6 bántó szokás, ami a legjobb párkapcsolatot is tönkreteheti

GettyImages-102761685

Párkapcsolatok. Néha elgondolkodom, mekkora bravúr kell ahhoz, hogy két ember hosszú éveken keresztül kitartson egymás mellett, és szeretetben, harmonikusan éljen. Képes legyen kezelni a stresszes időszakokat, egymás idegesítő szokásait, negatív tulajdonságait. Ha pedig összetörik a szívét, a fájdalomból felépülve újra és újra megpróbálja, mert a szerelem valami, amiért megéri kockázatot vállalni, ami felpezsdíti az ember lelkét. Hogyan lehet megőrizni? Sajnos garancia sosincs semmire, de a közös boldogság esélyét növelheted, ha a határaidra való odafigyelés mellett a legjobbat hozod ki magadból. Vagy legalábbis a legrosszabbat elkerülöd.

Rengeteg olyan tudatos vagy tudattalan viselkedés van, amely alááshatja a párkapcsolatot. Karen Nimmo klinikai szakpszichológus, az On the Couch szerkesztője a Mediumon gyűjtötte össze azokat, amelyekkel a leggyakrabban találkozik a praxisában. Rád mennyi jellemző? És a partneredre?

#1 Úgy viselkedsz, mintha szingli lennél

Nimmo itt elsősorban nem a szexről beszél. Amikor összejössz valakivel, érdemes átbeszélnetek, hogy monogám kapcsolatot szeretnétek-e, és ha igen, milyen értelemben. Milyen szexuális, társas, érzelmi gesztusok férnek bele más emberekkel? Mi számít megcsalásnak? Azt is tudjuk, hogy bizonyos mértékű függetlenség fenntartása nagyon is fontos és egészséges. Csak akkor tudjátok megélni az újraegyesülés örömét, ha van tér időnként külön lenni a másiktól. Ugyanakkor ha minden mást a partnereddel töltött idő elé helyezel, akkor nem fogja szeretve érezni magát. Sokan vágynak arra, hogy prioritást jelentsenek egy másik ember életében, és ezzel kapcsolatban kölcsönösséget élhessenek át. 

#2 A másikkal viteted magad

Előfordul, hogy a másik útmutatására, instrukcióira vársz, hogy tegyél valamit? Neki kell emlékeztetnie, hogy milyen házimunkát vállaltál be. Ő figyelmeztet, hogy melyik nap jönnek a szemétért, hogy hova ígérkeztetek el szombat estére, mikor van anyád szülinapja… Ismerős? Az állandó szervezés, a dolgok fejben tartása komoly mentális és érzelmi munka, akkor is, ha láthatatlan, és senki nem fizeti meg. Ne hagyd, hogy ezek a terhek egyenlőtlenül nyomják a vállatokat. A passzivitás nem szexi. Lépj a tettek mezejére, találd fel magad, keress jelzéseket, hogy hogy tudnál hozzájárulni a közös életetek menedzseléséhez. Vezess listákat, írd fel a találkozókat, jeles napokat. Ne várj arra, hogy a másik majd úgyis szól, ha intézni kell valamit. 

Ne hagyd, hogy elhidegüljetek
Ne hagyd, hogy elhidegüljetekgremlin / Getty Images Hungary

#3 Ha randizni szeretne, kifogásokat keresel

Az együtt töltött idő, a randizás komoly erőforrást tud jelenteni egy hosszú távú kapcsolatban. Ha már a gondolattól is fáradt leszel, macerának éled meg az egészet, akkor lényeges, hogy kitalálj valamit. Estére teljesen leeresztesz az egész napi munkától? Vegyél ki szabadnapot, találkozzatok délután, vagy tervezzetek előre. Csináljatok valami olyasmit, ami mindkettőtöknek izgalmas. Ha unod a mozit vagy a kajálást, menjetek sportolni, utazzatok, próbáljatok ki új hobbikat. De bármit is csináltok, igyekezzetek közben beszélgetni – és ne csak a munkáról, a gyerekekről.  

#4 Felnagyítod a hibáit

Mindenkinek vannak bosszantó szokásai. Elöl hagyja a dolgait, nem mosogat el, óriási locsipocsit csinál a fürdőszobában, koszos cipővel betrappol a szobába. Persze fontos, hogy odafigyeljünk a környezetünkre, de bárkivel előfordulhat, hogy elfoglalt, figyelmetlen, szinte észre sem veszi, hogy kupit csinál. Ilyenkor nem mindegy, hogyan jelzel neki. Megkéred, hogy csináljon meg valamit, vagy elkezdesz kiabálni vele, hogy már megint ezt vagy azt tette? Minél inkább felnagyítod, globalizálod, a személyiségéhez kötöd a hibáját, annál nagyobb sebet ejthetsz a másikon. Ne azt mondd neki, hogy lusta, nemtörődöm ember, mindig így viselkedik, és másban is borzalmas, hanem specifikusan az adott szokásról beszélj, és a rád gyakorolt hatásáról. Így várhatóan kevésbé fog védekező üzemmódba kapcsolni, és nagyobb eséllyel jut el hozzá, amire valójában meg szeretnéd kérni. 

Kapaszkodjatok össze a nehéz helyzetekben
Kapaszkodjatok össze a nehéz helyzetekbenPinopic / Getty Images Hungary

#5 Mindig neked van igazad

Egyszer egy kliens arra panaszkodott Nimmónak, hogy a partnerének tényleg mindig igaza van. Többet tud nála, semmiről sem lehet meggyőzni, remekül érvel. Noha a partner sosem jött el tanácsadásra, így Nimmo sohasem látta, az azért vet fel kérdéseket, ha valaki ennyire mereven ragaszkodik az igazához. Ha addig nem nyugszik, amíg le nem győzi a vitában a másikat, ha mindig az övé az utolsó szó, az elég unalmas, egyáltalán nem kooperatív, sőt hatalmaskodásnak is tűnik. A szeretteinkkel való veszekedések ugyanis általában nem arról szólnak, hogy kinek van igaza, hanem arról, hogy megértsük egymás tapasztalatait, reakcióit, működésmódját. 

#6 Nem bírsz elszakadni a telefonodtól

Ültél már úgy a partnered mellett, hogy közben a telefonját nyomkodta, és kuncogott valamin? Aztán neked is elkezdte mutogatni a képet, videót, és csak a legritkább esetben találtad ugyanolyan viccesnek a tartalmat, mint ő. Persze sokan szeretjük görgetni a hírfolyamunkat, de amikor a mobilozás kivesz a jelenből és az együtt töltött idő rovására megy, akkor érdemes határokat húzni. A mobilod nem fog átölelni, megvigasztalni, ha rossz híreket kapsz. Nem fogja megünnepelni veled a sikereidet, akkor sem, ha kapod a lájkokat. Fontos, hogy a közösségi médián túl a hús-vér emberi kapcsolataidba is invesztálj. Ha a másik azt éli meg, hogy odafigyelnek rá, az az egyik legjutalmazóbb érzés a világon.

Oszd meg másokkal is!
Mustra