18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ezért rosszabb a szex, ha sok pornót néz

Pornónézés közben az ember ritkán gondolkozik a párkapcsolatán. A pornó most van, a kapcsolat meg úgy általában. A pornón kívül. Egyébként is, mi köze lenne egy rövid videónak a kapcsolatomhoz. Vagy többnek. Ez két külön dolog. Sajnos úgy tűnik, hogy nem. Az önök válaszaiból is.

Szerzőnkről

Csonka Balázs pszichológus, szexuálpszichológus, kutató, a SelfGuide pszichológiai műhely alapítója. Kész fantázia című első könyvében a pornóhasználat pszichológiai hatásaival foglalkozik – a gyerekkori pornónézéstől a párkapcsolati nehézségeken át a pornófüggőségig.

Az, hogy a gyakori pornófogyasztás a szexszel való alacsonyabb elégedettséggel jár együtt, már-már közhely a szexuálpszichológiában. Az összefüggést egyének és párok esetében is vizsgálták, egyszeri adatfelvétellel, és utánkövetéses kutatásokban egyaránt. Feltárták továbbá azt is, hogy a férfiak pornófogyasztása nem csak saját, de női partnerük szexuális elégedettségét is befolyásolja.

Kérdőívünkben mi az önök tapasztalatára voltunk kíváncsiak, 880 férfi, és 1537 női kitöltőnknek, ezúton is köszönjük a kattintásokat. Ami az eredményeket illeti, azok bizony teljes mértékben egybevágnak a korábbi kutatásokkal. A diagram a férfi kitöltők válaszai alapján a pornónézés és a szexuális elégedettség fordított összefüggését ábrázolja. Szembetűnő, hogy míg a pornót egyáltalán nem fogyasztó férfiak ötös skálán átlagosan 3,71 pontra értékelték szexuális életüket, addig ez a szám a pornózás gyakoriságával folyamatosan csökken, egészen a napi többszöri pornóhasználók 2,12 átlagos pontszámáig. Elgondolkodtató? Lássuk mi állhat a háttérben!

image00.png

 

Az ingerküszöb kitolódása

Túlélésünket szolgáló, evolúciós céljainkkal egybevágó tevékenységünket (például a szexualitást), vagy az annak lehetőségét felcsillantó inger (amilyen például a potenciális partner képe, hangja, illata) észlelését agyunk egy dopamin nevű kémiai anyaggal jutalmazza. Leegyszerűsítve: dopaminszintünk növekedéséhez örömérzet, és az adott viselkedés folytatására érzett motiváció kötődik - a még több dopamin reményében.

Agyunk jutalmazó központja idővel azonban egyre gyengébben (egyre kevesebb dopaminnal) reagál az  egyes ingerekre. A megszokott egyre kevésbé lesz izgalmas, az újabb dopaminlöketért új ingereket igyekszünk keresni. A pornóban erre bőven van is lehetőségünk, az újdonság állandóan rendelkezésre áll. A szexvideók óriási választékában mindig van valami új, valami más, valami, ami az aktuális állapotunkhoz, hangulatunkhoz még jobban passzol. Dopaminszintünket folyamatosan tornászhatjuk felfelé. Egy szabály van: vagy új, vagy erősebb ingerre van szükség.

Újdonságkeresésünkben bejárhatjuk így a pornókultúra minden válfaját, de ha az erősség mentén indulunk el, eljuthatunk akár az extremitásokig is. A gond nagyjából az, hogy a magas dopaminszinthez is hozzá lehet szokni, az a szint válik megszokottá, amit a szexuális újdonság korlátlan hozzáférhetősége beállított. A valóság szexuális ingeranyaga így arányaiban egyre gyengébbnek, tompábbnak, unalmasabbnak tűnik fel, és egy idő után nem is váltja ki a kívánt hatást, legyen az a partner felé érzett szexuális vágy, a megfelelő merevedés, vagy éppen az orgazmus.

Ugyancsak a kívánt hatás ellen játszik az önkielégítés. A pornófogyasztók legnagyobb része egyedül nézi a videókat, mintegy maszturbációs kellékként. Mindez élvezetes elfoglaltság, remekül oldja a stresszt, nem ritkán azonban már önmagában is a szexuális élet rovására megy. Nehézségeket okozhat ugyanis, ha aznap már egy (több) ejakuláción túl van az illető. Nem is meglepő, hogy a pornót egyedül néző férfiak partnerei arról számolnak be, hogy párjuk "valamit kivisz a kapcsolatból".

shutterstock 342091097

Mit szól hozzá a párom?

Előfordulhat az is, hogy az együttlétek ritkulása a másik félen múlik. Több kutatás (például ez, meg ez és ez is) foglalkozott azzal, hogyan viszonyulnak a nők ahhoz, ha partnerük pornót néz. A megkérdezett nők leggyakrabban féltékenységet, dühöt, elutasítottságot éltek meg, csökkent az önbizalmuk, és úgy érezték, partnerük szexuális tárgyként bánik velük. Ők pedig kevesebb vágyat éreztek arra, hogy lefeküdjenek a párjukkal. Mindez azonban csak azoknál volt jellemző, ahol a partner egyedül használta a pornót, azok a párok, akiknél ez közös tevékenység volt, egyik fél sem jelzett negatív következményeket.

Tyúktojás probléma

Mi van azonban akkor, ha valaki éppen azért néz több pornót, mert nem valami elégedett a szexuális életével? Vagy mondjuk nincs partnere? Ezek a felvetések sem cáfolják, hanem éppen kiegészítik a fenti problémákat. Ha nem jó a partneremmel a szex, és ezért a pornó felé fordulok, azzal a probléma hosszú távon mélyülni fog.  Mindez ugyanis nem az eredeti nehézség megoldása, hanem éppen az elkerülése. Nem számít tehát, hogy a pornónézés miatt adódnak szexuális problémái valakinek, vagy a már meglévő nehézségekre épülve súlyosbítja azokat tovább, megfelelő kommunikáció és tudatosság nélkül ördögi kör jöhet létre, ez pedig egyre távolabb visz a valóságtól.

Akár kapcsolatban él valaki, akár egyedülálló, érdemes tehát minél visszább venni a pornóból. Már rövid távon is pozitív hatásokkal számolhat, szexuális életét, de párkapcsolatát tekintve is. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra