Párkapcsolat szenvedélybeteggel: lehetsz boldog egy függő mellett?

Képzeld el, hogy az elején minden szuperül indul, néhány remek randi után úgy tűnik, tökéletesen passzoltok egymáshoz. Idővel viszont egyértelművé válik, hogy közel sem ennyire rózsás a helyzet, a partneredről ugyanis kiderül, hogy függő.

Legyen szó alkoholról, gyógyszerről vagy valami másról, Sam Louie pszichológus szerint van rá mód, hogy így is jól működjön a kapcsolatotok. Könnyű biztosan nem lesz, de ha úgy érzed, maradnál, az alábbi dolgokat mérlegeld, mielőtt döntesz.

#1 A függőség felismerése

Mint annyi más esetben, az első lépés a gyógyulás felé itt is a felismerés. Amikor felmerül a szenvedélybetegség gyanúja, az a legtöbb esetben be is szokott bizonyosodni. Ha a partnered védekezik, és újra és újra megmagyarázza, hogy miért van joga a szerhasználathoz, minden esélyed megvan rá, hogy egy problémákkal teli, boldogtalan kapcsolat elé nézz. Ha azonban a partnered már a kapcsolat korai szakaszában mesél az addikciójáról, aktívan gyógyuló szakaszban van, vagy nyitott arra, hogy szakember segítségét kérje, minden esélyetek megvan egy sikeres párkapcsolatra.

#2 Érzelmi kapcsolódás

Amikor egy függő gyógyulófélben van, szüksége van arra, hogy legyen valaki mellette. Lehet, hogy úgy érzed, a partnered „nincs jelen”, nehezen tudsz hozzá kapcsolódni, ennek sok esetben az az oka, hogy a szerhasználó megtanulta elrejteni a nehézségeit a környezete elől. Az érzelmi kapcsolódás azonban tanulható. Ha a partnered nyitott erre, akkor az együtt töltött idő, a közös programok csak további lehetőségeket adnak arra, hogy érzelmileg közel kerüljetek egymáshoz.

#3 Stabilitás

A felépülés során gyakran jelentkeznek alvászavarok, étkezési rendellenességek, fizikai rosszullét, éppen ezért a függők sokszor mindent megtesznek annak érdekében, hogy kielégítsék a vágyaikat. Az alvás és az evés területén jelentkező problémákon segít túllendülni, ha vannak stabil pontok a környezetében, amikbe kapaszkodhat.

Ha úgy érzed, többet vesz ki belőled, mint amennyit ad, ne félj kilépni
Ha úgy érzed, többet vesz ki belőled, mint amennyit ad, ne félj kilépniSouth_agency / Getty Images Hungary

#4 Kognitív torzítások

Felépülés során két lehetősége van az embernek: vagy belátja a hibáit és elismeri a felelősségét, vagy másokat hibáztatva tagadja a problémát. Az első esetben van esély a változásra, ha viszont a második esettel találkozol, menekülj! Az ilyen emberek ugyanis nem látják, ha problémás a viselkedésük, mindenre van kifogásuk, és könnyen lehet, hogy egy idő után épp te leszel az, akit hibáztatni fog mindenért.

#5 Prioritások

A felépülő szenvedélybetegek nemcsak felhagynak a szerhasználattal, de gyakran törekednek arra is, hogy a függőség miatt tönkrement kapcsolataikat a lehetőségeikhez mérten megpróbálják helyrehozni, meghallgatják a másik felet és készek elismerni, hogy hibáztak. Előfordul azonban, hogy miközben valaki mindent megtesz a kapcsolata fenntartásáért, a függőségét is tovább táplálja. Ilyenkor a függőség előrébb való, mint a kapcsolat, aminek pedig rendszerint a másik ember látja kárát.

Sokan nem veszik észre, hogy szenvedélybetegek, amíg a partnerük nem próbál meg egészséges határokat állítani. Amikor mindkét fél számára egyértelművé válik, hogy a kapcsolatban a szenvedélybetegség nem elfogadott, a függő dönthet úgy, hogy segítséget kér és megpróbál leszokni. Ez pedig egy olyan zöld lámpa, ami – bár rögös lesz az út – lehetőséget ad egy egészséges kapcsolatra.

Oszd meg másokkal is!
Mustra