Fertőzések a strandon: előzd meg a gombát és a többi fürdőbetegséget!

A kánikula és a nedves környezet elősegíti a baktériumok és gombák szaporodását, ezért nyaralás közben és strandoláskor érdemes fokozottan figyelni az intim higiéniai szabályok betartására.

A nyári időszakban a strandolás igényli a legnagyobb körültekintést, ha szeretnénk megelőzni a nyilvános helyeken ránk váró kellemetlen meglepetéseket. „Uszoda – és medencehasználatot követően mindig érdemes lezuhanyozni és szárazra törölközni. Ne maradjon rajtunk nedves alsónemű, hiszen a fülledt környezet ideális táptalaj a hüvelyi panaszokat okozó baktériumok számára, és használjunk külön törölközőt a napozáshoz és a tisztálkodáshoz” – figyelmeztet dr. Pohl Ákos, a Czeizel Intézet szülész-nőgyógyász szakorvosa.

Mezítláb közlekedni jó, és ajánlott is minél többet szellőztetni a lábakat, de a nyilvános vécébe vagy zuhanyzóba ne indulj el papucs nélkül, ha szeretnéd megkímélni magad a gombás fertőzésektől. Mosdóhasználat közben pedig ügyelj arra, hogy a WC ülőkéjével ne érintkezzen a bőröd, és az sem árt, ha mindig van nálad nedves törlőkendő.

Az esztétikai felkészülést érdemes minimum 24 órával a fürdőzés előtt megejteni, hiszen a bőr szőrtelenítést követő érzékenysége és az esetleges felszíni sérülések szintén gyulladáshoz vezethetnek.

Menstruáció idején ajánlott kerülni a vízi élményeket, mivel ilyenkor sokkal fogékonyabbak vagyunk a fertőzésekre, a tampont pedig cseréljük a szokásosnál gyakrabban. A hőségben általános jótanács, hogy rossz minőségű, műszálas, túl szoros fehérneműk helyett válasszunk lenge ruhadarabokat és pamut alsóneműt, mely jól felszívja az izzadságot és hagyja lélegezni a bőrt. 

Strandolás és intim higiénia
Strandolás és intim higiéniaShutterstock

A leggyakrabban előforduló, nőket érintő megbetegedés a kellemetlen, égő, viszkető tünetekkel járó hüvelygombásodás. A fertőzés kialakulásért a nem megfelelő intim higiénia mellett felelős lehet a szénhidrátdús étrend, bizonyos antibiotikumok vagy akár kezeletlen cukorbetegség is.

A tévhitekkel ellentétben nyári betegség a hólyaghurut, vagy más néven a felfázás is: a bakteriális eredetű fertőzésnek a hideg tulajdonképpen csak segítséget nyújt az immunrendszer legyengítésével. Meglepő lehet, de a táplálkozás minősége is befolyásolhatja intim egészségünket, hüvelyi panaszok esetén ezért kerülni kell a cukros ételeket, az élesztőt és az alkoholt is.

„A hüvelygomba kezelésére vény nélkül is kaphatók különböző kúpok, tabletták és kenőcsök, de ha nem vagyunk biztosak a betegség eredetében, vagy a tünetek között alhasi fájdalom és láz is jelentkezik, feltétlenül forduljunk orvoshoz!” – javasolja a szakember.

Oszd meg másokkal is!
Mustra