Párkapcsolat szenvedélybeteggel: lehetsz boldog egy függő mellett?

Olvasási idő kb. 3 perc

Képzeld el, hogy az elején minden szuperül indul, néhány remek randi után úgy tűnik, tökéletesen passzoltok egymáshoz. Idővel viszont egyértelművé válik, hogy közel sem ennyire rózsás a helyzet, a partneredről ugyanis kiderül, hogy függő.

Legyen szó alkoholról, gyógyszerről vagy valami másról, Sam Louie pszichológus szerint van rá mód, hogy így is jól működjön a kapcsolatotok. Könnyű biztosan nem lesz, de ha úgy érzed, maradnál, az alábbi dolgokat mérlegeld, mielőtt döntesz.

#1 A függőség felismerése

Mint annyi más esetben, az első lépés a gyógyulás felé itt is a felismerés. Amikor felmerül a szenvedélybetegség gyanúja, az a legtöbb esetben be is szokott bizonyosodni. Ha a partnered védekezik, és újra és újra megmagyarázza, hogy miért van joga a szerhasználathoz, minden esélyed megvan rá, hogy egy problémákkal teli, boldogtalan kapcsolat elé nézz. Ha azonban a partnered már a kapcsolat korai szakaszában mesél az addikciójáról, aktívan gyógyuló szakaszban van, vagy nyitott arra, hogy szakember segítségét kérje, minden esélyetek megvan egy sikeres párkapcsolatra.

#2 Érzelmi kapcsolódás

Amikor egy függő gyógyulófélben van, szüksége van arra, hogy legyen valaki mellette. Lehet, hogy úgy érzed, a partnered „nincs jelen”, nehezen tudsz hozzá kapcsolódni, ennek sok esetben az az oka, hogy a szerhasználó megtanulta elrejteni a nehézségeit a környezete elől. Az érzelmi kapcsolódás azonban tanulható. Ha a partnered nyitott erre, akkor az együtt töltött idő, a közös programok csak további lehetőségeket adnak arra, hogy érzelmileg közel kerüljetek egymáshoz.

#3 Stabilitás

A felépülés során gyakran jelentkeznek alvászavarok, étkezési rendellenességek, fizikai rosszullét, éppen ezért a függők sokszor mindent megtesznek annak érdekében, hogy kielégítsék a vágyaikat. Az alvás és az evés területén jelentkező problémákon segít túllendülni, ha vannak stabil pontok a környezetében, amikbe kapaszkodhat.

Ha úgy érzed, többet vesz ki belőled, mint amennyit ad, ne félj kilépni
Ha úgy érzed, többet vesz ki belőled, mint amennyit ad, ne félj kilépniSouth_agency / Getty Images Hungary

#4 Kognitív torzítások

Felépülés során két lehetősége van az embernek: vagy belátja a hibáit és elismeri a felelősségét, vagy másokat hibáztatva tagadja a problémát. Az első esetben van esély a változásra, ha viszont a második esettel találkozol, menekülj! Az ilyen emberek ugyanis nem látják, ha problémás a viselkedésük, mindenre van kifogásuk, és könnyen lehet, hogy egy idő után épp te leszel az, akit hibáztatni fog mindenért.

#5 Prioritások

A felépülő szenvedélybetegek nemcsak felhagynak a szerhasználattal, de gyakran törekednek arra is, hogy a függőség miatt tönkrement kapcsolataikat a lehetőségeikhez mérten megpróbálják helyrehozni, meghallgatják a másik felet és készek elismerni, hogy hibáztak. Előfordul azonban, hogy miközben valaki mindent megtesz a kapcsolata fenntartásáért, a függőségét is tovább táplálja. Ilyenkor a függőség előrébb való, mint a kapcsolat, aminek pedig rendszerint a másik ember látja kárát.

Sokan nem veszik észre, hogy szenvedélybetegek, amíg a partnerük nem próbál meg egészséges határokat állítani. Amikor mindkét fél számára egyértelművé válik, hogy a kapcsolatban a szenvedélybetegség nem elfogadott, a függő dönthet úgy, hogy segítséget kér és megpróbál leszokni. Ez pedig egy olyan zöld lámpa, ami – bár rögös lesz az út – lehetőséget ad egy egészséges kapcsolatra.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek