Ez a 6 tünet kiszáradásra utal. Figyelj oda, mert baj lehet belőle!

Mindannyian tudjuk, hogy sokat kell inni, mégis sokszor csak akkor nyúlunk a pohár után, amikor testünk már kínzó szomjúsággal jelzi, hogy kezdünk kiszáradni. Mivel a víz gyakorlatilag minden életfunkciónkhoz elengedhetetlen, folyamatosan gondoskodnunk kellene a folyadékpótlásról, különösen a nyári forróságban.

A Prevention átfogó listát készített arról, hogy a szomjúság mellett mi minden jelezheti még, hogy nem vagy elég hidratált.

Mennyit kell innom naponta?

Bár vannak általános szabályok (mondjuk az, hogy 8 pohárral jó volna ledöntened naponta), egyénenként eltérő lehet, hogy pontosan mekkora is a vízigényünk.

A gyerekeknek és az időseknek több folyadékra van szükségük, hogy hidratáltak maradjanak, és éppígy fokozottan oda kell figyelniük magukra azoknak, akik tartósan gyógyszert szednek, keringési betegséggel küzdenek, rendszeresen és sokat sportolnak vagy nemrég estek át vírusos fertőzésen. Nemcsak folyadékkal, de zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával is gondoskodhatsz szervezeted hidratáltságáról.

Ha keveset iszol, hányással/hasmenéssel járó betegségen esel át, illetve ha nagy a hőség, könnyen dehidratálódhat a szervezeted.

Ezekre a tünetekre figyelj, így üzeni meg a tested, hogy több folyadékra lenne szüksége:

1. Száraz a szád

Ha nem iszol elég vizet, a szervezeted nem tud elegendő nyálat termelni. Ez többek között rossz szájszaghoz is vezethet: ha „vattát köpsz” és kellemetlen a leheleted, ne rágóval próbáld elfedni, hanem először növeld meg a folyadékfogyasztásodat.

2. Sötét a vizeleted

Ha teaszerűen sötétet pisilsz, biztos, hogy keveset iszol. Növeld addig az adagot, amíg halványsárga, áttetsző folyadék nem hagyja el a szervezetedet: ez az egészséges vizelet színe. Itt többet is megtudhatsz a kívánatos színről: 

3. Száraz a bőröd

A bőr az emberi test legnagyobb szerve, melyen nagyon hamar meglátszik, ha a szövetek nem jutnak elég vízhez. Teszteld magad: ha a kézfejed bőre összecsípés után lassan simul ki, és lassan nyeri vissza eredeti színét, gond van. Ha száraznak érzed a bőröd (ezt nemcsak a kezeden, de az arcod bőrén is nagyon hamar észre fogod venni), ne csak hidratálókban gondolkozz, hanem kapd elő a kulacsodat! 

4. Székrekedésed van

Az emésztőrendszer megfelelő működéséhez elég sok vízre van szükség. A több folyadék segíti a tápanyagok lebontását, és a bélrendszer mozgását is serkenti. A székrekedés sok más mellett arra is utalhat, hogy túl ritkán nézel a vizespohár fenekére. 

A székrekedés is lehet a kiszáradás tünete
A székrekedés is lehet a kiszáradás tüneteShutterstock

5. Folyton kimerült vagy

Mindig fáradt vagy? A délutáni álomkór és az általános ólmos fáradtság is lehet a kiszáradás következménye. Ha nem iszol elegendő vizet, a már említett keringési nehézségek kimerültséget is okozhatnak. Ne kávéhoz vagy energiaitalhoz nyúlj, mert ezek csak jobban kiszárítanak. A jó öreg víz csodákra képes. 

6. Sokat fáj a fejed

Az agyad is szomjazza a vizet, ha nem kap eleget. Ha csökken a nedvességtartalma, kissé csökken a térfogata, ennek pedig erős fejfájás lehet a következménye. Ha sokat és megmagyarázhatatlan okból fáj a fejed, gondolj arra, hogy talán a kevés ivás az oka. Előzd meg: tarts mindig vizet az íróasztalodon. 

Mit tegyél, ha kiszáradtál?

Ha a kiszáradás miatt hánysz, rosszul vagy, zavarodottnak érzed magad, mindenképpen fordulj orvoshoz.

Ha már vattát köpsz, igyál!
Ha már vattát köpsz, igyál!Shutterstock

Ha még nem ilyen súlyos a helyzet, kezdd el apró kortyokban a folyadékpótlást, és rágcsálj mellé valamilyen sós ennivalót! Vigyázz, ha hirtelen nagy mennyiségű folyadékot viszel be, könnyen lehet, hogy a szervezeted nem tolerálja majd, ismét hánysz, amely miatt még inkább kiszáradsz.

A fentiek mellett vagy helyett érdemes izotóniás sportitalokkal is próbálkozni, mert ezek a folyadékpótláson kívül az ásványianyag-készlet újratöltésében is segítenek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra