Filterek helyett valódi önelfogadás: 5 Instagram-oldal, amely a testpozitivitást hirdeti

GettyImages-1352107696
Sas Eszter Krisztina

Striák, narancsbőr, mitesszerek, anyajegyek, aszimmetrikus testrészek. Bár általában nem szeretjük őket mutogatni, szinte mindannyiunk testén megtalálhatóak. Sokszor még akár gyűlöljük is őket, pedig ezektől vagyunk emberiek, valódiak, szerethetőek. Mutatunk 5 Instagram-oldalt, amely elindíthat minket a saját testünk elfogadásának és megszeretésének útján.

A testpozitivitás (angolul body positivity) mozgalom azt hirdeti, hogy minden test egyenrangú. Mérettől, alaktól, bőrtónustól, bőrhibáktól stb. függetlenül.

A testünk elfogadására összpontosít, és megkérdőjelezi a szépségsztenderdeket, hiszen minden test úgy szép és szerethető, ahogy van.

A testpozitivitás főképp a mérgező, önértékelést és testképet romboló diétakultúra ellenpólusaként született.

Önértékelés és social media

Nem elég, hogy akár napi szinten vívjuk meg a csatáinkat a tükör előtt állva a testünk elfogadásáért,

testképünket folyamatosan ostromolja a közösségi médiából visszaköszönő tökéletességmítosz.

Hibátlan bőrű, szinte mérnöki precizitással kimért testtel rendelkező influenszerek szembesíthetnek minket a saját tökéletlenségünkkel. Természetesen mindez illúzió, és csak nagy ritkán tükrözi a valóságot, mégis mély sebeket ejthet az önértékelésünkön, és jelentősen meghatározhatja azt, ahogy a saját testünkhöz (és azok hibáihoz) viszonyulunk. 

Félrecsúszott szépségsztenderdek helyett a meztelen valóság

Szerencsére az évek óta egyeduralkodó tökéletesség eszménye szertefoszlani látszik. A hús-vér nők számára szinte elképzelhetetlenül tökéletes bőrű és testalkatú nőket felvonultató, agyonretusált és torzított fotók helyett elkezdtek beszivárogni a közösségi médiába olyan bloggerek és influenszerek is, akik megmutatják és felvállalják önmagukat retus nélkül is. Sőt, a legtöbben közülük a leggyakoribb trükkökre is felhívják a figyelmet, amellyel arra figyelmeztetnek, hogy ne higgyünk el mindent, amit látunk.

Body positivity oldalak

Teljesen szubjektív szempontok szerint összegyűjtöttük azt az 5 Instagram-oldalt (magyart és külföldieket egyaránt), amelyeken értékteremtő és erőt adó tartalmakat találhatunk testpozitivitás témában:

#5 @asiamaevcsi

Asiama Evelyn sportdietetikus oldalán az ételekhez fűződő viszonyunk újraértékelésében kaphatunk értékes támpontokat. Evelyn elkötelezetten küzd az egészségtelen diétakultúra ellen, felhívja a figyelmet az evészavarok veszélyeire. Oldalán találhatunk könnyed, gondolatébresztő tartalmakat, de hiánypótló, edukatív céllal készült bejegyzéseket is. Annak, aki újraértékelné az evéshez és az ételekhez való kapcsolatát, Evelynt mindenképp érdemes követnie.

#4 _nelly_london

Nelly London az egyik legismertebb külföldi body positivity blogger, aki evészavar-túlélőként első kézből tudja, milyen súlyos következményei lehetnek annak, ha nem fűz egészséges viszony a testünkhöz. Bejegyzései főként a róla készült fényképekből állnak, ahol mindenfajta gátlástól mentesen mutatja meg a testének szinte minden szegletét, ezzel is inspirálva nők százezreit arra, hogy semmi okuk sincs szégyellni és takargatni magukat!

#3 @kozma.rita

Kozma Rita stílustanácsadó, a magyar testpozitivitás-mozgalom egyik úttörője. A nevéhez fűződik a Plus size stílusbiblia, amely kifejezetten telt nőknek szóló, a külső-belső harmónia megteremtését segítő hiánypótló kiadvány, valamint a Bókolj magadnak! című könyv, amely segít, hogy növeljük az önbizalmunkat, és egészséges kapcsolatot alakítsunk ki a külsőnkkel. Rita bejegyzéseiben együttérzéssel, érzékenységgel és inspiráló erővel igyekszik alakítani a testünkhöz fűződő szemléletmódunkon.

 #2 @josephinelivin

Josephine Livin egy 23 éves life coach, aki tartalmaival az önelfogadást, az önszeretetet és a testpozitivitást hirdeti. Rendszeresen tölt fel kifejezetten szórakoztató képösszeállításokat, amelyben az Instagram eltorzult valóságát állítja szembe a természetes és emberi helyzetekkel. Lerántja a leplet arról, hogy a „túl szép, hogy igaz legyen” bölcselet valóban megállja a helyét, és rengeteget számítanak a fotókra ráhúzott filterek, egy-egy beállítás, póz vagy akár a szög, ahonnan egy fénykép készül.

#1 @szeretest

A szeretetest projekt egy példaértékű magyar kezdeményezés, amelyet Czukor-Szabó Anett, Visnyei Barbara, Hajdú Zsófia és Gőbel-Szabó Szandra álmodott meg. Az oldalon a testpozitivitás mozgalom zászlaja alatt ismert és hétköznapi nők mutatják meg a valódi önmagukat, nemcsak a ruháik levételével, de levetkőzve gátlásaikat is. A megosztott történetekkel és csodálatos fotókkal az anyasággal, az időskorral, a testi változásokkal, a várandósággal, a bőrhibákkal vagy akár a női sportolókkal kapcsolatos stigmákat és előítéleteket kívánják megdönteni.

Ha bárki szeretné az Instagram-feedjét értékteremtő és inspiráló tartalmakkal megtölteni, amelyek segíthetik, hogy egyre jobban képes legyen elfogadni és megszeretni önmagát (kívül-belül), az előbb felsorolt oldalak szerintünk kivétel nélkül követésre érdemesek.

A cikk szerzőjéről

Sas Eszter Krisztina a Dívány pszichológus szakértője és a Mind Art kreatív pszichológiai műhely társalapítója.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra