18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

A 17 legnagyobb hazugság, amit férfiak tanultak a szexről

Az igazi férfinak hatalmas pénisze van, órákig bírja a szexet, folyton kanos. Az ilyen elvárások miatt a pasiknak sem könnyű, még egy olyan kultúrában sem, ami alapvetően a péniszcentrikus szexet promotálja. A macsó ideállal ugyanis nem összeegyeztethető, ha valaki a szexszel kapcsolatos zavaráról, kényelmetlenségéről, urambocsá! félelmeiről beszél. Így sokan egyáltalán nem tanulnak meg kommunikálni ezekről.

Az uralkodó maszkulinitás része a keménység, az agresszió, a versengés
Az uralkodó maszkulinitás része a keménység, az agresszió, a versengésLorado / Getty Images Hungary

A nemi szerepek és sztereotípiák helyett a fiataloknak az anatómiáról, a kommunikációról, a beleegyezésről kellene fontos leckéket átadnunk. Kezdetnek leplezzük le a férfi szexualitást övező 17 leggyakoribb tévhitet, Julianne Ross – a Mic oldalán megjelent – kiváló cikke alapján.

#1 A méret a lényeg

A társadalom a férfiasság mértékét sokszor a pénisz méretével azonosítja, ami sokakban aggodalmat, komplexusokat kelt. Gyakran irreális sztenderdekhez mérik magukat a srácok, akik legtöbbször pornófilmeken látnak erektált nemi szervet a sajátjukon kívül, ami nem túl reprezentatív. Felmérések szerint egy hímvessző hossza ugyanis 5-6 hüvelyk, azaz 13-15 cm. A partner ebbéli preferenciája pedig sokszor társas kondicionálás eredménye, nem sok köze van a fizikai gyönyörhöz. Maga a vagina is általában 3-4 hüvelyk (8-10 cm) mély, ami aktus közben tágulni tud, ellentétben más testnyílásokkal.

Persze néhány embernek bizonyos helyzetekben valóban számíthat a méret, de korántsem ezen múlik minden. Kutatások szerint a kielégülés mértéke sokkal inkább függ a pszichológiai összehangolódáson, az intimitáson, a kapcsolati elégedettségen, mint a genitáliák méretén vagy formáján. 

A péniszméret iránti társadalmi elvárások sok férfi számára szenvedést okoznak
A péniszméret iránti társadalmi elvárások sok férfi számára szenvedést okoznaklolostock / Getty Images Hungary

#2 A szex a behatolásról szól

Sokszor a szex lényegét a pénisz vaginába történő behatolására redukálják, míg a szex egyéb formáinak sokszínűsége általában előjátékként definiálódva másodrangú szerepet kap. Ez a tendencia talán a szüzesség fogalmának alakulásánál érhető a leginkább tetten: egy férfi akkor veszíti el a szüzességét, ha péniszével behatol egy nő vaginájába. Ez a szűkre szabott értelmezés azonban nem veszi kellő súllyal tekintetbe az orális, az anális szex tapasztalatait, vagy éppen a meleg férfiak által megélt élményeket. A szüzesség és a szex is sokkal több, mint puszta penetráció. 

#3 Minden férfinak van pénisze

Nem attól leszel férfi, hogy mi van a lábad között. A férfiak rendkívül sokfélék. Vannak például transz férfiak, akiknek a születéskor kijelölt neme nő, de a nemi identitásuk férfi. Ők vagy szeretnének nemi helyreállító kezeléseket (műtét, hormonok), vagy nem. Vannak interszex emberek is, akik olyan anatómiai jellemzőkkel jöttek a világra, hogy születésükkor nem voltak egyértelműen besorolhatók a tipikusnak vélt női-férfi kategóriákba. Mindenki teljes értékű férfi, aki ezzel a nemmel azonosul. 

A nemi identitásunk nem azon múlik, hogy mi van a lábunk között
A nemi identitásunk nem azon múlik, hogy mi van a lábunk közöttDaria Eponchintseva / Getty Images Hungary

#4 A férfiak mindig kanosak

A társadalom figyelme annyira a férfiak libidójára fixálódott, hogy a vágy akár időszakos hiánya is férfiatlannak minősül. Pedig a pasik, akárcsak más emberek, nem mindig állnak készen a szexuális együttlétre (pl. álmosak, stresszesek, gyászolnak, félnek). Az sem igaz, hogy a nagyobb szexuális késztetés egyenlő volna a szexre való nagyobb kapacitással vagy a szex intenzívebb élvezetével. Vannak férfiak, akik kifejezetten kedvelik az alkalmi szexet, de vannak olyanok is, akik monogám kapcsolatban szeretnek élni, míg mások egyáltalán nem éreznek szexuális vonzalmat, azaz aszexuálisok

Nem igaz, hogy kapniuk kellene az első adandó alkalmon
Nem igaz, hogy kapniuk kellene az első adandó alkalmonmichaeljung / Getty Images Hungary

#5 A férfiakat nem lehet megerőszakolni

A szexuális erőszak megtörténtét sokszor nem jelentik az emberek. Ez egyrészt azért van, mert nem akarják az eljárás során újra meg újra felidézni az esetet, másrészt nagyon ritkán hisznek az áldozatoknak és vonják felelősségre az elkövetőket. Ha egy férfit férfi által ér erőszak, akkor a szégyenérzés az egész férfiasságukra is kiterjedhet. A nők által férfiak ellen elkövetett erőszakot pedig továbbra is bagatellizálja a társadalom. Ennek az a magyarázata, hogy a közhiedelem szerint egy férfinak mindig készen kell állnia a szexre, ezért minden adódó lehetőségnek örülnie kell. De ez nem így van. Az erőszak során létrejövő erekció pedig nem jelent beleegyezést, ahogy az izgalmi szintbeli növekedés sem.  

#6 A szexnek akkor van vége, amikor a férfi elmegy

Lényeges, hogy figyelmes legyél a partnereddel. Másrészt a szex sosem csak az orgazmus megszerzéséről szól. Kelthet benned kellemetlen érzéseket, ha felizgulsz és nem mész el, de azért nem fogsz belehalni. Néha az út maga élvezetesebb, mint a megérkezés. 

A szex nem akkor ér véget, amikor elmész
A szex nem akkor ér véget, amikor elmészskynesher / Getty Images Hungary

#7 A férfiaknak nincs szükségük HPV elleni védőoltásra

A humán papillomavírus az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, amely az összes daganatos megbetegedés több mint 6 százalékának kialakulásáért felelős évente. Egyes becslések szerint a világon mintegy 660 millió nő HPV pozitív, de a férfiak is lehetnek vírushordozók. A HPV terjedésének megakadályozása miatt az Amerikai Fertőzésügyi Központ azt javasolja, hogy 9-26 éves kor között mindenki kapjon védőoltást. A vakcina a HPV négy típusának megelőzésében segít (kettő genitális szemölcsöt, kettő méhnyakrákot okoz). A férfiak húgyúti és gombás fertőzéseket szintén elkaphatnak. Noha ez nem fordul elő olyan gyakran, mint nők esetében, attól még nagyon kellemetlen tünetekkel jár, ha mégis. 

Használj óvszert, különben csípni fog
Használj óvszert, különben csípni fogigor_kell / Getty Images Hungary

#8 Pornóból érdemes tanulni a szexről

A pornóiparral kapcsolatban számos etikai aggály merül fel az emberi test kizsákmányolását illetően. Ha ettől egy pillanatra most el is tekintünk, fontos kiemelni, hogy a pornó nem igazi szex: színészek által egy rendező instrukciói alapján eljátszott jelenet, csalóka beállításokkal, utólagos vágással. Nem igaz, hogy a nők többsége pusztán a penetrációtól elélvez, ahogy a férfiak sem produkálnak annyi spermát, mint a filmeken. Arról nem is beszélve, hogy az emberi genitáliák nem egyformák, és bizony, szőr is nő rajtuk. Attól, hogy sokat nézel pornót, nem leszel jobb szerető. Ha megkérdezed, hogy mi teszi boldoggá a partneredet, odafigyelsz rá, akkor annál inkább. 

A pornófogyasztás negatívan hat a személyiségre
A pornófogyasztás negatívan hat a személyiségreMoreISO / Getty Images Hungary

#9 A jó szex órákon át tart

Nemcsak a pornóban, hanem a romantikus filmekben is kedvelt téma a maratoni szex bemutatása. Ha időnként elő is fordul, ez a való életben semmiképpen sem reális. Igazából eléggé fájdalmas élmény volna, hiszen a pénisz, a vaginához hasonlóan, be tud gyulladni az aktust követően. Felmérések szerint az előjátékot leszámítva a szexuális együttlét átlagosan 3-7 percig tart. Ennek evolúciós előnyei vannak: a férfiak alapvetően arra vannak huzalozva, hogy minél hamarabb ejakuláljanak, ráadásul stressz hatására még gyorsabban elmennek, hogy legyen idejük a környezeti veszélyekre is éberen reagálni. 

A maratoni szex meglehetősen irreális dolog
A maratoni szex meglehetősen irreális dologCorey Jenkins / Getty Images Hungary

#10 A biszexuális férfiak igazából melegek

A biszexuális embereket számos előítélet éri mind a heteroszexuális, mind a meleg közösség részéről. A bifóbia egyik példája, amikor biszexuális férfiakról azt gondolják, hogy még nem döntötték el, melyik nemhez vonzódnak igazán, vagy nem merik bevallani, hogy azonos nemű emberek iránt éreznek vonzalmat. Gyakran éri őket a hűtlenség vádja is: majd biztos meg fognak csalni egy másik nemű partnerrel. Ezek a nézetek mind tévesek. A biszexualitás éppen annyira valid szexuális irányultság, mint a heteroszexualitás vagy a melegség. 

A biszexualitás egy teljesen természetes emberi sajátosság
A biszexualitás egy teljesen természetes emberi sajátosságSolStock / Getty Images Hungary

#11 A heteró férfiak nem élvezhetik az anális közeledést

Sok heteró férfi számára tabu az anális szex, nehogy melegnek tűnjenek. Ez a félelem azért is problémás, mert semmi baj nincs azzal, ha valaki férfiként férfiak iránt vonzódik. Másrészt a meleg férfiak közül sem mindenki preferálja az anális szexet, tehát a szorongás alapját képező logika is megbicsaklik. Ezzel szemben a prosztatád felfedezése szexuális irányultságtól függetlenül izgalmas élmény lehet. A péniszed és a húgyhólyagod között elhelyezkedő dió méretű mirigy – amit férfi G-pontként is szoktak emlegetni – a beszámolók szerint csodákra képes: ingerlése eddig nem tapasztalt intenzitású orgazmusokhoz vezet. 

A gyönyör új módjait fedezheted fel, ha ledöntöd a magad köré épített falakat
A gyönyör új módjait fedezheted fel, ha ledöntöd a magad köré épített falakatTim Robberts / Getty Images Hungary

#12 Az orális és anális szex biztonságosabb, mint a vaginális

Bár az állítás a fogamzásgátlás szempontjából biztosan igaz, a szexuális úton terjedő betegségek esetében már korántsem ez a helyzet. A szexuális érintkezés különböző módjai inkább különböző, de nem kevesebb kockázatot jelentenek. Ezért is fontos, hogy járjatok rendszeresen szűrésre, illetve használjatok óvszert, orális szexhez szájóvszert, ujjazáshoz kesztyűt. 

Te mikor voltál utoljára szűrésen?
Te mikor voltál utoljára szűrésen?Tom Merton / Getty Images Hungary

#13 Az erekció mindig azt jelenti, hogy valaki szexelni akar

A férfiaknak számos különböző okból lehet erekciója, különösen serdülőkorban. A spontán merevedések zavarba ejtőek lehetnek, de teljesen természetesek, és sokszor semmi közük ahhoz, hogy az illető mennyire van felajzva. Például a reggeli erekció sem azért van, mert valaki szexit álmodott, hanem az alváshoz köthető agyi folyamatok állnak a jelenség hátterében. Hasonló módon, ha egy férfinak valamilyen okból nem támad merevedése, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem kívánja a partnerét. A vágy sokkal összetettebb dolog ennél. 

A merevedés nem mindig a vágy jele
A merevedés nem mindig a vágy jeleKatieDobies / Getty Images Hungary

#14 Egy párkapcsolat igába hajtja a fejed

Számos kifejezés és viccesnek tartott anekdota él a közgondolkodásban arról, hogy egy párkapcsolatban, pláne egy házasságban a nő kezdi el hordani otthon a nadrágot. Ez a vélekedés meglehetősen kártékony. Törődni azzal, akit szeretsz, elköteleződni iránta, közösen döntéseket hozni, odafigyelni az igényeire nem papucsság, hanem egy szeretetteljes párkapcsolat természetes része. Tiszteld a partneredet és önmagadat is, ne törődj a zrikálásokkal. 

Kedvesnek lenni menő
Kedvesnek lenni menőAnchiy / Getty Images Hungary

#15 Ha nem mond nemet, az igent jelent

Annyi szégyen és tabu van a szex körül, hogy zavarba ejtő lehet a kölcsönös beleegyezésről beszélgetni, főleg, ha fiatal vagy. Pedig pont ezek lehetnek a legfontosabb beszélgetések, amiket a partnerünkkel folytathatunk. Közben azt is látjuk, hogy a szexuális zaklatás és nemi erőszak rendkívül elterjedt probléma, amelyre az elkövető tudatlansága sem ad felmentést. Fontos, hogy tudd: nemcsak a nem jelent mindig nemet, hanem az egyértelmű igen hiánya is! Soha nem jelent beleegyezést az alkoholfogyasztás, a ruhaválasztás vagy a találkozás helyszíne. A szex soha senkinek semmilyen helyzetben nem jár, senki sincs rá feljogosítva. 

Csak akkor tehetsz ilyet, ha a beleegyezését adta
Csak akkor tehetsz ilyet, ha a beleegyezését adtaAshley Corbin-Teich / Getty Images Hungary

#16 A nők (és a nemi szervük) olyan komplikáltak

A női orgazmus a közhiedelemmel ellentétben nem tünékeny unikornis a szex erdejében. Ha azt az üzenetet közvetítik az embereknek, hogy a női gyönyör elérése gigászi teljesítmény, akkor ez egyrészt fokozhatja a kudarctól való szorongást, másrészt felmentést adhat a heteroszexuális férfiaknak, ha valamilyen okból lemondanak arról, hogy örömet szerezzenek a partnerüknek (túl melós a dolog). A szexualitásról szóló oktató-nevelő programoknak fontos szerepe lenne abban, hogy demisztifikálják a nemi szerveket, arra tanítsák meg a fiatalokat, hogy miként tudnak biztonságosan beszélgetni az igényeikről. Egy kicsit mindannyian különbözünk odalent, a lényeg, hogy tudd, melyikőtök mit szeret, mit nem. A kommunikáció képessége persze a hálószobán kívül is rengeteget segít. 

Néha nem olyan a széljárás, és ez teljesen oké
Néha nem olyan a széljárás, és ez teljesen okéserts / Getty Images Hungary

#17 A fiúknak minden alkalmat meg kell ragadni

Ma is él a sztereotípia, hogy a férfiaknak folyton a szexen jár az eszük. Ha pedig még szűz az illető, az első adandó alkalmat meg kell ragadnia, vétek kihagyni egy ekkora ziccert. Egy 1200 15-22 éves amerikai férfival készült kutatás eredményei szerint a megkérdezettek 78 százaléka nyilatkozott úgy, hogy erős társadalmi nyomást érzett, hogy szexeljen. Minden 4. résztvevő hazudott is arról, hogy „milyen messze jutott” egy nővel. Egy másik amerikai adat szerint a férfiak egynegyede a valóságban nem folytat szexuális aktust 19 éves kora előtt. Sokan várni szeretnének, mások az alkalmi szexet nem szeretik, valaki pedig egyáltalán nem akar szexelni. Sokfélék vagyunk, és ez így van jól.

Oszd meg másokkal is!
Mustra