Sosincs időd semmire? Így teheted tágasabbá az életed

GettyImages-173063462

A minket érő ingerek és a rájuk adott válaszaink között létezik egy tér. Egy tér, amelyben hatalmunkban áll dönteni, hogyan reagálunk. Ebben a választásban rejlik a fejlődés és a szabadság lehetősége – mondja a pszichológiatörténet egyik kiemelkedő egyénisége, Viktor Frankl. Igen ám, de a hétköznapjaink során hajlamosak vagyunk belecsúszni abba, hogy az ingerek, feladatok, tevékenységek és az elvégzésük közti tér leszűkül. Robotpilóta-üzemmódra kapcsolunk, automatikusan tesszük a dolgunkat, közben mégis úgy érezzük, egy helyben toporgunk, nincs időnk semmire, nyomorgunk a saját életünkben. Reaktívak vagyunk, de sohasem proaktívak, a felszínen maradunk, de nem tudunk kezdeményezni. Hogyan lehetne tágasabbá tenni a létezésünket?

Az állandó pörgés, az ismétlődő feladatok, a szűkös határidők óriási nyomást helyeznek ránk. Amikor ezen a nyomáson csökkenteni tudunk, a szó szoros értelmében fellélegezhetünk. Megkönnyebbülünk, és olyan dolgok elérésére is képessé válhatunk, amelyeket vasakarattal, izomból, pusztán a kitartásra apellálva egyszerűen nem tudunk megoldani. Hogyan lehet eljutni abba a térbe, amely a napirenden és a teendők listáján túl létezik? 

Robyne Hanley-Dafoe rezilienciakutató Psychology Today-en megjelent cikkében arra biztat, hogy egy pillanatig engedd el azt a gondolatot, hogy nincs elég időd. Koncentrálj arra, hogyan tehetnéd tágasabbá a napodat, hogy kreatívabb, produktívabb, kiegyensúlyozottabb lehess.

#1 Tedd tágasabbá az idődet!

Az időkezelés kicsit hasonlít a kalóriabevitelre. Néha azt éled meg, hogy egész nap alig ettél valamit, mégsem fogysz. Aztán amikor jobban figyelsz, rájössz, hogy itt egy kis nasi, ott egy kis kóstolás, és tulajdonképpen elég sok étkezésen kívüli tápanyagot bevittél, ami eddig fel sem tűnt. Ehhez hasonlóan, azt élheted meg, hogy te egész nap dolgozol, mégis alig haladsz valamit. Aztán rájössz, mennyi időt töltöttél a neten, csetelgetéssel, bambulással, videónézegetéssel. Érdemes lehet ehelyett olyan blokkokat bevezetni a munkaidődbe, amikor valóban elmélyülten, semmi mással nem foglalkozva dolgozol, és olyanokat, amikor tudatosan pihensz, sétálsz, meditálsz, relaxálsz. 

Azt is kipróbálhatod, hogy 30 perces meetingek helyett 25 perceseket tartasz, egyórásak helyett 50 perceseket. Mennyi időt tudsz teremteni magadnak? De ami talán ennél is fontosabb, érdemes megtanulni nemet mondani. Utasítsd vissza azokat a szívességeket, munkákat, amelyek sok energiát elvisznek, de cserébe nem sok haszonnal járnak, sem neked, sem annak az ügynek, amelyet támogatni szeretnél. 

Ha nem teszel valamit, így fog elmenni az életed
Ha nem teszel valamit, így fog elmenni az életedfrancescoch / Getty Images Hungary

#2 Tedd tágasabbá a fizikai teredet!

A környezetváltozás, a szabadban töltött idő a bőség és a határtalanság képzetét kelti, ami kedvez a kreativitásnak. Már a természetben töltött napi néhány perc is számottevően javíthatja a testi-lelki egészségünket. Amikor kirándulunk vagy hegyet mászunk, kilépünk az addig megszokott terünkből, perspektívát váltunk, a minket foglalkoztató problémák új megvilágításba kerülnek. Feltöltődünk, növekedhet a megküzdési kapacitásunk, a kritikus gondolkodásunk, az innovációra való nyitottságunk. Ha viszont egész nap egy kis irodában vagy szobában kuporgunk, egy idő után az ötleteink is elapadnak. Vannak olyan kihívások, amelyeket nem lehet egy tárgyalóasztalnál vagy egy Zoom-találkozó során rendezni: idő kell ahhoz, hogy kiérleljük a megoldást, és a legjobb ötleteink gyakran munkaidőn kívül, a legváratlanabb helyzetekben találnak meg minket. 

#3 Tedd tágasabbá a tevékenységeidet!

Ha folyton csak dolgozol, egy idő után óhatatlanul kiégsz. Nagyon fontos, hogy minél változatosabb tevékenységeket végezz. Kertészkedj, sportolj, utazz, zenélj – amit szeretnél. A tevékenységeid tágasságának fenntartásában kiemelt szerepe van a játéknak. Emlékszel, milyenek voltak a suliban a szünetek? Csak 15 perc volt az egész, de azalatt a minden és a semmi is megtörténhetett. Ha gyerekként játékkal töltötted, akkor a szabadság pillanata lehetett. Sajnos felnőttkorra sokan elfelejtünk játszani, pedig létfontosságú lenne, hogy gyakoroljuk ezt a képességünket, hiszen a játék remek kikapcsolódás és stimulációs forrás, táplálja a képzeletünket, a kreativitásunkat, fejleszti a problémamegoldó képességünket, a kommunikációt, az empátiát. Úgy tud kivenni minket a szürke hétköznapokból, ahogy kevés más tevékenység. Ha biztosítod magadnak a teret, hogy időnként játszhass, számos pszichés előnnyel gazdagodhatsz. 

Játssz és legyél sokat a szabadban!
Játssz és legyél sokat a szabadban!Marko Geber / Getty Images Hungary

#4 Tedd tágasabbá a kommunikációdat!

A pandémia miatt a videomeetingek, az online találkozások elterjedtebbek lettek, mint valaha. Rengeteget e-mailezünk, csetelünk, sokszor már elő sem kell venni a gépünket hozzá, mert ott van a zsebünkben a mobilunk. És gyakran pont ez a baj! A munka és a szabadidő közti határok egyre nehezebben fenntarthatók. Szinte bármikor elérhetők vagyunk, és ha Messengeren írnak ránk, kényszert is érzünk, hogy azonnal válaszoljunk. Pedig nagyon fontos lenne keretek között tartani az online kommunikációt. Meghatározni, hogy mettől meddig nézel e-maileket, milyen csatornákon kereshetnek munkaügyben, mikor fogsz reagálni nekik (este, hétvégén lehet-e veled beszélni). Számos tanulmány kimutatta azt is, mennyire fárasztóak a videomeetingek, ezért a régimódi telefonhívásokat is érdemes lehet kipróbálni; a szabadban, biztonságos körülmények között megtartott személyes találkozókról nem is beszélve. 

Ne már, srácok!
Ne már, srácok!Henrik Sorensen / Getty Images Hungary

Praktikus tippek 

Robyne Hanley-Dafoe megosztott pár könnyen kivitelezhető javaslatot is, amelyekkel tovább csökkentheted a terheidet. Ha ezeket a trükköket alkalmazod, jó eséllyel még kevésbé leszel beszorítva, és jobban megélheted a produktivitásodat. 

  • Készíts jegyzeteket. Használj post-iteket, füzetet, mobilapplikációkat. Rögzítsd a gondolataidat, ötleteidet, teendőidet visszakereshető módon. Amikor felmerül benned valami, azonnal írd le, és lépj tovább. Kerüld el, hogy egyszerre több mindent kelljen fejben tartanod, miközben másvalamin dolgoznál.  
  • Tarts rendet. Nagyon nehéz kupis, koszos környezetben tisztán tartani az elmédet. A külső és a belső szervezettség összefügg. Lényeges, hogy legyen tered a munkához, ahol zavartalanul, tisztaságban, rendben dolgozhatsz. A takarítás, a szortírozás, a rendszerezés amúgy is a kontroll érzetét kelti, és enyhíti a stresszt. 
  • Kerüld a multitaskingot. Ha nehéz feladat előtt állsz, igyekezz elintézni, hogy ne kelljen másra fókuszálnod, senki ne zavarhasson meg. Ha csak pár tizedmásodpercre átváltasz az e-mailjeidre, a csetre vagy a hírfolyamod görgetésére, az is nagyon sok kapacitást elvonhat. Egyes kutatások szerint egy nap leforgása alatt akár 40 százalékos produktivitáscsökkenéshez vezethet az állandó váltogatás, és akár 23 percbe is telhet, mire egyik feladatból igazán képesek vagyunk visszatérni a másik feladat elvégzéséhez szükséges mentális állapotba. Lényeges, hogy el tudj mélyülni egy tevékenységben, ha arra van szükséged. Persze ha egy feladat nagyon monoton, akkor teljesen természetes, hogy más módokon (pl. zenehallgatással, hírolvasással) próbálod szinten tartani a figyelmedet.
Oszd meg másokkal is!
Mustra