„Miért nem tudom szeretni önmagam?” – 7 lépés, hogy elindulj az önszeretet útján

GettyImages-1364649335

Szeretni és szeretve lenni az egyik legjobb és legfontosabb érzés a világon. De vajon mennyire éljük meg a szeretetet önmagunk felé? Mennyire könnyű vagy épp nehéz önmagunkat is szerethető személynek látni? Az önszeretet útján sokszor nem könnyű végigmenni, mi most az elinduláshoz adjuk meg a kezdőlökést mindenkinek, aki szeretné (jobban) szeretni önmagát.

Az önszeretet fontossága megkérdőjelezhetetlen. Egyaránt jó hatással van a mentális egészségünkre, a testi-lelki jóllétünkre, sőt még a kapcsolataink minőségére is. Azonban a gyakorlatban nem mindig egyszerű gyakorolni  az önszeretetet. Ha egy nehezebb élethelyzetben találjuk magunkat, esetleg hibázunk, vagy kudarc ér minket, gyakran eshetünk az önostorozás és a pusztító önkritika csapdájába. 

Mi az önszeretet?

Dr. Deborah Khoshaba klinikai szakpszichológus szerint az önszeretet több annál, mint hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Nem egyszerűen csak egy állapot, hanem egy dinamikusan változó folyamat, amelyre hatást gyakorol a fizikai, a pszichológiai, valamint a mentális növekedésünk és fejlődésünk.

Az önszeretet nem arról szól, hogy csak a jót látjuk magunkban, hanem arról, hogy elfogadjuk az erősségeinket és a gyengeségeinket.

Minden hibánkkal, tévedésünkkel, gyarlóságunkkal együtt képesek vagyunk szeretettel fordulni önmagunk felé. Fecske Csaba szavait idézve:

Magamból vagyok,
ez a lehető legtöbb,
ami lehetek.

Szeretem magam, gondoskodom magamról

Testi-lelki jóllétünk és fizikai egészségünk szempontjából az öngondoskodás az egyik legfontosabb módja, hogy törődéssel forduljunk önmagunk felé. Ha összesűrűsödnek a teendőink otthon vagy a munkában, hajlamosak lehetünk saját magunkat a legutolsó helyre sorolni a prioritási listán, és leadni azokból a tevékenységekből, amelyek a töltődésünket szolgálnák. Pedig ha valamire, akkor erre nem érdemes sajnálnunk az időt.

Hagyjunk időt arra, hogy önmagunkkal lehessünk
Hagyjunk időt arra, hogy önmagunkkal lehessünkMystockimages / Getty Images Hungary

7 lépés az önszeretet elérése felé

Természetesen az alábbi lista nem az önszeretet könnyen megvalósítható, biztos receptje, sokkal inkább egy szemlélet- és viszonyulásmód, amelyet érdemes elsajátítanunk önmagunk és a külvilág felé.

1. Figyelj magadra

Általában, akit szeretünk, arra figyelünk. Meghallgatjuk és igyekszünk a kedvében a járni, figyelemmel jelen lenni mellette jóban-rosszban. Tegyük hát ezt meg saját magunkkal is! Figyeljünk az igényeinkre, szükségleteinkre, vágyainkra, érzéseinkre.

2. Azt csináld, amire szükséged van, ne azt, amit kell/akarsz

Az önszeretet egyik fontos pillére, hogy képesek legyünk azok felé a dolgok, emberek, tevékenységek, kapcsolatok felé fordulni, amik minket szolgálnak, töltenek, hozzánk tesznek. Arra pedig, hogy nekünk éppen mi a jó, és mit érdemes választanunk, az előbb említett szükségleteinkre való odafigyeléssel mutathatunk rá.

3. Gyakorold az öngondoskodást

Figyelj arra, hogy elegendőt aludj, megfelelően étkezz, rendszeresen mozogj, és ápold a kapcsolataidat is. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy mentálisan kiegyensúlyozott(abb) legyél, és elkezdj egyre jobb viszonyt ápolni saját magaddal.

4. Húzd meg a határaidat

Az önszeretet arról is szól, hogy képesek vagyunk megvédeni magunkat.

Nemet mondunk azokra az emberekre, munkákra, tevékenységekre, amelyek testileg, lelkileg, érzelmileg lemerítenek, elvesznek belőlünk.

Nem egyszerű meghúzni a határainkat, de ha valaki elkezdi leszúrni maga köré a saját magát védelmezően körbeölelő határpilléreit, akkor jelentősen önazonosabb és kiegyensúlyozottabb életet lesz képes élni.

5. Vigyázz, kikkel veszed körbe magad

Vannak azok a „barátok”, akik nem teljesen őszinte mosollyal az arcukon fogadják a boldogságunkat, a sikereinket, a pozitív élményeinket. Ezektől a személyektől érdemes elbúcsúznunk, és olyanokkal építeni minőségi kapcsolatokat, akik szívből támogatnak, és osztoznak az örömünkben. Hiszen ez az igaz barátság lényege.

A minőségi és tartalmas kapcsolatok elengedhetetlenek az önszeretethez
A minőségi és tartalmas kapcsolatok elengedhetetlenek az önszeretethezEva-Katalin / Getty Images Hungary

6. Bocsáss meg magadnak

Senki sem tökéletes és mindenki hibázik. A kíméletlenség helyett igyekezzünk megértéssel és együttérzéssel fordulni önmagunk felé.

Legyünk képesek megbocsátani magunknak, ha valamit nem tudtunk, mielőtt megtanultuk/megtapasztaltuk volna.

Lényegében kudarc nem létezik, csak tanulság!

7. Légy tudatos

Legyenek céljaid és terveid. Tudd, hogy mit szeretnél elérni, és hogyan! Ha nem is kristálytisztán, de nagyjából látod, hogy merrefelé szeretnél haladni, sokkal könnyebb lesz olyan döntéseket meghoznod az életedben, amelyek a céljaid elérését szolgálják. Ha pedig sikerül egy-egy mérföldkőhöz eljutnod, az hatalmas löketet adhat az önértékelésednek és az önbizalmadnak. Ha pedig valami nem úgy sikerül, ahogy eltervezted, mindig tanulhatsz belőle, és fejlődhetsz általa!

Ha ezek közül már csak egyet vagy kettőt elkezdünk gyakorolni, és beépíteni a mindennapjainkba, annak már érezhető hatása lesz ránk. De nemcsak saját magunkra, hanem a másokkal való kapcsolatainkra is. Hiszen csak annyira tudunk szeretni másokat, amennyire saját magunkat szeretjük.

A cikk szerzőjéről

Sas Eszter Krisztina a Dívány pszichológus szakértője és a Mind Art kreatív pszichológiai műhely társalapítója.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra