Sok helyütt olvashattad, hogy már huszonnyolc gramm pisztácia, ami körülbelül egy maréknyi adag, 160 kalóriát és egyes kutatások szerint körülbelül 6,5 mg melatonint tartalmaz. Összehasonlításképpen az alvás elősegítésére ajánlott melatoninmennyiség általában 0,5–5 mg. Más kutatások szerint akár 5000 darabot is meg kell ennünk belőle egy milligrammért. Akárhogy is, pisztáciát enni nem amiatt egészséges, mert jobban alszol tőle – sokkal fontosabb előnyei is vannak.
Jó nekünk a pisztácia?
A pisztácia az Iránban őshonos pisztáciafa diója, és a Közel-Kelet és a földközi-tengeri térség konyhájának hagyományos része.
A pisztácia nagy mennyiségű polifenolt, rostot, fehérjét és egészséges zsírokat tartalmaz. Az egészséges táplálkozás keretében jótékony hatással lehet a szív és a bélrendszer egészségére, a súlycsökkenésre, és hatékony antioxidánsok révén csökkenti a gyulladásokat is.
A pisztácia 7 csodálatos egészségügyi előnye
A pisztácia egészségre gyakorolt jótékony hatásai széles körűek, és a tápértékben, valamint a bioaktív vegyületek gazdagságában gyökereznek. Nézzük meg, miért jó nekünk a pisztácia.
Segíts csökkenteni a vérnyomást
A pisztácia káliumban és magnéziumban egyaránt gazdag, azokban a fontos tápanyagokban, amelyek segítenek csökkenteni a vérnyomást.
A kálium a nátrium ellensúlyaként működik, amely túlzott fogyasztás esetén növelheti a vérnyomást. A kálium serkenti a nátrium kiürülését, így a magas káliumtartalmú étrend segít csökkenteni a nátriumszintet. A kálium az érfalak feszültségének enyhítésében is segít, és mérsékeli a vérnyomást az érrendszeri ellenállás csökkentésével.
Egy adag pisztácia a napi ajánlott káliummennyiség körülbelül 6%-át tartalmazza. Más, káliumban gazdag élelmiszerekkel, például paradicsommal, burgonyával, leveles zöldségekkel és alacsony zsírtartalmú tejtermékekkel együtt a pisztácia napi fogyasztása csökkentheti a vérnyomást, és javíthatja a keringést.
A magnézium hasonló szerepet játszik az erek ellazításában és a véráramlás javításában. Egy adag pisztácia magnéziumtartalma az ajánlott szükséglet körülbelül 8%-a.
A pisztáciában található jelentős kálium- és magnéziumdózis erőteljes kiegészítője az egészséges táplálkozásnak. Még ha valakinek nincs is magas vérnyomása, az ásványi anyagokban gazdag étrend segít megelőzni a magas vérnyomást.
Antioxidánsok
A fitokemikáliák olyan vegyületek, amelyek a gyümölcsökben és zöldségekben találhatók meg, fontos egészségügyi előnyökkel járnak. A pisztácia nagy mennyiségben tartalmaz számos különféle flavonoidot, amely a fitokemikáliák egy osztálya.
A vércukorszint javítása
Tanulmányok azt is kimutatták, hogy az egészséges táplálkozás részeként a pisztácia fogyasztása elősegítheti az egészséges vércukorszintet.
A pisztácia táplálkozási profilja természetes módon segíti a vércukorszint szabályozását. Alacsony szénhidráttartalmú élelmiszer, ami ugyanakkor gazdag fehérjében és egészséges zsírokban is, ez hozza magával azt, hogy fogyasztása nem hintáztatja majd a vércukorszinted.
A kutatások azt is feltárják, hogy a pisztácia fitokemikáliái pozitív hatással lehetnek számos vércukorszintet szabályozó enzimre. Ezek a növényi vegyületek lassíthatják a szénhidrátok emésztési lebomlását, vagy gátolhatják a cukor felszívódását, és mindkettő csökkenti a vércukorszintugrások kockázatát.
Támogatja a bél egészségét
Egy kisebb adag is körülbelül 3 gramm rostot, vagyis az ajánlott napi bevitel 10%-át biztosítja. Az élelmiszerekből, például a pisztáciából származó megnövekedett élelmi rostbevitel támogatja az emésztőrendszer egészségét.
A székrekedés kockázatának csökkentése ráadásul javítja a bélrendszer általános egészségét, és még olyan állapotokat is megelőz, mint az aranyér vagy a divertikulózis.
Vannak kutatások a dióféléknek a bél mikrobiomjára gyakorolt jótékony hatásairól is. Egy randomizált vizsgálat a pisztácia és a mandula fogyasztásának a bél mikrobiomjára gyakorolt hatását vizsgálta. A pisztácia növelte a jótékony bélbaktériumok jelenlétét, ez a hatás sokkal erősebb volt, mint amit a mandulafogyasztásnál megfigyeltek.
Ezek és egyéb tanulmányok azt mutatják, hogy a pisztáciában lévő rostok növelik az egészséges bélbaktériumok jelenlétét. Feltételezik, hogy a rostok valószínűleg prebiotikumként működnek, amik segítik az egészséges baktériumok növekedését.
Támogatja az egészséges koleszterinszintet
A pisztácia fogyasztása összefüggésbe hozható az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterinszint csökkenésével, és ezáltal a szívbetegségek kockázatának javulásával.
A pisztácia többszörösen telítetlen és egyszeresen telítetlen zsírjainak összetételét jelentős kutatások támasztják alá, amelyek megerősítik az egészséges koleszterinszintet támogató hatásukat. Az American Heart Association a telített zsírok telítetlen zsírforrásokkal való helyettesítését javasolja a koleszterinszint és a lipoprotein-profilok javítása érdekében. Mit jelent ez az egész? Egyél belőle minél többet, hogy a rossz koleszterinből kevesebbet, a jóból egy kicsit többet kapjon a szervezeted.
Vírusellenes és antimikrobiális hatása lehet
A pisztácia meglepő előnye a vírusellenes és antimikrobiális tulajdonságai.
A pisztácia polifenolokban gazdag kivonatait használó laboratóriumi vizsgálatokat olyan vírusok ellen tesztelték, mint a herpes simplex vírus, ráadásul figyelemre méltó védőeredményekkel. Más kutatások kimutatták a káros baktériumok, például a staphylococcus elleni védőhatását is.
Segíthet a fogyásban
Ha a kalóriahiányt elősegítő étrend részeként fogyasztják, a pisztácia előnyös lehet a fogyásban is.
A pisztácia magas fehérje-, zsír- és rosttartalma teltségérzetet biztosít, összehasonlítva a finomított szénhidrátban gazdag falatkák csekély telítettségével, vagyis később leszel éhes a fogyasztása után.
A pisztácia jótékony hatása a vércukorszintre ráadásul csökkentheti a sóvárgást, és megakadályozhatja a túlevést is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés