10 tévhit, amiről tudnod kell, mielőtt A-vitaminos, retinolos krémet kezdesz használni

Bár a meglévő ráncokat teljesen, nyomtalanul eltüntetni a plasztikai műtéteken kívül semmi nem tudja, vannak olyan hatóanyagok, melyek tényleg szebbé teszik az arcot, és csökkentik a barázdák mélységét. Az A-vitamin, vagy más néven retinol, egy zsírban oldódó vitamin. Számos egészségre gyakorolt jótékony hatása van, többek között biztosítja a hámsejtek megfelelő anyagcseréjét, ezáltal hozzájárul a bőr, a haj, a köröm egészségéhez és szépségéhez. Ám akad néhány fontos információ, amiket mindenképpen tudnod kell, mielőtt használni kezded az ezzel a hatóanyaggal készült kozmetikumokat.

Ennek a vitaminnak fontos szerepe van a csontok megfelelő fejlődésében, ezáltal a növekedésben;  fontos szerepet játszik az immunfolyamatokban, védőpajzsként támogat minket, csökkenti a gyulladásos folyamatokat és nélkülözhetetlen a szem fényreceptorainak működéséhez, vagyis a megfelelő látáshoz. 

A bőr számára az egyik legfontosabb vitaminról van szó: szabályozza a hámsejtek differenciálódását és osztódását, a faggyútermelést, és szerepet játszik a bőr úgynevezett barrier, vagyis védelmi funkciójának kialakításában. Az A-vitamin csökkenti a kollagén lebomlását, és serkenti az új kötőszövetrostok képződését a mélyen fekvő bőrrétegekben.

10 tévhit, amiről mindenkinek tudnia kell, mielőtt retinoidokat adna a bőrápolási rutinjához

1. tévhit: Minden retinoid egyforma

A retinoidok az A-vitaminból származó vegyületek hatalmas családját alkotják. Valójában többféle alakban léteznek a vény nélkül kaphatótól a vényköteles erősségig, helyi kezelésként és gyógyszer formájában. 

A krémformák ideálisak azok számára, akiknek egy kicsit több hidratálásra van szükségük, mivel krémesek és bőrpuhítóak. A zseléket viszont a zsírosabb bőrtípusoknál részesítik előnyben. Mivel könnyebbek is, mint a krém, gyorsabban behatolnak, így hatékonyabbak és erősebbek. De ez több mellékhatást is jelenthet.

2. tévhit: A retinoidok elvékonyítják a bőrt

Ez amiatt terjedhetett el, mert a retinoidok használatának megkezdésekor az egyik első mellékhatás a bőr hámlása. Sokan azt feltételezik, hogy bőrük elvékonyodik, de ennek éppen az ellenkezője igaz. Mivel a retinoidok serkentik a kollagéntermelést, valójában segítenek a bőr vastagításában. Ez azért előnyös, mert az öregedés egyik természetes jele a bőr elvékonyodása.

3. tévhit: A fiatalok nem használhatják a retinoidokat

A retinoidokat eredeti szándék szerint valójában az akne kezelésére használták, és sok fiatalnak írták fel. Ugyanakkor e hatóanyag használatára nincs korhatár, hiszen sokféle bőrbetegséget kezelnek vele. A fényvédő után ez az egyik legjobb megelőző öregedésgátló összetevő.

4. tévhit: A retinoidoktól a napra érzékenyebbé válhatunk

Sokan attól tartanak, hogy a retinoidok használata érzékenyebbé teszi bőrüket a napon – ez sem igaz.

A retinoidokat alaposan tanulmányozták, és a legnagyobb biztonsággal kimutatták, hogy nem növelik a leégés kockázatát. Ez azonban nem jogosít fel, hogy megfelelő védelem nélkül menjünk a napra! Ez meglehetősen kontraproduktív lenne, mivel a külső öregedés nagy része épp a napfény károsító hatásának köszönhető.

Néhány hét után már látnunk kéne az eredményeket?
Néhány hét után már látnunk kéne az eredményeket?Massonstock / Getty Images Hungary

5. tévhit: 4-6 héten belül látni fogod az eredményeket

Sajnos ez sem igaz. A vény nélkül kapható retinol esetében akár hat hónapig is eltarthat, míg a tretinoin esetében három hónap is lehet, amíg a teljes eredmény látható lesz.

6. tévhit: Ha hámlás vagy bőrpír jelentkezik, örökre hagyd abba a retinoid használatát

A retinoidok esetében a tipikus mellékhatások közé tartozik a szárazság, feszülés, hámlás és bőrpír – különösen az induláskor. Ezek a mellékhatások általában két-négy hét elteltével megszűnnek, amíg a bőr akklimatizálódik.

7. tévhit: Naponta kell használni az eredményességhez

Van olyan eset, amikor a napi használat a cél, de akkor is láthatod az előnyeit, ha heti néhány alkalommal is használod. Az, hogy az eredmények milyen gyorsan jelentkeznek, a retinoid erősségétől és típusától is függ.

A termék túlzott mértékű vagy túl gyakori használata gyakran nemkívánatos hatásokat, például hámlást és kiszáradást okozhat. Az ajánlott mennyiség körülbelül egy borsónyi csepp az egész arcra.

8. tévhit: Kerülni kell a retinoidok szem környéki alkalmazását

A legtöbb ember azt feltételezi, hogy a finom szemkörnyék túl érzékeny a retinoid használatához. Ezzel szemben épp ez az a terület, ahol a ráncok először jelennek meg, és ahol a legtöbbet profitálhatunk a retinoidok kollagénstimuláló hatásából.

Ha érzékeny a szemed környéke, először kenj rá szemkörnyékápoló krémet, majd a retinoidot.

Óvatosan kell elkezdened a használatukat
Óvatosan kell elkezdened a használatukatstock_colors / Getty Images Hungary

9. tévhit: A retinoidok erősebb százalékos aránya jobb vagy gyorsabb eredményt ad

Ami az erősségeket illeti, sokan úgy gondolják, hogy az a legjobb, ha közvetlenül a legerősebb képletbe ugorunk, abban a hiszemben, hogy az jobb vagy gyorsabb eredményt ad. Ez általában nem így van, és ennek akár bosszantó mellékhatásai is lehetnek.

A retinoidok esetében a tolerancia kialakítása jobb eredményeket hoz.

10. tévhit: A retinoidok hámlasztják a bőrt

Ez egy széles körben elterjedt tévhit. Mivel a retinoidok az A-vitamin származékai, valójában antioxidánsnak számítanak. Ezenkívül „sejtkommunikációs” összetevők, ami azt jelenti, hogy a feladatuk az, hogy „kommunikáljanak” a bőrsejtekkel, és ösztönözzék az egészségesebb, fiatalabb sejteknek a bőr felszínére jutását.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra