Ezt a vitamint szedd, ha már náthás vagy: 2 nap alatt elmulasztja a tüneteket

GettyImages-1393158824

Azt már régóta tudjuk, hogy aki kiegyensúlyozottan táplálkozik, és megfelelő mértékben viszi be a vitaminokat és az ásványi anyagokat a szervezetébe, ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben. A D-vitamin pedig kulcsfontosságú, ha szeretnénk elkerülni a felső légúti betegségeket.

Két kisgyerek mellett a hosszú őszi-téli hónapokban szinte kikerülhetetlen, hogy valamilyen felső légúti nyavalyával megfertőződjünk, bármennyire is odafigyelünk a vitaminpótlásra és a higiéniára. Éppen ezért meglepődve tapasztaltam, hogy ha két napig megemelem a napi 2000 NE D-vitamin-adagomat 6000 NE-re, a nátha nem egy hétig kínoz, hanem a harmadik napra szinte teljesen elmúlik. A jelenségről dr. Kóródy Ágnes háziorvost kérdeztem.

Táplálkozás, napfény és naptej

A D-vitamin gyűjtőfogalom, a D2- és a D3-vitamint értjük alatta, ez utóbbi végez aktív munkát az emberi szervezetben. Zsírban oldódó, azonban klasszikus értelemben mégsem mondható igazi vitaminnak, mert nemcsak táplálékkal juthatunk hozzá, hanem a szervezet külső bevitel nélkül is képes megfelelő mennyiséget termelni belőle, ha elegendő UV-sugárzás éri a bőrt” – mondja dr. Kóródy Ágnes. „Az optimális D-vitamin-szint kiegyensúlyozott táplálkozással és megfelelő idejű napon tartózkodással tartható fenn, azaz márciustól októberig a végtagokat, vállat és arcot érő, az UV-B sugárzás erősségétől függően napi 15-30 perces, 10 és 16 óra közötti direkt napsugárzás során” – folytatja a doktornő. Kizárólag csak étkezéssel nem lehet a téli D-vitamin-hiányt megelőzni, és fontos tudni, hogy a szolárium nem alkalmas a fentiek pótlására. „Mivel azonban az egyre magasabb UV-sugárzás káros a bőr számára, gondoskodni kell a megfelelő UV-védelemről, például naptej használatával. Ez azonban ellentart a fentieknek, tehát a bevitelt ajánlott szintetikus úton, tabletta vagy cseppek formájában kiegészíteni.”

Nem biztos, hogy a napozás elegendő a megfelelő D-vitamin-szint fenntartásához
Nem biztos, hogy a napozás elegendő a megfelelő D-vitamin-szint fenntartásáhozThomas Barwick / Getty Images Hungary

Heti és havi adagolás várandósság esetén tilos

Ami a napi mennyiséget illeti, az UV-B-mentes időszakban, azaz októbertől márciusig felnőtteknek 2000 NE D-vitamin-bevitel szükséges. „Ez heti vagy akár havi adagban is bevihető egyszerre, tehát ha nem szedjük naponta a D-vitamint, heti 14 000 NE vagy havi 2× 30 000 NE D-vitamint is bevehetünk egyszerre. Várandósság esetén a heti és havi dózist tilos alkalmazni” – hangsúlyozza a szakember. „Gyermekeknek október és március között hatéves kor alatt 400-500 NE az ajánlott dózis, a maximálisan bevihető adag pedig 1000 NE.”

Rengeteg jótékony hatása van

A megfelelő D-vitamin-bevitel nemcsak a csontrendszerre és a kalcium felszívódására van hatással, ahogy korábban gondolták. „Onkológiai betegségek, nőgyógyászati problémák is kialakulhatnak, amennyiben szintje nem elegendő” – figyelmeztet Dr. Kóródy Ágnes. „Hatása nemcsak a fertőzésekkel szembeni védelemben, de az immunrendszer túlzott reakciójának kontrolljában is szerepet játszik, így bizonyítottan jótékony hatással bír autoimmun megbetegedésekben. Szabályozza egyes fehérvérsejtek, például a falósejtek fertőzésre adott válaszát, és befolyással bír a normál bélflóra megfelelő összetételére is.”

Kulcsfontosságú a fertőzések elleni védelemben

És hogy mi az általam tapasztalt jelenség oka? Nos, erre általános érvényű, bizonyítható orvosi magyarázat nincs. Az mindenesetre biztos, hogy immunrendszerünknek szüksége van a D-vitaminra, különben csökken a fertőzések elleni védekezés képessége. Ha pedig náthásak vagyunk, ne féljünk 2-3 napig dupla adagot bevenni a D-vitaminból: a biztonságos dózis felső határa 4000 NE, de évekig kellene ezt a mennyiséget szedni ahhoz, hogy túladagoljuk a D-vitamint.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra