A pocsék tavalyi év után ez az 5 stratégia segíthet életben tartani a reményt

Nem vitás, hogy 2020 az utóbbi évtizedek egyik legrosszabb éve volt világszerte. A globális koronavírus-járvány az egész emberiség életére kihatással volt, tömegek váltak munkanélkülivé, vesztették el szeretteiket, de a politikai események tükrében sem volt éppen optimista időszak az elmúlt esztendő. Mégsem szabad hagynod, hogy elragadjon a kétségbeesés – mutatjuk, hogyan ébreszthetsz reményt az új évben.

A How Stuff Works Health szakértője, a Newarki Egyetem professzora, Jacqueline S. Mattis a pozitív pszichológiát kutatja, melyről úgy véli, a mostani időszakban minden eddiginél fontosabb lehet. Mattis szerint legelőször is érdemes szétválasztani a remény és az optimizmus fogalmat: előbbi az arra való hajlam, hogy vágyott céljaidat elérhetőnek gondold, olyasminek, amiért lehetséges és megéri dolgozni. Az optimizmus ezzel szemben egy általánosabb hit abban, hogy a világban jó dolgok történnek, és az eseményeknek előbb-utóbb pozitív végkifejlete lesz. Azaz míg az optimizmus inkább csak passzív vágyakozás, a remény arra sarkall, hogy aktívan tervezz és elérd a céljaidat.

A szerző szerint öt stratégiát vázol föl arról, hogy hogyan lehet megtalálni és hasznosítani a(z elveszettnek tűnő) reményt 2021-ben, ezeket vesszük sorra.

#1 Legyenek pontos céljaid

A legfontosabb, hogy ne csak ábrándozz és várj tétlenül, hogy „valami” történjen, bármi is legyen az. A reménnyel teli emberek jellemzője, hogy tisztán látják maguk előtt a célokat és a hozzájuk vezető utat, ezért is érzik képesnek magukat az elérésükre. Még fontosabb, hogy tudják: az úton rengeteg akadály tornyosul eléjük, stressz, lemondás és megpróbáltatások várnak rájuk – mégis kitartanak. A remény nem azt jelenti, hogy rózsaszínben látod magad előtt a jövőt, hanem azt, hogy nem hátrálsz meg az akadályok előtt, inkább aktívan keresed az utakat és megoldásokat. Kutatások szerint a sikerhez vezető úton többet számít a tudat, hogy képes vagy felülkerekedni az akadályokon, mint annak pontos ismerete, hogyan vidd ezt végbe.

#2 Hasznosítsd a bizonytalanságban rejlő erőt

Kutatók állítják: ahhoz, hogy reménykedhess a pozitív végeredményben, tudnod kell, mennyi rá az esély. Ugyanakkor – bármennyire is furán hangzik – a bizonytalanság is képes erőt adni, hiszen ha nem vagy száz százalékig biztos benne, mi fog történni, mindig van esély rá, hogy a vártnál jobban alakulnak a dolgok. Egy 2017-es kutatásban sclerosis multiplexszel diagnosztizált gyerekek szüleit kérdezték ki a szakemberek – mint kiderült, a szülőknek az adja a legnagyobb reményt, hogy az orvostudomány még csak tapogatózik a betegség gyerekkori felismerésével kapcsolatban. A gondolat, hogy a diagnózis akár téves is lehet, és a gyerekek mégsem sclerosisban szenvednek, olyan fonalat jelentett a szülők számára, amibe szívesen kapaszkodtak bele. A tanulság: sosem lehetsz biztos mindenben, a jövő rengeteg, gyakran előre nem látható lehetőséget kínál. Erre gondolj, amikor kezd elfogyni a reményed.

Mostanság különösen fontos a remény.
Mostanság különösen fontos a remény.Uwe Krejci / Getty Images Hungary

#3 Ne figyelj a negatív hangokra

Egy másik kutatás úgy találta, az optimista és a reményteljes emberek egyaránt inkább a pozitívabb, vidámabb médiatartalmakat, információkat, képeket részesítették előnyben, és elkerülték a depressziós, lehangoló dolgokat. Ez nem azt jelenti, hogy hagyd teljesen figyelmen kívül a riasztó híreket és zárkózz rózsaszín álomvilágba, hanem azt, hogy ne hagyd magad lehúzni általuk, ne engedd, hogy ezek kerekedjenek felül. A reményhez fontos az optimista hozzáállás, ezt pedig a bátorító, pozitív hangok segítenek megteremteni, ezért olyan emberekre, olyan információkra és tartalmakra figyelj, amelyek hozzád hasonlóan reménykedve tekintenek a jövőre, és megerősítenek  abban, hogy hozzáállásod és elhatározásod helyes és nem hiábavaló.

#4 Keresd mások társaságát

A reményt könnyen megöli a magány. Ez azt jelenti, hogy sokkal nehezebbnek találjuk az akadályokat, ha egyedül, támogatás nélkül kell megküzdenünk velük, hiszen a közösség érzelmi támogatást és segítséget tud nyújtani. Egy felmérésben részt vevő, a szegénység felszámolásáért küzdő, nap mint nap borzalmas körülmények között élő embereknek segítséget nyújtó szociális munkások úgy nyilatkoztak, családjuk és barátaik támogatása rengeteget segített nekik abban, hogy nem adták fel a küzdelmet és hagyták ott a munkájukat. A másokkal való interakciók során látták, hogy sok más emberre hatással van a munkájuk.

A szakemberek továbbá úgy vélik, nem csak az a fontos, hogy aktívan keresd a pozitív emberek társaságát – ugyanennyire érdemes elkerülnöd a negatív személyeket, akik hátráltatnak utadon és folyton arról próbálnak meggyőzni, hogy úgysem jársz sikerrel.

#5 A tények, múltbeli tapasztalatok is segítenek

Amikor úgy látod, nincs okod a reménykedésre, gondolj bele, nézz utána, milyen tapasztalatokat szereztél vagy szereztek mások hasonló szituációkban korábban. Rá fogsz jönni, hogy sokszor a megoldhatatlannak tűnő helyzetek is megoldódnak és pozitívan zárulnak. A szegénység ellen küzdő aktivisták például erőt meríthetnek a történelmi tényből, hogy amikor sok ember összefogott és együtt harcolt egy közös célért, gyakran sikerült fontos társadalmi változásokat elérni. Nézz körül a környezetedben, a világban, a múltban, a saját emlékeidben vagy ismerőseid tapasztalataiban, és találd meg azokat a tényeket, amelyekből erőt meríthetsz, és amelyek bizonyíthatják, hogy megéri reménykedni és cselekedni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra