18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

17 hazugság, amit nők tanultak a szexről

Olvasási idő kb. 17 perc

Szeplőtelen szüzek, férfifaló ribancok, humortalan fapinák. A nőkre nézve meglehetősen degradáló archetípusokban bővelkedik a közgondolkodás. A férfiak hatalmi dominanciája és a korlátozó nemi szerepek elterjedtsége miatt ma is tartják magukat a női szexualitásról vallott avítt nézetek. Itt az idő, hogy újragondoljuk a káros mítoszokat!

A legtöbb lány úgy vélekedik, hogy a szex valami, amit mások tesznek velük – derül ki egy pár évvel ezelőtt publikált tanulmányból. Szintén a nők passzivitásra kárhoztatott pozíciójára utal az Amerikai Járványügyi Központ felmérésének adata, amely szerint a fiatal nők 40 százaléka nem kapott információt arra vonatkozóan, hogy miként mondhat nemet a szexre, mert a szexedukációs programok gyakran kimerülnek az anatómiai jellegzetességek felületes ismertetésében.

Sajnos más országokban, így hazánkban is megfigyelhető jelenség, hogy kevés olyan biztonságos tér van, ahol őszinte és nyitott párbeszédet lehet folytatni a szexről. Ezért kevés lánynak van lehetősége megtanulni azt, hogy miként alakítson ki egészséges kapcsolatot a szexualitásával. 

Az elvárt nemi szerepekről sokat, a szexről alig tanulnak a lányok
Az elvárt nemi szerepekről sokat, a szexről alig tanulnak a lányoksturti / Getty Images

Nem hiába mondják azonban, hogy a tudás hatalom: csak a kellő ismeretek birtokában tudunk megbirkózni a mindennapi életünket átható sztereotípiákkal. Kezdetnek leplezzük le a női szexualitást övező 17 leggyakoribb tévhitet Julianne Ross – Mic nevű oldalon megjelent – inspiráló munkája alapján.

#1 A szüzesség létezik

Ki számít szűznek? Egyszerű kérdésnek tűnik, a válasz mégis eléggé komplikált. Ugyanis a szüzességgel kapcsolatos uralkodó nézetek heteronormatív (heteroszexualitást alapnak tekintő), férfiközpontú, behatoláscentrikus közösülést feltételeznek, azaz a pénisz vaginába történő penetrációját. A szüzesség fogalmának szűkre szabott definíciója ignorálja a többségitől eltérő szexuális irányultságú emberek élettapasztalatait, az orális vagy anális szex jelentőségét, az intimitás különleges pillanatait, vagy amikor nem történik olyan mélyen a nemi szervek érintkezése. A kultúra szüzességgel kapcsolatos megszállottsága inkább a lányok „tisztaságáról”, kontrollálásáról, áruba bocsátásáról szól. Ehelyett lényeges volna, hogy az emberek maguk határozhassák meg szexuális fejlődésük azon mérföldköveit, amik valóban sokat jelentenek nekik. 

Nem létezik egyetemes definíció a szüzességre
Nem létezik egyetemes definíció a szüzességreAlexmia / Getty Images

#2 A szüzességet a szűzhártya állapota jelzi

Igazából nincsen olyan megbízható orvosi módszer, amellyel meg lehetne mondani, hogy valaki elvesztette-e a szűk értelemben vett szüzességét, hiszen a szűzhártya a kamaszkor végére teljesen természetes módon elvékonyodik, átszakadását egy sor, nem szexhez köthető tevékenység is kiválthatja, például ugrálás egy trambulinon, kerékpározás vagy más sportokban való részvétel. Ráadásul az is előfordulhat, hogy egy nőnek születésétől kezdve nincs szűzhártyája. Érdekes továbbá, hogy noha a nők több mint fele egyáltalán nem vérzik az első közösülés során, a szüzesség elvesztésének egyik legfőbb jele sok ember fejében még mindig a véres lepedő. Nem véletlenül, hiszen számos gazdasági szereplőnek fűződik anyagi érdeke ahhoz, hogy ez így maradjon. Ma már a mesterséges szűzhártyák és a különböző rekonstrukciós eljárások piacra dobása óriási bizniszt jelent. Ennél is aggályosabb az a jelenség, hogy a nőket a világ számos országában mind a mai napig hihetetlenül megalázó vizsgálatoknak vetik alá, hogy az „érintetlenségükről” megbizonyosodjanak. 

A szűzhártya átszakadását testmozgás is okozhatja
A szűzhártya átszakadását testmozgás is okozhatjaYelizaveta Tomashevska / Getty Images

#3 Minden nőnek van vaginája

Nem attól leszel nő, hogy mi van a lábad között. A nők rendkívül sokfélék. Vannak például transz nők, akiknek a születéskor kijelölt neme férfi, a nemi identitása nő. Ők vagy szeretnének nemi helyreállító kezeléseket (műtét, hormonok), vagy nem. Vannak interszex emberek is, akik olyan anatómiai jellemzőkkel jöttek a világra, hogy születésükkor nem voltak egyértelműen besorolhatók a tipikusnak vélt női-férfi kategóriákba. Vannak non-bináris emberek, akik sem nőként, sem pedig férfiként nem határozzák meg magukat. Ebben a cikkben sokszor olyan anatómiai kérdésekre fókuszálunk, amikről ritkán van lehetőség beszélgetni. A szándékunk nem az, hogy bárkit is kirekesszünk a nők kategóriájából, aki oda tartozóként vélekedik önmagáról. Természetesen mindenkit teljes értékű nőként ismerünk el, aki ezzel a nemmel azonosul. 

Mindenki egyenrangú nő, aki ezzel a nemmel azonosul
Mindenki egyenrangú nő, aki ezzel a nemmel azonosulFG Trade / Getty Images Hungary

#4 Az első alkalom nagyon fájni fog

Az első szexnél megélt fájdalom sokszor önbeteljesítő jóslat eredménye. A lányok gyermekkoruktól kezdve azt tanulják, hogy az első alkalom fájni fog, így ezt is várják a helyzettől. Ennek eredményeként idegesebbek lesznek, ami megnövekedett izomfeszültséget eredményez, ami miatt valóban nagyobb fájdalmat élnek meg. Az első aktuskor létrejövő vérmennyiség általában a lubrikáció (nedvesedés) hiányának, illetve a tapasztalatlan szeretkezésnek tudható be, sem mint a szűzhártya átszakadásának. Ha felhagyunk azzal, hogy a lányokat „felkészítsük” a helyzetre, azaz nem riogatjuk őket a kínzó fájdalommal, akkor várhatóan jobban el tudnak majd lazulni, így mindenkinek kényelmesebb lesz az együttlét. 

Lazuljatok el!
Lazuljatok el!karelnoppe / Getty Images

#5 Ha valaki vesz neked valamit, szexszel tartozol érte

Meghív pár drága koktélra egy szórakozóhelyen, értékes ékszert ajándékoz neked, vagy fedezi a mindennapi kiadásaidat. Abból a szempontból teljesen mindegy, hogy soha senkinek nem tartozol szexszel, semmilyen körülmények között sem. A tested csak a tiéd, te rendelkezel felette.

#6 A túl sok szextől kitágulsz

Ez a tévhit leginkább arra szolgál, hogy elrémissze a nőket a biztonságos, konszenzuális promiszkuitástól. Ezzel szemben az igazság az, hogy a hüvely inkább olyan, mint egy gumiszalag: csodálatos tágulásra és összehúzódásra képes. Ráadásul a méretbeli különbségek is természetesek, hisz az emberek nemi szervei épp olyan sokfélék, mint az emberek maguk. Ehhez hasonlóan az a vélekedés sem állja meg a helyét, amely szerint a szülés végérvényesen „lerombolja” a nők vagináját. Ugyan történnek változások odalenn, de például megfelelő tornagyakorlatokkal sokat lehet tenni a vagina gyógyulási folyamatáért. 

Hihetetlen sok erő van a vaginádban!
Hihetetlen sok erő van a vaginádban!jacoblund / Getty Images

#7 A nők nem gondolnak olyan gyakran a szexre

A nők ugyanannyira vágynak a kölcsönös beleegyezésen alapuló szexre, mint a férfiak. Ez nem új keletű felfedezés a tudományban, a közvélemény mégis nehezen veszi át ezt a gondolatot. Valószínűleg az sem segít, hogy a lányok nagy része azt tanulja meg, hogy a szexen járatni az agyadat fiús vagy kamaszos dolog. A szórakoztatóipar is hasonló üzenetekkel operál, hiszen a filmekben rendre házsártos feleségekkel és gyerekes férjekkel találkozunk, amely felállásban általában a nőknek kell felelősségteljesebben viselkedniük. A gyakran hangoztatott mondás, amely szerint a férfiak minden 7. másodpercben a szexre gondolnak, egyenesen kamu. A társadalom férfi libidón való fixációja a férfi szexualitás karikatúráját teremtette meg: a vágy időnkénti hiányát, illetve az érzelmek kifejezését sokan férfiatlan dolognak tartják. Az ilyen elvárások miatt a pasiknak sem mindig könnyű. 

Erre gondolt ma az unalmas munkaértekezleten
Erre gondolt ma az unalmas munkaértekezletenanyaberkut / Getty Images

#8 A nők nem szeretik az alkalmi szexet

A nők sem mindig az intimitást és az érzelmi biztonságot tartják izgatónak. Sokan közülük akkor is tudják élvezni a szexet, ha az nem egy párkapcsolat keretében történik, vagy nem jön létre romantikus kötelék a partnerükkel. Számos kutatás kimutatta, hogy sok nő jobban szereti az alkalmi szexet, mint egy átlagos férfi, és sok férfi szereti kevésbé, mint egy átlagos nő. A szexuális vágy egy társadalmilag meghatározott dolog. Ennek megfelelően a nemi különbségek az újabb generációkban csökkenni látszanak, illetve olyan országokban is, ahol egyenlőbbek a hatalmi viszonyok férfiak és nők között, vagy ahol a nőknek nem kell attól tartaniuk, hogy ribancnak címkézik őket, ha alkalmi szexet folytatnak (ami persze egy férfi esetén inkább dicsőség). A szexuális partnerek száma egyéni preferencia kérdése, amíg nem megcsalásról van szó. Ne moralizálj! 

Egy koncerten találkoztunk
Egy koncerten találkoztunksvetikd / Getty Images

#9 A nők nem néznek pornót

A mainstream pornót férfiak készítik férfiaknak, így a női szexualitásról kifejezetten irreális és problémás képet festenek ezek a filmek. Az alapvetően a női test kizsákmányolása köré épülő műfaj körül heves viták folynak. Ennek ellenére sok nő néz pornót, illetve kifejezetten nagy a kereslet a nőbarát / feminista pornó iránt is. Kutatások azt találták, hogy férfiak és nők hasonlóan reagálnak szexuálisan explicit ingerekre: például erotikus képek nézegetésekor a nők agyi aktivitása ugyanúgy megnövekszik, mint a férfiaké.

#10 A megcsalásnak a frigid feleség az oka

A frigid feleség mítosza szerint vannak nők, akiket nem érdekel annyira a szex, ezért nem tudják/akarják kielégíteni a férjeiket – így magukra vessenek, ha az emberük félrelép. Ahelyett azonban, hogy ósdi, áldozathibáztató, leegyszerűsítő sztereotípiákba bocsátkozunk a hűtlenség magyarázataként, lényeges a személyes felelősség kérdését körbejárnunk. Mellesleg a férfiak is megérdemlik, hogy ne állatként tekintsünk rájuk, akik nem képesek kontroll alatt tartani a szexuális vágyaikat, például amíg párkapcsolati nehézségeket oldanak meg. 

Olyan hideg feleség voltam, hogy szegénynek minden fiatalabb nőnél próbálkoznia kellett
Olyan hideg feleség voltam, hogy szegénynek minden fiatalabb nőnél próbálkoznia kellettHasloo / Getty Images

#11 Muszáj szőrtelennek lenned

Manapság reklámok hada igyekszik meggyőzni minket arról, hogy nőként csak akkor élhetsz teljes életet, ha a testeden lévő összes szőrtől megszabadulsz. Ne feledd: ez is egy a számos iparág közül, amely boldogságot kínál az embereknek, miközben kihasználja a bizonytalanságaikat, hogy profitot termeljen. A szőrtelenítés csak az Egyesült Államokban évi 2,1 milliárd dolláros üzlet. Egyes kalkulációk szerint egy átlag nő élete során 10 000 amerikai dollárt, azaz kb. 2 810 000 forintot költ szőrtelenítő eszközökre (borotvára, gyantára, epilátorra). Fontos hangsúlyozni, hogy a saját tested felett te rendelkezel: te döntöd el, hogy melyik testrészeden mennyi szőrt preferálsz. A lényeg, hogy jól érezd magad a bőrödben. 

Te döntesz, senki sem szólhat bele
Te döntesz, senki sem szólhat belePeopleImages / Getty Images

#12 Menstruálás közben nem lehet szexelni

Izgalmas kérdés, hogy egyes emberek miért tartják gusztustalanabbnak a menstruációs vért, mint a szex során keletkező bármely más testnedvet. Ha ettől függetlenül riaszt a dolog, természetesen az is teljesen rendben van, ha a ciklusod ezen szakasza alatt nem szexelsz. Azért érdemes tudnod, hogy a menstruáció alatti nemi közösülés fizikailag lehetséges, ám egyes kutatások az endometriózis kockázataként tartják számon. Persze ez nem vonatkozik a szexuális együttlét egyéb formáira: arról is van tapasztalat, hogy az orgazmus enyhíteni tud a menstruációs görcsökön, illetve lerövidítheti a havi vérzés idejét is. Azt viszont tartsátok szem előtt, hogy ilyenkor is meg lehet foganni, illetve a nemi úton terjedő betegségekkel szemben sem jelent védelmet a menstruálás, így mindenképpen védekezzetek.

#13 A férfinak kell venni a kotont

Senkitől sem kell függővé tenned a saját biztonságodat. Nőként is érdemes felkészültnek lenned, ha a szeretkezéshez szükségetek van óvszerre: inkább több gumi legyen nálatok, mint egy se! 

Ne szégyenlősködj óvszert venni a boltban! Nem csak férfiaknak lehet
Ne szégyenlősködj óvszert venni a boltban! Nem csak férfiaknak lehetVizerskaya / Getty Images

#14 A szex időnként minden nőnek fáj

Ha az izmaid nem állnak készen az aktusra, a közösülés fájdalmas élmény lehet. Nagyon változó, hogy ki mennyi előjátékot igényel, hogy el tudjon lazulni: tegyétek közösen élvezetessé a szeretkezés ezen szakaszát. Persze vannak olyan állapotok, amikor elsősorban nem az előjátékon múlik a dolog. Sokan nem ismerik fel például a vaginizmust (a gát és a hüvely görcsös feszülése) vagy a vulvodyniát (a hüvely bemenetét, illetve környékét érintő égető fájdalom), pedig az ilyen tünetekkel érdemes nőgyógyászhoz fordulni. A jelenségek hátterében pedig sokszor lélektani okok húzódnak meg, amelyeket érdemes átbeszélni egy szexuálpszichológussal. 

#15 Szex közben nincs megállás

Bármikor meggondolhatod magad szex közben, és a partnerednek kötelessége ezt tiszteletben tartani. Előfordulhat, hogy számára a kielégületlenség kellemetlen testi tünetekkel jár, de ez nyilván nem ok arra, hogy megerőszakoljon – csak a lelkes igen számít igennek. 

Akkor zárod be az ajtót, amikor csak akarod
Akkor zárod be az ajtót, amikor csak akarodajfletch / Getty Images

#16 A szexuális zaklatás oké

Egy amerikai kutatás megdöbbentő eredményeket hozott: nagyon sok fiatal nő azt gondolja, hogy a szexuális zaklatás és erőszak a mindennapi élet része. Rendkívül aggályos, hogy sok nő eleve számol azzal, hogy élete során ilyen bűncselekmények fogják érni. Az erőszak normalizálása helyett fontos rámutatnunk, hogy ezek a viselkedések elfogadhatatlanok, elkövetésüknek komoly retorzióval kellene járnia. Nem lehet annyival elintézni a kérdést, hogy „a fiúk már csak ilyenek”. 

#17 Mindenki csinálja

Vannak olyanok, akik átmenetileg vagy tartósan nem folytatnak szexuális életet, és ez teljesen rendben van. Egyes becslések szerint a népesség 1 százaléka például egyáltalán nem érez szexuális vonzalmat más emberek iránt. Az aszexualitás egy abszolút természetes emberi sajátosság. Ettől még sok aszex ember lehet szexpozitív. A szexpozitivitás nem azt jelenti, hogy mindenki minden adandó alkalommal állandóan szexeljen, hanem hogy a szexnek és a róla való kommunikációnak biztonságosnak, felszabadultnak, nyitottnak kellene lennie. Egy ilyen légkörben tudunk tájékozott döntéseket hozva pozitív viszonyt kialakítani a saját szexualitásunkkal.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek