelyszárazság, a túlzott vagy kellemetlen szagú folyás, a gyakori fertőzések és betegségek összeszedése mind azt jelzik, hogy felborult a hüvelyed természetes egyensúlya, ennek pedig sok esetben a stressz az oka. Hidd el, a hüvelyed pontosan tudja, hogy milyen lelkiállapotban vagy.

Hirtelen hízni vagy fogyni kezdesz

Vannak esetek, amikor ezzel nincs különösebb probléma. A kapcsolat elején, amikor még rendszeresen jártok étterembe vagy több alkohol csúszik, mint általában, természetes, hogy felszalad egy-két kiló. De ha gyorsan hízol vagy fogysz, az általában annak a jele, hogy valami nem stimmel. Ennek különféle okai lehetnek. Fogyhatsz, mivel kevesebbet eszel a szorongás miatt, vagy mert a párod rendszeresen negatív megjegyzésekkel illeti a tested. De előfordulhat az is, hogy hízol, mert stresszevésbe menekülsz, az ételhez fordulsz annak érdekében, hogy ideiglenesen jobban érezd magad.

Hallgass a tested jelzéseire!
Hallgass a tested jelzéseire!LaylaBird / Getty Images Hungary

Problémák az alvással

Ha nem a megfelelő ember mellett vagy, előfordulhat, hogy gyakran rágod magad olyan dolgok miatt, amik megtörténtek, vagy épp ellenkezőleg, szeretted volna, hogy megtörténjenek. Előfordulhat, hogy rosszul érzed magad, szorongani kezdesz, ha egyedül maradsz a gondolataiddal. Azok a gondolatok, amikről napközben a munkával és az otthoni teendőiddel eltereled a figyelmed, éjszaka fognak utat törni maguknak, ezzel megakadályozva a pihentető alvást. A stressztől megemelkedik a szervezeted kortizolszintje, emiatt pedig egyre nehezebben megy a kikapcsolódás. Tovább nehezíti a helyzetet, ha mindezek mellett pedig egy olyan ember közelében próbálsz pihenni, akivel amúgy sem érzed igazán jól magad.

Felborul a menstruációs ciklusod

A menstruációd késik, ráadásul gyakran émelyegsz, és fel is szedtél néhány kilót az utóbbi hetekben? Mi sem egyértelműbb, biztosan terhes vagy. Mi más állhat a dolog hátterében? Nos, például a szorongás. A mentális jólléted a menstruációs ciklusodra is hatással van, az émelygést és rossz közérzetet pedig szintén okozhatja a szorongás (helló, agy-bél tengely!). A fenti tünetek tapasztalása során könnyen meggyőzi magát az ember lánya, hogy a kapcsolattal semmi gond, itt bizony terhességgel állunk szemben. Ez persze könnyen kideríthető, és ha nem, akkor érdemes a dolgok mélyére ásni, és bármilyen fájdalmas is, belátni, hogy sok esetben ezek mind a stressz, a szorongás jelei. A testünk üzeneteinek figyelembe vétele segít abban, hogy egészségesek maradjunk kívül-belül. Egy egészséges kapcsolatban pedig, hidd el, a tested is jól fogja magát érezni.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra