Filterek helyett valódi önelfogadás: 5 Instagram-oldal, amely a testpozitivitást hirdeti

GettyImages-1352107696

Striák, narancsbőr, mitesszerek, anyajegyek, aszimmetrikus testrészek. Bár általában nem szeretjük őket mutogatni, szinte mindannyiunk testén megtalálhatóak. Sokszor még akár gyűlöljük is őket, pedig ezektől vagyunk emberiek, valódiak, szerethetőek. Mutatunk 5 Instagram-oldalt, amely elindíthat minket a saját testünk elfogadásának és megszeretésének útján.

A testpozitivitás (angolul body positivity) mozgalom azt hirdeti, hogy minden test egyenrangú. Mérettől, alaktól, bőrtónustól, bőrhibáktól stb. függetlenül.

A testünk elfogadására összpontosít, és megkérdőjelezi a szépségsztenderdeket, hiszen minden test úgy szép és szerethető, ahogy van.

A testpozitivitás főképp a mérgező, önértékelést és testképet romboló diétakultúra ellenpólusaként született.

Önértékelés és social media

Nem elég, hogy akár napi szinten vívjuk meg a csatáinkat a tükör előtt állva a testünk elfogadásáért,

testképünket folyamatosan ostromolja a közösségi médiából visszaköszönő tökéletességmítosz.

Hibátlan bőrű, szinte mérnöki precizitással kimért testtel rendelkező influenszerek szembesíthetnek minket a saját tökéletlenségünkkel. Természetesen mindez illúzió, és csak nagy ritkán tükrözi a valóságot, mégis mély sebeket ejthet az önértékelésünkön, és jelentősen meghatározhatja azt, ahogy a saját testünkhöz (és azok hibáihoz) viszonyulunk. 

Félrecsúszott szépségsztenderdek helyett a meztelen valóság

Szerencsére az évek óta egyeduralkodó tökéletesség eszménye szertefoszlani látszik. A hús-vér nők számára szinte elképzelhetetlenül tökéletes bőrű és testalkatú nőket felvonultató, agyonretusált és torzított fotók helyett elkezdtek beszivárogni a közösségi médiába olyan bloggerek és influenszerek is, akik megmutatják és felvállalják önmagukat retus nélkül is. Sőt, a legtöbben közülük a leggyakoribb trükkökre is felhívják a figyelmet, amellyel arra figyelmeztetnek, hogy ne higgyünk el mindent, amit látunk.

Body positivity oldalak

Teljesen szubjektív szempontok szerint összegyűjtöttük azt az 5 Instagram-oldalt (magyart és külföldieket egyaránt), amelyeken értékteremtő és erőt adó tartalmakat találhatunk testpozitivitás témában:

#5 @asiamaevcsi

Asiama Evelyn sportdietetikus oldalán az ételekhez fűződő viszonyunk újraértékelésében kaphatunk értékes támpontokat. Evelyn elkötelezetten küzd az egészségtelen diétakultúra ellen, felhívja a figyelmet az evészavarok veszélyeire. Oldalán találhatunk könnyed, gondolatébresztő tartalmakat, de hiánypótló, edukatív céllal készült bejegyzéseket is. Annak, aki újraértékelné az evéshez és az ételekhez való kapcsolatát, Evelynt mindenképp érdemes követnie.

#4 _nelly_london

Nelly London az egyik legismertebb külföldi body positivity blogger, aki evészavar-túlélőként első kézből tudja, milyen súlyos következményei lehetnek annak, ha nem fűz egészséges viszony a testünkhöz. Bejegyzései főként a róla készült fényképekből állnak, ahol mindenfajta gátlástól mentesen mutatja meg a testének szinte minden szegletét, ezzel is inspirálva nők százezreit arra, hogy semmi okuk sincs szégyellni és takargatni magukat!

#3 @kozma.rita

Kozma Rita stílustanácsadó, a magyar testpozitivitás-mozgalom egyik úttörője. A nevéhez fűződik a Plus size stílusbiblia, amely kifejezetten telt nőknek szóló, a külső-belső harmónia megteremtését segítő hiánypótló kiadvány, valamint a Bókolj magadnak! című könyv, amely segít, hogy növeljük az önbizalmunkat, és egészséges kapcsolatot alakítsunk ki a külsőnkkel. Rita bejegyzéseiben együttérzéssel, érzékenységgel és inspiráló erővel igyekszik alakítani a testünkhöz fűződő szemléletmódunkon.

 #2 @josephinelivin

Josephine Livin egy 23 éves life coach, aki tartalmaival az önelfogadást, az önszeretetet és a testpozitivitást hirdeti. Rendszeresen tölt fel kifejezetten szórakoztató képösszeállításokat, amelyben az Instagram eltorzult valóságát állítja szembe a természetes és emberi helyzetekkel. Lerántja a leplet arról, hogy a „túl szép, hogy igaz legyen” bölcselet valóban megállja a helyét, és rengeteget számítanak a fotókra ráhúzott filterek, egy-egy beállítás, póz vagy akár a szög, ahonnan egy fénykép készül.

#1 @szeretest

A szeretetest projekt egy példaértékű magyar kezdeményezés, amelyet Czukor-Szabó Anett, Visnyei Barbara, Hajdú Zsófia és Gőbel-Szabó Szandra álmodott meg. Az oldalon a testpozitivitás mozgalom zászlaja alatt ismert és hétköznapi nők mutatják meg a valódi önmagukat, nemcsak a ruháik levételével, de levetkőzve gátlásaikat is. A megosztott történetekkel és csodálatos fotókkal az anyasággal, az időskorral, a testi változásokkal, a várandósággal, a bőrhibákkal vagy akár a női sportolókkal kapcsolatos stigmákat és előítéleteket kívánják megdönteni.

Ha bárki szeretné az Instagram-feedjét értékteremtő és inspiráló tartalmakkal megtölteni, amelyek segíthetik, hogy egyre jobban képes legyen elfogadni és megszeretni önmagát (kívül-belül), az előbb felsorolt oldalak szerintünk kivétel nélkül követésre érdemesek.

A cikk szerzőjéről

Sas Eszter Krisztina a Dívány pszichológus szakértője és a Mind Art kreatív pszichológiai műhely társalapítója.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek