A pocsék tavalyi év után ez az 5 stratégia segíthet életben tartani a reményt

Nem vitás, hogy 2020 az utóbbi évtizedek egyik legrosszabb éve volt világszerte. A globális koronavírus-járvány az egész emberiség életére kihatással volt, tömegek váltak munkanélkülivé, vesztették el szeretteiket, de a politikai események tükrében sem volt éppen optimista időszak az elmúlt esztendő. Mégsem szabad hagynod, hogy elragadjon a kétségbeesés – mutatjuk, hogyan ébreszthetsz reményt az új évben.

A How Stuff Works Health szakértője, a Newarki Egyetem professzora, Jacqueline S. Mattis a pozitív pszichológiát kutatja, melyről úgy véli, a mostani időszakban minden eddiginél fontosabb lehet. Mattis szerint legelőször is érdemes szétválasztani a remény és az optimizmus fogalmat: előbbi az arra való hajlam, hogy vágyott céljaidat elérhetőnek gondold, olyasminek, amiért lehetséges és megéri dolgozni. Az optimizmus ezzel szemben egy általánosabb hit abban, hogy a világban jó dolgok történnek, és az eseményeknek előbb-utóbb pozitív végkifejlete lesz. Azaz míg az optimizmus inkább csak passzív vágyakozás, a remény arra sarkall, hogy aktívan tervezz és elérd a céljaidat.

A szerző szerint öt stratégiát vázol föl arról, hogy hogyan lehet megtalálni és hasznosítani a(z elveszettnek tűnő) reményt 2021-ben, ezeket vesszük sorra.

#1 Legyenek pontos céljaid

A legfontosabb, hogy ne csak ábrándozz és várj tétlenül, hogy „valami” történjen, bármi is legyen az. A reménnyel teli emberek jellemzője, hogy tisztán látják maguk előtt a célokat és a hozzájuk vezető utat, ezért is érzik képesnek magukat az elérésükre. Még fontosabb, hogy tudják: az úton rengeteg akadály tornyosul eléjük, stressz, lemondás és megpróbáltatások várnak rájuk – mégis kitartanak. A remény nem azt jelenti, hogy rózsaszínben látod magad előtt a jövőt, hanem azt, hogy nem hátrálsz meg az akadályok előtt, inkább aktívan keresed az utakat és megoldásokat. Kutatások szerint a sikerhez vezető úton többet számít a tudat, hogy képes vagy felülkerekedni az akadályokon, mint annak pontos ismerete, hogyan vidd ezt végbe.

#2 Hasznosítsd a bizonytalanságban rejlő erőt

Kutatók állítják: ahhoz, hogy reménykedhess a pozitív végeredményben, tudnod kell, mennyi rá az esély. Ugyanakkor – bármennyire is furán hangzik – a bizonytalanság is képes erőt adni, hiszen ha nem vagy száz százalékig biztos benne, mi fog történni, mindig van esély rá, hogy a vártnál jobban alakulnak a dolgok. Egy 2017-es kutatásban sclerosis multiplexszel diagnosztizált gyerekek szüleit kérdezték ki a szakemberek – mint kiderült, a szülőknek az adja a legnagyobb reményt, hogy az orvostudomány még csak tapogatózik a betegség gyerekkori felismerésével kapcsolatban. A gondolat, hogy a diagnózis akár téves is lehet, és a gyerekek mégsem sclerosisban szenvednek, olyan fonalat jelentett a szülők számára, amibe szívesen kapaszkodtak bele. A tanulság: sosem lehetsz biztos mindenben, a jövő rengeteg, gyakran előre nem látható lehetőséget kínál. Erre gondolj, amikor kezd elfogyni a reményed.

Mostanság különösen fontos a remény.
Mostanság különösen fontos a remény.Uwe Krejci / Getty Images Hungary

#3 Ne figyelj a negatív hangokra

Egy másik kutatás úgy találta, az optimista és a reményteljes emberek egyaránt inkább a pozitívabb, vidámabb médiatartalmakat, információkat, képeket részesítették előnyben, és elkerülték a depressziós, lehangoló dolgokat. Ez nem azt jelenti, hogy hagyd teljesen figyelmen kívül a riasztó híreket és zárkózz rózsaszín álomvilágba, hanem azt, hogy ne hagyd magad lehúzni általuk, ne engedd, hogy ezek kerekedjenek felül. A reményhez fontos az optimista hozzáállás, ezt pedig a bátorító, pozitív hangok segítenek megteremteni, ezért olyan emberekre, olyan információkra és tartalmakra figyelj, amelyek hozzád hasonlóan reménykedve tekintenek a jövőre, és megerősítenek  abban, hogy hozzáállásod és elhatározásod helyes és nem hiábavaló.

#4 Keresd mások társaságát

A reményt könnyen megöli a magány. Ez azt jelenti, hogy sokkal nehezebbnek találjuk az akadályokat, ha egyedül, támogatás nélkül kell megküzdenünk velük, hiszen a közösség érzelmi támogatást és segítséget tud nyújtani. Egy felmérésben részt vevő, a szegénység felszámolásáért küzdő, nap mint nap borzalmas körülmények között élő embereknek segítséget nyújtó szociális munkások úgy nyilatkoztak, családjuk és barátaik támogatása rengeteget segített nekik abban, hogy nem adták fel a küzdelmet és hagyták ott a munkájukat. A másokkal való interakciók során látták, hogy sok más emberre hatással van a munkájuk.

A szakemberek továbbá úgy vélik, nem csak az a fontos, hogy aktívan keresd a pozitív emberek társaságát – ugyanennyire érdemes elkerülnöd a negatív személyeket, akik hátráltatnak utadon és folyton arról próbálnak meggyőzni, hogy úgysem jársz sikerrel.

#5 A tények, múltbeli tapasztalatok is segítenek

Amikor úgy látod, nincs okod a reménykedésre, gondolj bele, nézz utána, milyen tapasztalatokat szereztél vagy szereztek mások hasonló szituációkban korábban. Rá fogsz jönni, hogy sokszor a megoldhatatlannak tűnő helyzetek is megoldódnak és pozitívan zárulnak. A szegénység ellen küzdő aktivisták például erőt meríthetnek a történelmi tényből, hogy amikor sok ember összefogott és együtt harcolt egy közös célért, gyakran sikerült fontos társadalmi változásokat elérni. Nézz körül a környezetedben, a világban, a múltban, a saját emlékeidben vagy ismerőseid tapasztalataiban, és találd meg azokat a tényeket, amelyekből erőt meríthetsz, és amelyek bizonyíthatják, hogy megéri reménykedni és cselekedni.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra