18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Hal, aprópénz, IPA: Mit jelentenek a különféle vaginaszagok?

GettyImages-1136649560 (1)

A világ még mindig teljesen félreérti a vaginákat. Mi sem érzékletesebb példa erre, mint azok a tampon- és betétreklámok, amelyekben önfeledt nők ugrabugrálnak a napsütésben, miközben virágillat száll a szélben, a vérnek pedig kék színe van. Ha bemész a legközelebbi drogériába, ott is rengeteg olyan terméket találsz, amit arra találtak ki, hogy elfedd a természetes szagokat. De vigyázat! A hüvelyzuhany típusú készítmények többségét a nőgyógyászok sem ajánlják. Teljesen felboríthatják a flórád egyensúlyát, ami fokozhatja a vaginális fertőzések veszélyét.

A nemi szervedben baktériumsejtek milliárdjai tanyáznak. Ezek jelentős része jótékony tejsavbaktérium, ami mellett csak néha szaporodnak el kórokozók. A vaginális ökoszisztémád összetétele azonban így is napról napra, nemritkán óráról órára változik. A menstruációs ciklusod, a higiéniai szokásaid, a szexuális életed mind-mind hatással vannak rá. Az ágyékodban ráadásul verejtékmirigyek is találhatók. Már csak ezért is irreális, hogy a vaginád virágillatú legyen. 

Az alábbiakban Ginger Wojcik Healthline-on megjelent összefoglalója alapján mutatjuk be a leggyakoribb aromákat. A dr. Mary Jane Minkin nőgyógyász által lektorált anyag elolvasása abban segít, hogy nagyobb eséllyel szagold ki, ha valami nem oké a vagináddal, és érdemes orvoshoz fordulnod.

#1 Fanyar, mint a kefir vagy a joghurt

Nagyon gyakori, hogy a vaginák ahhoz hasonló savanykás szagot produkálnak, mint ami az erjesztett ételeknek, savanyúságoknak van. A joghurt, a kovászos kenyér és néhány sörféle is olyan jótékony baktériumot tartalmaz, mint ami az egészséges vaginában is megtalálható. A tejsavbaktérium (latin nevén lactobacillus) rendkívül hasznos, mert glikogént fogyaszt és kémiai tejsavat termel, amely a vagina savasságát biztosítja. Ebben a közegben más baktérium nem él meg, nem igazán képes elszaporodni. A fanyar szag tehát teljesen természetes, és oka a hüvelyflóra savassága. A vagina pH-ja alapesetben enyhén savas, 3,8–4,5 közötti, ami segít távol tartani a nemkívánatos baktériumokat. Úgyhogy ne feledd: ha legközelebb olyan szagú a vaginád, mint egy jóféle IPA, nem kell megijedni.  

Néha olyan szaga van, mint az italodnak
Néha olyan szaga van, mint az italodnakzoranm / Getty Images Hungary

#2 Fémes, mint az aprópénz

Ha rezes szagot érzel odalent, akkor sem kell aggódni: csak ritkán jelez komolyabb problémát. A fémes aroma elsődleges oka a vér, amely vasat tartalmaz. Ha a vaginád spermával érintkezett, rövid távon az is megváltoztathatja a pH-dat, és ilyen szaghoz vezethet. A vér persze többnyire menstruációkor jelenik meg, de enyhe formában előfordulhat szex után is, ha erőteljesebb volt az aktus és/vagy a hüvelyed volt szárazabb. Hogy megakadályozd az apró vágások, karcolások keletkezését a hüvely falában, érdemes síkosítót használni. 

Ennél sokkal ritkább esetekben vaginális vérzés is állhat a fémes szag hátterében. A vaginális vérzés létrejöhet stressz, vetélés, a méh- és a méhnyak növekedésének hatására, de hüvelyszárazság, hormonháztartásbeli problémák, daganatos betegségek eredményeként is. Ha olyan vérzést tapasztalsz, amely nem köthető a menstruációdhoz, illetve ha a fémes szag hosszabb időn keresztül fennáll (például olyankor is, amikor már napok óta nem menstruálsz), és viszketés, váladékozás is társul hozzá, akkor mindenképpen keresd fel a nőgyógyászodat. 

Vedd komolyan, ha vérzel!
Vedd komolyan, ha vérzel!We Are / Getty Images Hungary

#3 Édes, mint a cukorszirup

Na, azért nem olyan, mint egy frissen sütött tortácska. Ez az édesség inkább a melaszhoz hasonlít, az illata robusztusabb, földesebb. Nem kell megijedni, ha ezt érzed, mert inkább csak azt jelenti, hogy a vaginád egy folyamatosan változó bakteriális ökoszisztéma, aminek néha ilyen szaga is lehet. Hát nem izgalmas? 

#4 Vegyszerszagú, mint egy frissen takarított fürdőszoba

Ha fehérítőhöz vagy ammóniához hasonló szag üti meg az orrodat a vaginád kapcsán, annak általában a vizelet az oka, amelyben az ammónia egyik mellékterméke, a karbamid található. Ha a fehérneműdben vagy a szeméremajkaid körül felhalmozódik, kémiai vegyületekhez hasonló szagot okozhat. Fontos tudnod, hogy az ammóniától erősen szagló vizelet a kiszáradás jele. Ha ezt tapasztalod, több folyadékot kell fogyasztanod.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

#5 Kellemetlen, mint a hónaljszag

A testünkben kétféle verejtékmirigy van. Az ekkrin mirigyek az ajkaink és a külső nemi szerveink kivételével szinte az egész testfelületünkön jelen vannak. Ezek felelnek a testhőmérséklet szabályozásáért, az általuk termelt verejték párologtatásával hűtik a szervezetünket. Ezzel szemben az apokrin mirigyek az érzelmi ingerekre, a stresszre reagálnak. Főleg a hónaljban helyezkednek el, de vannak a mellbimbóban és annak udvarában, a végbélnyílás körül, és – most már bizonyára kitaláltad – az ágyékodban is! Amikor tehát izgulsz, szorongsz, az apokrin mirigyek elkezdenek egy tejszerű anyagot termelni, amelynek alapesetben nincsen szaga. Viszont amint kontaktusba kerül a vagina baktériumaival, könnyen fanyar, szúrós szagúvá válhat. Egyesek szerint néha a marihuánának van még ilyen szaga. 

Ismerd meg a testedet, és legyél büszke rá!
Ismerd meg a testedet, és legyél büszke rá!Rawpixel / Getty Images Hungary

#6 Bűzös, mint a rothadó hal

Talán te is hallottad már, hogy a problémát jelző vaginaszagot halszagúként szokták emlegetni. Ez nem teljesen pontos, hiszen a halnak önmagában nincs annyira erős szaga… inkább akkor, amikor rohadni kezd. Miért? A válasz a trimetil-aminban keresendő, amely a romlott élelmiszerekben és időnként a vaginában is jelen van. Az ún. trichomoniasis a világ leggyakoribb szexuális úton terjedő betegsége. Nevét a Trichomonas vaginalis egysejtű ostoros parazitáról kapta, amely nemcsak a húgyivarszervek élősködője, de a hüvelyben (és a prosztatában) is megtelepszik. Továbbadásában a Webbeteg összefoglalója szerint esetenként közös fürdőzés, közös törölköző- vagy kádhasználat, a medence szélére történő kiülés is szerepet játszhat. Jellemzően hüvelygyulladás, bőséges, habos, zöldes színű folyás, a szeméremajkak viszketése kíséri. Antibiotikummal könnyen kezelhető.

Csakúgy, mint a bakteriális vaginózis, amely egy fokkal kevésbé intenzív szagú, mint a trichomoniasis. Nagyon gyakori gyulladás, amelyet a lactobacillusok megfogyatkozása okoz. Ilyenkor a vagina pH-ja lúgos irányba tolódik el, ami kedvez az anaerob, káros baktériumok elszaporodásának. Az állapot hátterében az Egészségkalauz beszámolója szerint számos tényező állhat a nem megfelelő (kevés vagy éppen túlzott) higiénétől kezdve a menstruáción, a fogamzásgátlókon, a hormonzavarokon át a diabéteszig. A bő, szürkésfehér folyás mellett sokszor (de nem mindig!) csípő, viszkető érzés is megfigyelhető.

Az antibiotikumok mellett érdemes hangsúlyt fektetni a lactobacillusok hüvelyflórába történő visszatelepítésére is. Annak is célszerű lehet utánajárni, hogy nincs-e esetleg méhszájsebed, ami igazából nem egy seb, hanem különböző típusú hámrétegek küzdelme. A méhszájseb jelentősen megnöveli a fertőzések esélyét. A róla szóló információkat, kezelési módokat a Nőgyógyászati Központ orvosa, dr. Hetényi Gábor gyűjtötte össze

Mosás előtt figyelj fel a szagokra. Sok mindent jelezhetnek
Mosás előtt figyelj fel a szagokra. Sok mindent jelezhetnekterex / Getty Images Hungary

#7 Orrfacsaró, mint egy bomlásban lévő tetem

Ha ilyesmit érzel, akkor valószínűleg nem a vaginádról van szó, hanem valamiről, ami tényleg bomlásnak indult benne. Ez általában egy benne felejtett tampon. Néha napokig, hetekig bent marad, ami jóval gyakrabban előfordul, mint gondolnád. Ha megkérdeznél egy nőgyógyászt, valószínűleg nem tudná összeszámolni, hányat szedett már ki életében. Az izmaid ellazítását követően a legtöbb esetben te magad is ki tudod húzni, de ha nehézségekbe ütközöl, vagy szeretnél biztosra menni, fordulj orvoshoz. Persze fontos odafigyelni az időben történő eltávolításra, de ha bármilyen okból beléd szorult, akkor sincs okod szégyenkezni: bárkivel előfordulhat az ilyesmi. A lényeg, hogy jól legyél, és merj segítséget kérni.   

A szagok változnak, és ez oké

A vaginád szagában bekövetkező kisebb változások teljesen rendben vannak. Ne feledd, hogy az aromáknak a pH-értékhez van köze, amelynek alakulására nagyon sok minden hat. Ilyen például a pénisszel való, óvszer nélküli közösülés is. A spermának relatív magas a pH-ja, így nem véletlen, hogy penetratív szex után átmenetileg más lesz a vaginád szaga. De említhetjük a menopauzát is. Ilyenkor az ösztrogéntermelés csökkenésével a hüvelyed nyálkahártyája elvékonyodik, valamint hüvelyszárazság is kialakulhat, amelynek következtében sérülések keletkezhetnek – ezek a fertőzések melegágyai. Ebben az életszakaszban a hormonális változások is abba az irányba hatnak, hogy tovább gyengül a vagina savassága, ami szintén elősegíti a gombák, baktériumok mennyiségi növekedését. 

Természetes, hogy a testünk állandóan változik
Természetes, hogy a testünk állandóan változikEva-Katalin / Getty Images Hungary

Ezt vidd magaddal

A vaginával kapcsolatos közbeszédet máig jellemzi az eufemizálás, a tabusítás, pedig a saját tested megismerése, megfigyelése nagyon fontos. Ez szükséges ahhoz, hogy egyáltalán el tudd dönteni, mi az, amivel érdemes orvoshoz fordulni. Ami pedig a jelzésértékű szagokat illeti… ne aggódj: észre fogod venni őket. Ezek ugyanis tipikusan a kellemetlen, rothadó, orrfacsaró szagok, amelyeket gyakran kísérnek más tünetek is. Ha égést-viszketés, fájdalmat, szex közbeni fájdalmat, sűrű, tejszerű folyást, menstruációhoz nem köthető vérzést tapasztalsz, fordulj nőgyógyászhoz!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek