Ezért nem mindegy, hogy milyen színű a menstruációs vér

Mindannyian szeretnénk minél hamarabb túl lenni rajta, és a lehető legkevesebb figyelmet fordítani rá, azonban a menstruációs vér színe komoly egészségügyi problémákról árulkodhat.

A méhben a vér reagál az oxigénre, az oxidáció miatt pedig sokszor sötétebb színűvé válik, azonban a hormonális változások is befolyásolják, hogy milyen színű a menstruációs vér. Nem mindegy, hogy narancsos, szürkés vagy esetleg sötétebb a megszokottnál. A Medical News Today segít eligazodni a színkavalkádban.

Fekete

A nagyon sötét, néha fekete vér miatt általában nem kell aggódni, hiszen a már említett oxidáció hatására válik ilyen színűvé a vér. Azonban vannak esetek, amikor a hüvely elzáródását jelzi, emiatt pedig a vér nem tud megfelelő ütemben kiürülni. Szerencsére ennek az állapotnak vannak más tünetei is, mint például a láz, vizelési nehézségek, viszketés vagy duzzanat a hüvely körül. Ha ezeket tapasztaljuk, mindenképp forduljunk orvoshoz!

Barna vagy sötétvörös

A feketéhez hasonlóan általában az oxidáció eredménye, és jellemzően a menstruáció elején vagy végén jelentkezik. Más esetekben viszont a korai terhesség árulkodó jele lehet, ezt implantációs vérzésnek nevezzük. A terhesség ideje alatt előforduló barnás vérzés, pecsételés lehet azonban a vetélés vagy a méhen kívüli terhesség jele is. A pontos diagnózis érdekében érdemes orvoshoz fordulni. A szülés utáni vérzés is ilyen színű általában, ez azonban nem ad aggodalomra okot, hiszen a méh kiürülése okozza ezt. Ennek időtartama egyénenként változik, de általában maximum pár hónapig tart a kellemetlenség. Abban az esetben is keressük fel az orvosunkat, ha erős vérzést tapasztalunk ez alatt az idő alatt.

Élénkvörös

Az élénk szín a vér frissességéről, illetve a méhből való folyamatos ürülésről árulkodik. Gyakran fordul elő a menstruáció kezdetén, azonban vannak, akik végig élénk színű vérzést tapasztalnak. A menstruációs ciklusok közötti, élénkvörös vérzés több nemi betegség jele is lehet. Ritkán ugyan, de előfordul, hogy a vér a méhnyakrák miatt élénk színű, ennek további tünetei, ha a megszokottnál hosszabb ideig tart és fájdalmasabb a menstruáció, a közösülés utáni vérzés, a kellemetlen szagú hüvelyváladék, fájdalom a derék, a medence vagy a lábak tájékán, étvágytalanság és a látszólag ok nélküli fogyás.

Rózsaszín

A rózsaszín vér vagy pecsételés jellemzően olyankor fordul elő, ha a hüvelyváladék vérrel keveredik. A hormonális fogamzásgátlók használata csökkentheti a szervezet ösztrogénszintjét, ennek következtében könnyebben ürül a vér a méhből a menstruáció alatt, így előfordulhat, hogy világosabb színű vérzést tapasztalunk. Könnyen előfordulhat, hogy egy-egy hevesebb együttlét közben kisebb sebek keletkeznek a hüvelyben, az innen származó vér pedig a hüvelyváladékkal keveredve rózsaszínűvé válik.

Más okból is találkozhatunk világos színű vérrel, például ha jelentős fogyást tapasztalunk, vagy egészségtelenül táplálkozunk, de árulkodhat vérszegénységről is. Ha azonban terhesség alatt, görcsök kíséretében tapasztalunk ilyen színű vérzést, nagy eséllyel vetélés áll a dolog hátterében. Mindenképp forduljunk orvoshoz, hogy megbizonyosodjunk a vérzés hátterében húzódó problémáról!

Narancs

A hüvelyváladékkal keveredő vér esetenként narancsos színű is lehet, azonban előfordul, hogy fertőzésről, például bakteriális vaginózisról vagy trichomoniázisról árulkodik. A narancssárgás vérzést tapasztaló embereknek érdemes figyelniük a további tünetekre is, mint a viszketés vagy a kellemetlen szag. Annak ellenére, hogy a narancsos színű vér nem minden esetben jelent fertőzést, érdemes orvoshoz fordulni, ha ilyesmit tapasztalunk.

Szürke

A szürkés folyás általában a bakteriális vaginózis jele, amit a hüvelyben lévő jó és rossz fajta baktériumok egyensúlyának felborulása okoz. A bakteriális vaginózis egyéb tünetei lehet a viszketés, a hüvely kellemetlen – halhoz hasonló – szaga, valamint az égő vagy fájdalmas vizelés. Mindenképp orvoshoz kell fordulni, ha ilyen tüneteket tapasztalunk, azonban aggodalomra semmi ok, legtöbbször egy antibiotikum-kúra megteszi a hatását.

A terhesség későbbi szakaszai alatt tapasztalt szürkés, vérrögöket tartalmazó vérzés a vetélés jele lehet, ezért mindenképp konzultáljunk orvossal, ha ilyesmit tapasztalunk!

Figyeljünk a jelekre!
Figyeljünk a jelekre!JulyProkopiv / Getty Images Hungary

Változó színek

Általában teljesen rendben van, ha a menstruáció ideje alatt nem azonos a vérzés színe. A hormonális változások, az étrend, az életmód, az életkor mind olyan tényezők, amelyek hatással vannak a hüvelyből távozó vér színére, azonban a fertőzések, a terhesség, esetenként pedig még a méhnyakrák is befolyásolja a vér színét.

Vérrögök

A kisebb rögök a menstruáció ideje alatt nem adnak okot aggodalomra, hiszen könnyen előfordulhat, hogy a vérrel együtt távozik valamennyi szövet is. Azonban abban az esetben, ha szokatlanul erős – és hosszú ideig tartó – vérzést és nagyobb rögök távozását tapasztaljuk, érdemes orvoshoz fordulni. Az erős vérzés hátterében állhat a méhben kialakuló ciszta vagy polip, a hormonháztartás megváltozása, medencegyulladás, a méhen belül elhelyezett fogamzásgátló eszköz használata, bizonyos vérzési rendellenességek, gyógyszerek, de méhnyakrák vagy méhrák is. A kezelés nélküli erős vérzés komplikációkhoz vezethet, mint például a vérszegénység.

Mikor forduljunk mindenképp orvoshoz?

A fentiek mellett ajánlott felkeresni egy nőgyógyászt, ha szokatlan hüvelyi folyást tapasztalunk, ha szabálytalan időközönként jelentkezik a vérzés, esetleg több alkalom ki is marad. Érdemes egyeztetni az orvosunkkal menopauza után, kellemetlen hüvelyi szagok vagy viszketés esetén is. Azonban érdemes szem előtt tartani, hogy mindannyiunk szervezete másképp működik, sőt hónapról hónapra is megfigyelhetők olyan változások, amik nem adnak okot aggodalomra.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek