18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ha szeretnék lefeküdni valakivel, azt a fél órát megtalálnám

Vannak emberek, akik nem éreznek szexuális vonzalmat mások iránt. Az aszexualitás nem betegség, nem cölibátus, nem az intimitástól való félelem. Sokféle aszex ember van: lehet magas libidójuk, szerethetnek randizni vagy maszturbálni. Nem a sajnálatodra, hanem a megértésedre van szükségük. Sulyok Viktóriával, a Magyar Aszexuális Közösség egyik tagjával készítettünk interjút.

Viki harmincas évei végén jár, műfordítóként és tanárként dolgozik. Feltűnő jelenség: színesen öltözködik, rendkívül energikus, közvetlen. Bátor őszinteséggel osztja meg velem személyes történetét és a Magyar Aszexuális Közösség aktív tagjaként végzett munkájának tapasztalatait.

Tíz évig azt gondolta: biszexuális, csak nagyon válogatós

Amikor Viki tinédzser volt, az aszexualitást még sokkal nagyobb láthatatlanság övezte, mint manapság: szinte sehol sem lehetett olvasni a jelenségről, és nem is nagyon lehetett ismerni ilyen embereket. Viki nem is tudott arról, hogy létezik olyan, hogy aszexualitás, így szavai sem voltak, melyekkel leírhatta volna a tapasztalatait. A kamaszkori lázadások helyett ő kezdetben visszahúzódó lányként inkább olvasni szeretett, s amikor barátnői már másról sem tudtak beszélni, őt továbbra is hidegen hagyták a fiúk.

Tizenkilenc évesen azonban megismerkedett egy buliban egy sráccal, akivel három évig jártak. Úgy látja ezt a kapcsolatot, mint ami inkább szólt a birtoklási vágyról és a fiatalkori kísérletezésről, de mindig is tudta, hogy ő ezt nem fogja sokáig akarni. 

Kamaszkorában az aszexualitásról alig lehetett tudni valamit. A láthatatlanság miatt sok aszexuális ember azt érezheti, egyedül van az élményeivel.
Kamaszkorában az aszexualitásról alig lehetett tudni valamit. A láthatatlanság miatt sok aszexuális ember azt érezheti, egyedül van az élményeivel.Ruzsovics Dorina

Később külföldi tanulmányai során arra a következtetésre jutott, hogy bizonyára leszbikus. De a nőkkel való inkább átmeneti kapcsolatok során is azt élte meg, hogy ez nem az ő útja. Ekkor arra gondolt, hogy bizonyára biszexuális, csak nagyon válogatós. Ezzel a definícióval kiegyezett, és közel tíz évig ebben a tudatban élt.

Rájött, hogy aszexuális: szavakat és közösséget talált

A fordulópontot a 2016-os év jelentette Viki életében, amikor egy egyetemi házi dolgozat megírása során rábukkant az angol asexuality kifejezésre. Rögtön tovább olvasott, és óriási megkönnyebbülést jelentett számára, hogy megismert egy olyan kategóriát, mely végre rímelt arra, amit mindig is érzett. Az aszexualitás mellett az aromantikus szóra is rátalált, melyet azok az emberek használnak magukra, akik nem éreznek romantikus vonzalmat mások iránt. Pont így volt ezzel ő is! 

Hosszú út vezetett odáig, amíg megtalálta a tapasztalatai leírására alkalmas szavakat.
Hosszú út vezetett odáig, amíg megtalálta a tapasztalatai leírására alkalmas szavakat.Ruzsovics Dorina

A kategória megtalálása nemcsak a belső élmények leírására alkalmas szavakat jelentett, hanem azt is lehetővé tette, hogy Viki megismerkedjen hozzá hasonló emberekkel. A közösségi oldalakon belépett amerikai csoportokba, s kezdetben remegő ujjakkal ugyan, de a Magyar Aszexuális Közösséghez is csatlakozott a Facebookon.

Mi mindent jelenthet az aszexualitás?

Sok aszexuális emberhez hasonlóan Paul Cox is kezdetben azt élte meg, hogy ő az egyetlen a világon, aki úgy érez, ahogy. Az aszexuális fiatalember története a The Guardian hasábjain végül az egész világot bejárta. A cikk születésekor kilenc hónapja élt házasságban a szintén aszex feleségével. A nászéjszakájukat meghitt társasozással töltötték a barátaikkal, és nagyon boldogok voltak közös életükkel. Hiába az aszex emberek elégedettsége vagy kiegyensúlyozottsága, más emberek kirekesztően, előítéletesen, negatívan viszonyulhatnak hozzájuk. Ahogyan Viki fogalmaz:

Iszonyatosan az ömlik ránk mindenhonnan, hogy a szex a normális. Hogyha nem éled meg a szexualitásodat, vagy másképpen éled meg, mint ahogy azt a többségi társadalom normálisnak tartja, akkor beteg vagy, sérült vagy, traumatizált vagy.

Az aszexualitás azonban egy szexuális irányultság, mely a szexuális vonzalom hiányát fejezi ki. Az aszexualitást sokkal inkább egy spektrumon érdemes elképzelni, mint fekete-fehér kérdésként. Az aszex közösség kimondottan sokszínű. 

Az aszex emberek lehetnek szerelmesek, lehet magas a libidójuk, sőt végezhetnek önkielégítést is. Többen szexuális aktusokban is részt vesznek, hogy párjukat boldoggá tegyék, vagy rengeteg más okból. Nem feltétlenül prűdek, lehetnek kifejezetten szexpozitívak is. Például attól, hogy ők nem vágynak rá, még gondolkodhatnak úgy, hogy a szexuális élvezet olyasmi, amit szabad akarni, és amire szabad etikus módon, kölcsönös beleegyezés esetén törekedni.  

Amerikai kutatások szerint az aszexuális emberek becsült aránya minden társadalomban egy százalék, ami csak Magyarországon közel 100 000 embert jelent. Ráadásul ezek az értékek rendszerint alulmérnek, hiszen sokan nem ismerik ezt a kifejezést, vagy nem használják saját magukra identitásuk meghatározásakor. Az aszexualitás természetes emberi sajátosság.

Nem betegség

Az aszexualitást sokan összekeverik a szexuális averzió zavarral, mely a szexuális aktusok félelem alapú elkerülése. Ebben az esetben a személy vágyna a szexre, de közben olyan erőteljes zaklatottságot és pánikot él meg, hogy inkább elkerüli ezeket a helyzeteket. Ezzel szemben az aszexuális emberek számára nem okoz szorongást a szex, leggyakrabban inkább csak nem érdekli őket. A szorongásuk inkább abból a külső nyomásból származik, ahogyan a társadalom kezeli őket. Afóbiának nevezik az aszexuális és az annak vélt embereket sújtó előítéleteket és hátrányos megkülönböztetést. 

Az aszexualitás egy természetes emberi sajátosság.
Az aszexualitás egy természetes emberi sajátosság.Ruzsovics Dorina

Nem cölibátus

Az eredetileg a papi nőtlenségre használt fogalom azt jelenti, hogy valaki tudatos döntést hozva lemond a szexről. A lemondás egyfajta önmegtartóztatást jelent, ezzel szemben az aszexualitás a szexuális vonzalom hiányával jellemezhető.

Nem az intimitásra való képtelenség

Bár aszexuális emberek között is lehetnek olyanok, akik számára nehezebben megy a barátkozás vagy a bensőséges emberi kapcsolatok kialakítása, egyáltalán nem igaz, hogy az aszex emberek sterilek, hidegek vagy érzelemmentesek lennének. Sokan azonban tévesen ezt gondolják róluk, ahogyan az egy kanadai kutatásból is kiderül.

MacInnis és Hodson egyetemi hallgatókat kérdeztek meg arról, hogy miként viszonyulnak különböző szexuális irányultságú emberekhez. Azt találták, hogy a megkérdezettek biszexuális, illetve aszexuális emberekkel szemben voltak a leginkább előítéletesek: őket alkalmazták volna munkahelyükön a legkevésbé, s nem szívesen adták volna bérbe nekik a lakásukat. További megrázó eredmény volt, hogy

a résztvevők az aszex személyeket tartották a legkevésbé emberinek. Azt gondolták róluk, hogy nincsenek emberi tulajdonságaik.

Ha szex létezik szerelem nélkül, akkor szerelem is létezik szex nélkül – vallja a Toronto Pride egyik résztvevője.
Ha szex létezik szerelem nélkül, akkor szerelem is létezik szex nélkül – vallja a Toronto Pride egyik résztvevője.Shutterstock

Ilyen reakciókat kapott, amikor elmondta: aszexuális

Viki úgy érzi, nagyon sok energiáját emészti fel, ha olyan képet kell magáról mutatnia, ami nem ő. Így a társas környezetében a legtöbb ember számára előbújt, azaz elmondta, hogy aszexuális. Erre emberek egészen különböző módokon reagáltak. A csoporttársai például elkezdtek nevetni, mert azt hitték, hogy viccel. Amikor mondta, hogy ez komoly, akkor viszont egyből természetesként kezelték a dolgot. Az egyik nagyon jó barátjával zajló párbeszédet pedig a következőképpen idézi fel:

Te nem aszexuális vagy, csak nincs időd! – Hidd el, ha szeretnék lefeküdni valakivel, azt a fél órát megtalálnám.

Mások úgy vélekedtek, hogy Viki biztosan leszbikus, csak nem meri bevallani magának, vagy még nem találkozott az igazival. Olyan is akad, aki azzal riogatja, hogy egyedül fog meghalni hat macskával körülvéve. A szülei, ha nem is értik mindig kristálytisztán, de elfogadták őt. Inkább a társadalmi kirekesztéstől féltik. Nőgyógyászával például a következő kellemetlen jelenet játszódott le közöttük:

Hogyan védekezik? – Nem fekszem le férfiakkal. – Akkor felírom egy pszichológus számát.

Magyarországon közel százezer aszexuális ember élhet, akik a mindennapokban számos előítélettel szembesülnek.
Magyarországon közel százezer aszexuális ember élhet, akik a mindennapokban számos előítélettel szembesülnek.Ruzsovics Dorina

Bár ezek a reakciók sokfélék, olyannyira rutinszerűen érik az aszex embereket, hogy a legtipikusabb válaszok gyűjteményét ikszelgetve hamar bingót kiálthatnának. Ezeknek a mondatoknak azonban közös eleme az, hogy a másik érvényteleníteni akarja az aszex ember tapasztalatait, mellyel gyakorlatilag azt közli: az identitásod nem is létezik.  

Hogyan látja magát aszexuális emberként?

Viki identitása nem a polcon porosodik, hanem aktívan megéli azt a mindennapokban. A Magyar Aszexuális Közösség egyesület tagjaként számos rendezvényen részt vesz élő könyvként, s megosztja másokkal a tapasztalatait. Workshopokat is tartanak, a fővárosban és Budapesten kívüli helyszíneken is. A Facebookon található zárt csoportjuk ma már közel 360 tagot számlál, aszex embereket és támogatókat egyaránt. Saját történetét ekképpen összegzi:

Amikor rá tudtam jönni, és ki tudtam mondani, hogy aszexuális vagyok, sok mindent nyertem. Nyertem egy közösséget, egy új látásmódot, s másokkal is elfogadóbb lettem.

Sokan lehetnek olyan aszexuális emberek az országban, akik titkolózva, elszigetelten élnek, szenvednek a belsővé tett előítéletektől, vagy éppen még az útjuk elején járnak. Viki számukra is azt üzeni, nincsenek egyedül. Egyesületük sok információval és tárt karokkal vár mindenkit, aki érdeklődik az aszexualitás iránt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek